logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Fonica PW3019 - kontrolka miga, brak reakcji po włączeniu

gniadziu 18 Lis 2005 19:51 1687 14
REKLAMA
  • #1 2003124
    gniadziu
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    MAm problem ze wzmaczniaczem otoz gdy go podlacze do sieci i wlacze to zamruga kontrolka i nic sie nie dzieje i nie wiem chce to naprawic ale nie weim jak:(((((((((((((((((((((((((((
  • REKLAMA
  • #2 2003150
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 2003185
    dlugi666
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Napisałeś tyle szczegółów uszkodzenia, że nie wiem jak Ci pomóc.
    Ale na początek:
    1/ Wzmacniacz nazywa się chyba PW-3015 lub PW-3017, bo innych z tej serii nie spotkałem.
    2/ Możesz użyć funkcji szukaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/search.php na Elektorodzie wielokrotnie temat tych wzmacniaczy się pojawiał (dodatkowa uwaga PW-8010 to to samo co PW-3015 tylko w innej obudowie),
    3/ Nie wiem jaką masz wiedze elektroniczną, bo jak niewielką to koszty naprawy mogą Cię wynieś więcej niż w zakładzie.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2003237
    gniadziu
    Poziom 12  
    Mam mala wiedze elektroniczna ale umiem sie posluzyc lutownica
    wymienilem wszystkie bezpieczniki
    a koncowki mocy niestety nie wiem jak wygladaja ale mysle ze to sa te cemi bdp 205

schemat juz mam ale nie wiem od czego zaczac

dzieki za pomoc
  • #5 2003483
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 2003648
    gniadziu
    Poziom 12  
    Dzieki za pomoc bdp285 286 na BD911 i BD912 i

BD137 i BD138 na BD139 i BD140
  • #7 2003932
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 2005360
    gniadziu
    Poziom 12  
    Dziekuje pieknie sam bym niewiedzial co zrobic

Mimo ze jestem na 1 roku elektroniki to nas niczego nie ucza

jedynie pokazuja anteny i mowia ta jest dopleroska tamta taka

jakie czestotliwosci i mowia kiedy wymyslono poszczegolne zeczy w elektronice

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Pozdrawiam I DZIEKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111
  • REKLAMA
  • #9 2006112
    maro_61a
    Poziom 12  
    No,no.Pierwszy rok na elektronice i tylko dat uczą?Czyli nic się nie zmieniło.A kto będzie plazmy naprawiał?Można jeszcze zostć jakimś doradcą w rządzie.Bez odbioru.
  • #10 2011617
    gniadziu
    Poziom 12  
    Wymienilem te czesci

sprawdzilem luty czy wszystko gra czy sie nie zwiera gdzies
    wlaczylem kontrolka juze nie mruga nawet sie nie zaswieca co wiecej jeden z kondenstaorow zamienil sie w swiece dymna

i lipa chyba sie nie da go uruchomic :(((((((((((((((
  • #11 2012785
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 2013090
    gniadziu
    Poziom 12  
    dzieki za wsparcie
    czy podpojeciem mostek prostowniczy rozumiesz uklad 4 diod?

i jak je odpiac od koncowek mocy
  • #13 2019224
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 2019676
    gniadziu
    Poziom 12  
    Dobra udalo sie
    dziala ale no wlasnie nie dziala prawy kanal ale sprawdzilem wszystko tak jak mowiles i wedlug schematu wszystko gra
    sprawdzilem rownierz polaczeni koncowek i przewody oraz gniazda ale nic nie znalazlem nie wiem co moze byc ale nie mam juz sily sie z tym grzebac zostawiam tak jak jest no chyba ze jest to co mega prostego co przeoczylem

Dzieki za naprawde pomoc bez ktorej bym sobie nieporadzil coz podejrzewam ze nawet jak skoncze studia to dalej bede mial znim problem ;)

Pozdrawiam Krzysiek
  • REKLAMA
  • #15 2019713
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Fonica PW3019 po włączeniu do sieci powoduje miganie kontrolki i brak reakcji. Zalecane jest sprawdzenie i wymiana bezpieczników oraz oczyszczenie ich styków. Wskazano, że końcówka mocy może wymagać wymiany tranzystorów: BDP285 i BDP286 na BD911 i BD912 oraz BD137 i BD138 na BD139 i BD140. Po wymianie tych elementów i sprawdzeniu lutów pojawił się problem z kondensatorem, który uległ uszkodzeniu i wymaga wymiany. Należy również sprawdzić mostek prostowniczy (układ 4 diod) i odłączyć go od końcówki mocy, aby uniknąć dalszych uszkodzeń. Po naprawie wzmacniacz zaczął działać, jednak prawy kanał nie działał poprawnie. Przyczyną może być uszkodzenie tranzystorów w przedwzmacniaczu prawego kanału, które należy wymienić na BC546 zamiast BC237. Schemat i dokładne oznaczenia tranzystorów są pomocne przy diagnozie i naprawie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA