logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tytuł: Poszukiwany przepływomierz do Audi 80 2.0e ABK - gdzie kupić? Kody: 0280202130, 037906301C

Bary6798 12 Sty 2023 13:08 825 13
REKLAMA
  • #1 20381248
    Bary6798
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Witam,
    widziałem stare tematy na elektrodzie i innych forach gdzie ludzie opisywali już kilka ładnych lat temu ten sam problem, a mianowicie gdzie mogę dostać nowy przepływomierz do silnika ABK? mam auto od sierpnia i raz przed zimą cofnął mi się gaz, na którym już nie jeżdzę. natomiast kiedy nadeszła zima zauważyłem że nadmiernie kopci na biało, wiem że to w dużym stopniu para, ale czuć w spalinach niedopalone paliwo. oleju nie bierze. także drogą dedukcji doszedłem do tego że może to być uszkodzony przepływomierz (ewentualnie lambda czy wtryski ale chyba najbardziej prawdopodobna jest przepływka). z autem za wiele nie robiłem bo nim też za wiele nie jeżdżę. Teraz nasuwa się pytanie czy ma ktoś pojęcie gdzie mogę dostać taki przepływomierz? kody które znalazłem to 0280202130, 037906301C. dzwoniłem lokalnego serwisu boscha ale nie mają. będę próbował w serwisie audi ale wiem że większość częsci do 80tki wycofali kilka lat temu
  • REKLAMA
  • #2 20382305
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1156
    Na Alledrogo są używane.
    Na Aliexpr*** są nowe za 300 złotych.
  • #3 20382325
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3475
    Osobiście jakbym miał jeździć takim autem to wywalił bym cały ten mocno zacofany, już w swoich czasach, szajs i włożył mu jakiś normalny, uniwersalny sterownik silnika SA.
    Fajne to były auta, fajne silniki, ale jak widzę tą elektronikę to aż mnie na wymioty bierze.
  • #4 20382340
    robokop
    Ocena: 6360
    ociz napisał:
    Osobiście jakbym miał jeździć takim autem to wywalił bym cały ten mocno zacofany, już w swoich czasach, szajs i włożył mu jakiś normalny, uniwersalny sterownik silnika SA.
    Fajne to były auta, fajne silniki, ale jak widzę tą elektronikę to aż mnie na wymioty bierze.

A głupoty opowiadasz. Ta elektronika, to przede wszystkim bezawaryjna była. A że klapę wyrwało - tylko i wyłącznie wina użytkownika.
    Mam chyba sprawny z bodaj Opla - wtyczka pasuje, tylko w parametrach pokazuje błąd IAT - bez większego znaczenia dla pracy silnika.
  • REKLAMA
  • #5 20382352
    ociz
    robokop napisał:
    A głupoty opowiadasz.

Widziałeś odpowiedniki silników na rynek USA gdzie musiały spełnić wyższe normy emisji spalin? Sterowniki Hitachi, sekwencyjny wtrysk, normalne przepływomierze, czujniki spalania stukowego, też bezawaryjne były i nie tak zacofane choć produkowane w tym samym czasie.
  • REKLAMA
  • #6 20382372
    Bary6798
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    piachu1994 napisał:
    Na Alledrogo są używane.
    Na Aliexpr*** są nowe za 300 złotych.

na allegro i aliexpress widziałem, wolałbym nowy boschowski, bo na ali to nie wiadomo co przyjdzie, tylko pytanie czy jeszcze gdzieś w europie mają na magazynie takie przepływki
  • #7 20382773
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 766
    mam Frontere 2.4 (CIH) na tym Boschu z tym przepływomierzem i tym dziwnym "silniczkiem krokowym" na wężu i jest to całkowicie bezawaryjne, ktoś tam widać wymieniał kiedyś ten "silniczek krokowy" a raczej zawór a nie silniczek i tyle, ale ja mam go już ponad 5 lat nie mogę złego słowa powiedzieć na ten wtrysk, a to ma już prawie 30 lat i nie jest wcale w super stanie. jedyne co wymieniłem jakiś czas temu, to czujnik położenia wału, bo gasł po paru minutach i odpalał dopiero po wystygnięciu, założyłem czujnik od Astry F bo taki miałem, trochę nie pasowało ucho, ale rozwierciłem i pasuje i działa
    także jeśli to jest sprawne to po prostu działa i działa dobrze, choć gaz sekwencyjny na tym działa dziwnie, słabo się wkręca z wolnych obrotów przez co ruszanie jest wkurzające, trzeba najpierw przygazować a dopiero ruszać, inaczej zgaśnie, ale na benzynie jest całkowicie prawidłowo

ps. mam ze 2 takie przepływomierze
  • REKLAMA
  • #8 20382924
    robokop
    ociz napisał:
    Sterowniki Hitachi, sekwencyjny wtrysk, normalne przepływomierze, czujniki spalania stukowego, też bezawaryjne były i nie tak zacofane choć produkowane w tym samym czasie.
    I jeździły szybciej, czy mniej paliły? Bo chyba ani to, ani to. BTW. ABK ma czujnik spalania stukowego. Sekwencyjnego wtrysku brak, ale np. Daewoo do końca tysiąclecia nie wiedziało co to i Nexie czy Espero pomimo "MPI" miały fullgrup. Podobnie Fordy.
    ociz napisał:
    Sterowniki Hitachi
    Ale pamiętasz, że ten przepływomierz w nich, to się na czuja wymieniało, bo sterownik nie wypluwał jego błędów?
    michal_rybka napisał:
    mam Frontere 2.4 (CIH) na tym Boschu z tym przepływomierzem i tym dziwnym "silniczkiem krokowym"
    Idź stąd. Frontera miała bodaj Motronica, tutaj masz Digifanta. Gdzie podobieństwo?
  • #9 20383922
    ociz
    robokop napisał:
    czy mniej paliły?

Tańsze w eksploatacji choćby dlatego że do zagazowania się nadawały w normalnych pieniądzach, i nie ze względu na przepływomierz tylko właśnie sekwencję, 4 razy mniej roboty dla wtryskiwaczy.
  • #10 20384508
    robokop
    ociz napisał:
    Tańsze w eksploatacji choćby dlatego że do zagazowania się nadawały w normalnych pieniądzach, i nie ze względu na przepływomierz tylko właśnie sekwencję, 4 razy mniej roboty dla wtryskiwaczy.

Tyle że nikt tam sekwencji nie zakładał, wszysttko jeździło na "króciaku". Jedynym czynnikiem determinującym sekwencja/mieszalnik, był rodzaj kolektora - plastikowy/alu.
  • #11 20384564
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1071
    ociz napisał:
    Miałem kiedyś Audicę 80. Silnik 2l, na pełnym mechanicznym wtrysku. Gaz chyba II gen. z registrem (a podobno nie nadawała się do gazu). I gdzie byś tam sekwencję zmieścił ? A gaz II gen był tańszy od sekwencji. Jeździłem nią chyba 10lat. Kilka strzałów w dolot było, ale od czego grzybki? Ze 2 razy zablokowała mi się klapa, ale wystarczyło ręką wypchnąć.
  • #12 20384673
    ociz
    Też jeździłem z silnikiem 2.2 na KE-Jetronic, nigdy nie strzelił, pracował poprawnie na gazie i na benzynie, ale już np przy odpalaniu łatwo można było go zalać, przy przełączaniu też trzeba było wiedzieć co się robi. Dodatkowo utrata mocy przez dławienie dolotu mikserem. Nie tak ma wyglądać wyglądać eksploatacja samochodu z instalacją gazową, przeciętny użytkownik ma tylko wiedzieć jak zatankować, ewentualnie że są dodatkowe filtry które się wymienia, a reszta ma działać tak jakby nigdy nic tam nie było zmieniane. Także do gazu się nie nadją.
    robokop napisał:
    Tyle że nikt tam sekwencji nie zakładał

Bo na fullgrupie nie ma prawa działać poprawnie bez drogich, bardzo szybkich wtryskiwaczy.
  • #13 20384744
    robokop
    ociz napisał:
    Dodatkowo utrata mocy przez dławienie dolotu mikserem.
    W gaźnikach i monopunktach już to nikomu nie przeszkadzało? Kilkaset tys. km autami z mikserami zrobiłem, ani odczuwalnej straty mocy, ani innych anomalii. Oprócz tego, że w passacie z 2E przepływomierz mi rozsadziło. Raz.
    ociz napisał:
    Nie tak ma wyglądać wyglądać eksploatacja samochodu z instalacją gazową,
    Gaz to proteza dla zasilania zasadniczego - nigdy nie będzie w 100% "niewidzialny" i bezobsługowy.
  • #14 20709266
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 361
    ociz napisał:
    na fullgrupie nie ma prawa działać poprawnie bez drogich, bardzo szybkich wtryskiwaczy.

Regfasty czy ich substytuty nie są jakoś strasznie drogie.

Mikser absolutnie się nie nadaje do "wielopunktów", sam się osobiście przekonałem, to po czasie powoli dewastuje dolot strzałami, a auta są wiekowe i nietrudno o problemy - które czasem upierdliwe o dziwo rzadko unieruchamiają pojazd póki właśnie nie strzeli.
    Do tych aut tylko wtrysk gazu.
    A Digifant to rzeczywiście dziś już staruszek, choć jak wszystko sprawne to nawet dość płynnie to jeździ na właściwej i dobrze ustawionej instalacji LPG.

Niestety szukanie winowajcy niesprawności "na czuja" jest kompletnie bez sensu i Digifant ma co prawda niezbyt bogatą, ale jednak nie totalnie biedną diagnostykę.
    Szukanie metodą eliminacji uskuteczniamy, gdy nie będzie błędów lub sprawdzono tudzież wymieniono elementy z nimi związane, wiązki sprawdzone - włącznie z intensywnym poruszaniem kablami przy pomiarze, a odczyty w blokach pomiarowych są w normie.

Cenowo przepływomierze do nich uważam za strasznie kosztowne, rzadko ale się zdarza, że można trafić bardzo tanio z Allegro czy na grup Facebook-owych.
    Można próbować naprawiać swój, dieslowskie ktoś próbował pasować, ale z tego co wiem tam nie ma regulowanego bocznikowania powietrza i elektronika jest ciut inna, jeśli się upewnimy, że na 100% nic nie schrzani i zmienimy, to trzeba by po zmianie posprawdzać parametry i mieszankę w różnych warunkach.

Dodano po 3 [godziny] 48 [minuty]:

Post Scriptum:
    robokop napisał:
    tylko w parametrach pokazuje błąd IAT - bez większego znaczenia dla pracy silnika

Według moich materiałów z wydawnictwa "Auto" w opisie Digifanta z VW Polo/Golf jakaś korekta po temperaturze powietrza zasysanego jednak jest.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje nowego przepływomierza do Audi 80 2.0e ABK, wskazując na problemy z silnikiem, takie jak nadmierne kopcenie i niedopalone paliwo. W odpowiedziach zasugerowano kilka źródeł zakupu, w tym Alledrogo i Aliexpress, gdzie dostępne są używane i nowe części. Użytkownicy podzielili się również doświadczeniami z elektroniką w Audi, wskazując na jej bezawaryjność, ale także na problemy związane z przestarzałymi komponentami. Wspomniano o możliwościach zamienników oraz o trudności w znalezieniu oryginalnych części w Europie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA