logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JUNKERS CERACLASS ZW 24-2 - ciężko ustabilizować temp. CWU

netcomers 16 Maj 2017 20:41 2226 5
  • #1 16480014
    netcomers
    Poziom 20  
    Ocena: 105
    Kupiłem kocioł JUNKERS CERACLASS ZW 24-2 (otwarta komora) w listopadzie ubiegłego roku i od samego początku mam problem z uzyskaniem stabilnej temperatury CWU. Jak ustawię sobie odpowiednią temperaturę baterią to za chwilę leci letnia a później zimna woda. Jak za bardzo dodam ciepłej wody to leci wrzątek. Czy kocioł ma jakieś "ukryte" menu serwisowe oprócz tego, które opisane jest w instrukcji?
  • #2 16481076
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1443
    Sprawdź ciśnienie to podstawa ok. 1, 5 bar. Jeżeli OK dzwoń po serwisanta z wyszukiwarki na www. junkers. pl... Regulacja armatury gazowej, czujnik cw, płyta, pompa - przyczyn wiele.
  • #3 16481094
    netcomers
    Poziom 20  
    Wahania temp. dotyczą ciepłej wody użytkowej.
  • #4 16481107
    2P
    Poziom 20  
    Ocena: 205
    Przecież jest to normalne zachowanie w przypadku pieców, które grzeją wodę bezpośrednio. Tylko w piecach z zasobnikiem możemy zrobić tak aby temperatura CWU była w miarę wysoka a odpowiednią uzyskujemy już na kranie odpowiednio mieszając zimną z ciepłą. W przypadku takiego kotła jak ZW24 temperaturę musisz ustawić bezpośrednio na piecu... Później przy kranie możesz regulować ją w jakimś tam stopniu, ale praktycznie zwykle zejście do połowy zmieszania ciepła/zimna będzie powodować wyłączenie pieca. Konkretnie kiedy się wyłączy zależy jeszcze od kilku czynników, ale jeśli normalnie masz wrzątek - po prostu ustawiłeś kocioł zbyt wysoko. To nie zadziała a nawet jakby działało to byłoby nieefektywne.

Zgodnie z instrukcją kółko po prawej - ustawić niżej i ponowić próby.
  • #5 16481117
    netcomers
    Poziom 20  
    Nie wiem czy to normalne, dotąd miałem styczność z włoskimi kotłami i nie było problemu z ustabilizowaniem temp. cwu. Zakładając, że temp. wody zimnej dochodzącej do nagrzewnicy jest stała, moc grzania i zadana temp. też stała, ustawienie baterii też więc i temp. cwu powinna być w miarę stała. To już drugi kocioł Junkersa gdzie stwierdzam w/w objawy.

Raczej obstaję za stwierdzeniem, że "ten typ tak ma", albo coś się dzieje z czujnikiem cwu.
  • #6 16481307
    2P
    Poziom 20  
    Ocena: 205
    Dużo zależy od ogólnych warunków. To nie jest problem samej stabilizacji temperatury. Problem polega na tym, że jeśli chcesz mieszać wodę na wyjściu w pewnym momencie przepływ wody ciepłej jest na tyle mały, że piec gaśnie. Tak więc intensywność tego zjawiska będzie zależeć od instalacji, zastosowanego czujnika przepływu, ciśnienia wody i konstrukcji samego zaworu mieszającego na wyjściu (a pewnie i innych parametrów o których nie pomyślałem w tej chwili).

Abstrahując od przyczyny, w przypadku kotła przepływowego ustawienie temperatury na wyjściu na full i późniejsze mieszanie wody z zimną jest nieefektywne. Piec powinien dać nam temperaturę nieznacznie wyższą od tej jaką chcemy używać a na samym kranie doregulowujemy sobie już dokładnie.
REKLAMA