logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers ZWE 24 - gaśnie po starcie, wzrost temp., histereza 15°C, regulacja temp. CO i CWU

kazek1561 12 Sty 2023 23:26 408 2
REKLAMA
  • #1 20382366
    kazek1561
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    Pojawił się problem - kocioł ma ustawienie: grzeje wodę CO do temp. ok.50^C i wyłącza się, stygnie o 15^C (ustawiona histereza 15^C) i ma startować ponownie. W tym momencie pojawia się problem - kocioł startuje i po chwili gaśnie i tak w koło . Temp. na kotle pomału zaczyna wzrastać, po kilku startach rośnie o 2 -3 ^C, za którymś startem grzeje normalnie do zadanej temp. bez wyłączeń
    Gdy zaczyna taktować przy starcie, wystarczy że pokrętłem regulacji temp. zwiększę zadaną temp. grzania CO z temp.50^C np. do 60^C i od razu startuje normalnie bez żadnych przerw. Gdy włączam zimny kocioł, przy tych samych ustawieniach startuje normalnie, CWU grzeje normalnie, żadne błędy się nie wyświetlają , co powinienem sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 20382583
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1447
    Możliwe że termostaty do konserwacji. Lampa Eco zapalona. Do sprawdzenia automat wodny, mikroprzełacznik i czujnik ntc cw (sygnał może pochodzić z funkcji rozkazu cw). Dalej płyta.
  • #3 20383191
    kazek1561
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    Dzisiaj zmniejszyłem znowu temp. zasilania CO na ok.50^C i o dziwo kocioł załącza się normalnie. Gdy starty odbywały się z taktowaniem, w okolicach kotła miałem wrażenie, że czuję jakiś dziwny zapach czy to gazu, czy spalin. Czy jest taka możliwość, że wiatr mógł powodować jakąś cofkę spalin i to powodowało gaszenie i taktowanie kotła? Czy kocioł ZWE i ZSE 24-3mfk mają takie same płyty główne?.
REKLAMA