logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć i skonfigurować modem Aris TG 3442 z Wi-Fi w sieci Multimedii?

jerzmic 12 Sty 2023 19:26 1149 6
REKLAMA
  • #1 20381990
    jerzmic
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Mam internet z Multimedii po kablu. Modem obecny to Aris 5 DD3. Ale chcę mieć Wi-Fi i kupiłem drugi modemów,-ruter, też Aris TG 3442, który ma Wi-Fi. Jak go podłącze do tego gniazda internetu, to mam brak Wi-Fi i internetu po kablu.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20382004
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    A operator zgodził się na samodzielną zmianę modemu? ;-)
  • REKLAMA
  • #3 20382313
    jerzmic
    Poziom 5  
    Jak kupuje modem-ruter za własne pieniądze, to muszę pytać operatora ?
  • REKLAMA
  • #4 20382332
    artaa
    Poziom 43  
    Jak ma się poprawnie zalogować do sieci operatora i działać zamiennie za oryginalny, to TAK. ;-)

Chyba nikomu nie udała się taka sztuka, wygląda że ty też nie będziesz pierwszy...
  • #5 20382440
    jerzmic
    Poziom 5  
    Przecież mam umowę na internet z Multimedią i co miesiąc im płacę. Ja nie chcę internetu za friko.
  • REKLAMA
  • #6 20382452
    artaa
    Poziom 43  
    To oczywiste ;-)
    W umowie nie ma przypadkiem informacji, że dostajesz wraz z nią taki modemorouter od operatora
    jerzmic napisał:
    Aris 5 DD3

wszystko masz napisane, wymiana modemoroutera operatora na inny bez jego zgody jest mało prawdopodobna,
    i nie kojarzę aby komukolwiek się udało.

Dlatego wszyscy kupują router dodatkowy i proszą operatora o tryb bridge na jego modemie.
  • #7 20382544
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5380
    @jerzmic
    Zadziała tylko i wyłącznie sprzęt legalnie udostępniony przez operatora.
    Nie masz nawet co informować operatora, że kupiłeś sobie swój modemorouter i, że prosisz operatora o jego aktywację.

Sprawa następna: ten sprzęt co kupiłeś, należy do operatora, czyli kupiłeś sprzęt kradziony albo nie zwrócony operatorowi.
    Nie podłączaj go nigdy więcej, bo możesz mieć prawne kłopoty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada modem Aris 5 DD3 od operatora Multimedii i chce podłączyć nowy modem-ruter Aris TG 3442 z funkcją Wi-Fi. Po podłączeniu nowego modemu występują problemy z brakiem Wi-Fi i internetu po kablu. Użytkownicy forum wskazują, że zmiana modemu bez zgody operatora jest problematyczna, a operatorzy często wymagają, aby używać tylko sprzętu dostarczonego przez nich. Zaleca się zakup dodatkowego routera i poproszenie operatora o ustawienie trybu bridge na oryginalnym modemie, aby umożliwić korzystanie z nowego sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA