logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sony XM1002HX: Wymiana tranzystora Q901, naprawa prawego kanału, regulacja BIAS-u

Painballer 13 Sty 2023 16:00 351 7
REKLAMA
  • #1 20383338
    Painballer
    Poziom 7  
    Ocena: 12
    Witam,
    Jestem po drobnym remoncie wzmacniacza Sony XM1002HX (niżej linki do serwisówki w .pdf i online)
    https://drive.google.com/file/d/1q-ZQPtn41aBqGGjE848qK3tmsAGNAbSO/view?usp=sharing
    https://servicemanuals.us/sony/car-audio/xm-1002hx.html?start=4
    Wymieniony został tranzystor Q901 zasilający układ IC901 i kondensatory w przetwornicy (niska wydajność), ale finalnie problemem były całkowicie zwarte mosfety w prawym kanale (Q209 i Q210). Mosfety wleciały nowe, wzmacniacz pograł w aucie 30 sekund (na względnie dużej mocy) i powtórka z rozrywki, tym razem tylko Q209 - całkowite zwarcie.

Zmierzyłem napięcia, na tranzystorze Q207 zamiast 3.5V było 4.3V (a zasilanie mam 11.5V, więc pewnie powinno być mniej niż 3.5). Napięcia na pozostałych tranzystorach (Q203, 204, 205, 206 oraz w drugim kanale) się zgadzają. Zauważyłem, że napięcie na tranzystorze Q207 zmienia się podczas kręcenia potencjometrem od BIASu, czy mogę wyregulować BIAS w taki sposób? Prawidłowo powinien być ustawiony w odpowiednich punktach na 3mv (+/-0.3mv) ale mój tani multimetr nie jest w stanie dać tak dokładnego odczytu na skali 2000mv. Oraz czy większe napięcie na Q207 może być przyczyną ponownego spalenia końcówki?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc, to moja pierwsza naprawa urządzenia o takim stopniu skomplikowania (dla mnie dużym, dla innych pewnie niekoniecznie ;))

Przy okazji, prosiłbym o podanie możliwych zamienników dla tranzystorów 2SC3423 i 2SA1360
  • REKLAMA
  • #2 20396660
    michald
    Poziom 34  
    Ocena: 435
    1. Wzmacniacza nie nalezy montowac w obwod glosnika jezeli nie mamy 100% pewnosci co do jego stabilnej pracy.
    Tak nie naprawia sie urzadzen. Nie zostala wykryta przyczyna uszkodzenia tranzystorow stopnia wyjsciowego a tylko wymienione na nowe i dlatego usterka wrocila ponownie.
    2. Naprawa wzmacniacza zbudowanego w oparciu o tranzystory mos-fet w stopniu koncowym wymaga niezbednej wiedzy dla przeprowadzenia poprawnej procedury testowej.

Proponuje ta naprawe powiezyc specjaliscie a samemu swoja nauke i doswiadczenie zdobywac zaczynajac od mniej skomplikowanych ukladow.
  • REKLAMA
  • #3 20401251
    mfac
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Ja tylko poruszę kwestię podróbek. Wymieniałem kiedyś mosfety w aktywnych monitorach. Za pierwszym razem wpadka - bo zamówione nowe tranzystory okazały się podróbkami - grały max 20 minut i to bez katowania. Po wstawieniu kolejnych, tym razem kupionych w renomowanym sklepie można je srogo męczyć i jakoś się nie palą.
  • #4 20401734
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 398
    Painballer napisał:
    Prawidłowo powinien być ustawiony w odpowiednich punktach na 3mv (+/-0.3mv) ale mój tani multimetr nie jest w stanie dać tak dokładnego odczytu na skali 2000mv.

To jest przyczyna Twojej porażki. Musisz dokładnie ustawić BIAS zgodnie z instrukcją i wówczas powinno być 3,5V na gate do Q209.
    Było 4,5V? Nie dziwię się, że stało się tak jak się stało.

Pomijam fakt, że też trafić na podróbki o których wspomina poprzednik.

Dodano po 3 [minuty]:

Painballer napisał:
    czy mogę wyregulować BIAS w taki sposób?

Może tak, pod warunkiem jeśli reszta jest sprawna, a tego na 100% nie możesz być pewny.
  • REKLAMA
  • #5 20406213
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1188
    Wzmacniacz należy zawsze uruchomić i przetestować stosując zabezpieczenie w postaci skutecznego ograniczenia prądowego na zasilaniu. Jest otym pisane chyba w każdym temacie na forum jak to wykonać.
    Jak uruchamiałeś wzmacniacz, co konkretnie przetestowałeś poza ustawieniem prądu spoczynkowego?
  • #6 20408901
    michald
    Poziom 34  
    Ocena: 435
    Nie ma sensu udzielac pomocy temu kto nie angazuje sie nawet w kilku procentach bo zalozyl temat w celu uzyskania gotowej instrukcji, aby przykryc swoj brak wiedzy w temacie ?

Dodano po 2 [minuty]:

michald napisał:
    1. Wzmacniacza nie nalezy montowac w obwod glosnika jezeli nie mamy 100% pewnosci co do jego stabilnej pracy.
    Tak nie naprawia sie urzadzen. Nie zostala wykryta przyczyna uszkodzenia tranzystorow stopnia wyjsciowego a tylko wymienione na nowe i dlatego usterka wrocila ponownie.
    - uwazam ze moja odpowiedz w pierwszym watku urazila dume autora tematu i juz jak to mowia "po ptokach" :)
  • REKLAMA
  • #8 20787107
    Painballer
    Poziom 7  
    Ocena: 12
    samochód sprzedany, wzmacniacz nienaprawiony, palił wszystkie komponenty po kolei mimo wymieniania na nowe

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisał problemy z naprawą wzmacniacza Sony XM1002HX, w tym wymianę tranzystora Q901 oraz mosfetów Q209 i Q210 w prawym kanale, które uległy zwarciu. Po wymianie komponentów wzmacniacz działał przez krótki czas, po czym ponownie wystąpił problem z Q209. Użytkownik zauważył nieprawidłowe napięcia na tranzystorze Q207, które zmieniały się podczas regulacji BIAS-u. Odpowiedzi innych uczestników forum podkreślają znaczenie dokładnej regulacji BIAS-u, testowania wzmacniacza z ograniczeniem prądowym oraz ryzyko użycia podróbek komponentów. Użytkownik ostatecznie poinformował, że wzmacniacz nie został naprawiony i spalił kolejne komponenty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA