logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Expres Siemens EQ7 TK76009 - Nie włącza się - zapala LCD i gaśnie

Brivido 11 Sty 2023 15:47 804 1
REKLAMA
  • #1 20379825
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    Hej, kupiłem taki uszkodzony expres z objawami jak w temacie, podświetla się LCD i gaśnie. Po rozebraniu i odłączaniu modułów od płyty głównej po kolei nic się nie zmieniło. W trakcie zauważyłem przykopcenia na wtykach modułu młynka i trochę przy wtyku grzałki, wszystko na płycie. Rezystancja modułów raczej ok, grzałka kilkadziesiąt omów, moduł młynka kilkaset.

Natomiast na płycie wypalony/pęknięty, z tego co sprawdziłem, to triak TY3 (płyta bez drugiego TY6 jak inne). Gruby rezystor 0.082R cały. Wygląda na to że w tej gałęzi jakieś przepięcie/zwarcie, inna usterka.

Triak zwarty bramka z wyprowadzeniem/obudową, po wylutowaniu płyta bez zwarcia.

Patrząc ogólnie to coś typowego, dużo uszkodzeń tych triaków.

Pytanie jakie to przyczyny są, co można jeszcze posprawdzać i jak do tego podejść po sprawdzeniu i poprawieniu tej gałęzi płyty?

Nie mam doświadczenia z expresami i postępowaniem przy nich.

Czy to uszkodzenie młynka, a może przeciążenie i od niego popaliło resztę czy może to coś innego? Jak go sprawdzić?

Czy odłączając tę cześć na płycie, grzałki, młynki, jest szansa by go uruchomić? I co powinno być wtedy podłączone, jeśli trzeba, jakieś czujniki itp by pojawiło się coś na wyświetlaczu.

Doczyściłem pcb, jedna ścieżka od tego triaka jest wypalona w stronę warystora, ale widzę jest inna równoległa do niej z drugiej strony.

W każdym razie złożyłem wszystko i jest to samo, chociaż wydaje mi się że zaświecają się dodatkowo diody od góry przy przycisku i młynku, wcześniej chyba one nie świeciły.

Sprawdzałem też na odłączonym złączu serwisowym, było na nim trochę śniedzi, ale do samej płytki przedniej się jeszcze nie dobrałem by dokładnie ją obejrzeć. Być może mogło w te strony coś parować, kapać i to wszystko jest w okolicach.

Czy z odłączoną grzałką i młynkiem powinien się włączyć?

Expres Siemens EQ7 TK76009 - Nie włącza się - zapala LCD i gaśnie Expres Siemens EQ7 TK76009 - Nie włącza się - zapala LCD i gaśnie Expres Siemens EQ7 TK76009 - Nie włącza się - zapala LCD i gaśnie Expres Siemens EQ7 TK76009 - Nie włącza się - zapala LCD i gaśnie Expres Siemens EQ7 TK76009 - Nie włącza się - zapala LCD i gaśnie Expres Siemens EQ7 TK76009 - Nie włącza się - zapala LCD i gaśnie Expres Siemens EQ7 TK76009 - Nie włącza się - zapala LCD i gaśnie Expres Siemens EQ7 TK76009 - Nie włącza się - zapala LCD i gaśnie Expres Siemens EQ7 TK76009 - Nie włącza się - zapala LCD i gaśnie Expres Siemens EQ7 TK76009 - Nie włącza się - zapala LCD i gaśnie Expres Siemens EQ7 TK76009 - Nie włącza się - zapala LCD i gaśnie Expres Siemens EQ7 TK76009 - Nie włącza się - zapala LCD i gaśnie

Dodano po 3 [godziny] 1 [minuty]:

Dwie diody w mostku przy tym sterowaniem triakiem i młynkiem przebite.

Napięcie 12V z przetwornicy CM0465R niestabilne, 11.5-11.8 skacze. To jest chyba napięcie ujemne, w każdym razie dalej jest stabilizator 79M05G, na jego wejściu i wyjściu dalej 12V. Podejrzewam, że procesor oberwał.

Co sprawdzić przy tej przetwornicy?

Napięcie na przetwornicy LNK304GN stabilne 11.8V, z niego prawdopodobnie jest zasilana płytka z przyciskami i wyświetlaczem i drugim procesorem.
  • REKLAMA
  • #2 20394447
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    Podmieniłem płytę z innego modelu i generalnie wszystko działa. Mam plan profilaktycznie wszystko przejrzeć, wyczyścić, powymieniać uszczelki, odkamienić i przepłukać środkami do expresów

Co tu się jeszcze przyda zrobić, które uszczelki wymieniać/sprawdzić.

Mam pytanie jeszcze co do mleka, wydaje mi się, że nie jest gorące w kawach, ogólnie jakieś chłodne, ale się spienia. Nie miałem nigdy ekspresu więc nie wiem jak to powinno wyglądać?

Czy jak wybiorę opcje gorące mleko i osobno gorącą wodę to wystarczy by sprawdzić że jest ok? Z ewentualnym pomiarem temperatury przy wylewce?
REKLAMA