logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samodzielne montowanie paneli fotowoltaicznych Suntech Bifacial 550W i pytania o połączenia DC

mariofranko 13 Sty 2023 16:53 816 8
REKLAMA
  • #1 20383438
    mariofranko
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich postanowiłem samemu poskładać zestaw paneli fotowoltaicznych i mam kilka pytań
    1 czy taki sposób ułożenia paneli będzie poprawny,panele suntech bifacjal, 550w
    Samodzielne montowanie paneli fotowoltaicznych Suntech Bifacial 550W i pytania o połączenia DC
    na moje oko pętli indukcyjnej nie ma, producent deklaruje ip68,i napisał że można montować w każdym kierunku.
    2.czy przy wejściu/wyjściu DC do rozdzielnicy,trzeba korzystać ze złączek mc4,czy można podpiąć się od razu przewodem pod ogranicznik przepięć, nie chodzi mi tutaj o oszczędności kilkunastu złotych na mc4,a o wyeliminowanie dodatkowych połączeń .
    3. Przewody przy tych panelach mają ok 1.4m długości i fabrycznie są zwinięte, jak mniemam mam je rozprostować i pomocowac do szyn.
    Z góry dziękuję za odpowiedź
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20383448
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 649
    mariofranko napisał:
    Witam wszystkich postanowiłem samemu poskładać zestaw paneli fotowoltaicznych i mam kilka pytań
    1 czy taki sposób ułożenia paneli będzie poprawny,panele suntech bifacjal, 550w
    Samodzielne montowanie paneli fotowoltaicznych Suntech Bifacial 550W i pytania o połączenia DC

na moje oko pętli indukcyjnej nie ma, producent deklaruje ip68,i napisał że można montować w każdym kierunku.
    Schemat prawidłowy.
    2.czy przy wejściu/wyjściu DC do rozdzielnicy,trzeba korzystać ze złączek mc4,czy można podpiąć się od razu przewodem pod ogranicznik przepięć, nie chodzi mi tutaj o oszczędności kilkunastu złotych na mc4,a o wyeliminowanie dodatkowych połączeń .
    Tak można bezpośrednio.

3. Przewody przy tych panelach mają ok 1.4m długości i fabrycznie są zwinięte, jak mniemam mam je rozprostować i pomocować do szyn.
    Tak tylko pamiętaj o odpowiednim łagodnym kącie ich zginania.
    Z góry dziękuję za odpowiedź
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20383493
    cedrom
    Poziom 20  
    Ocena: 80
    1. Jest ok.
    2. Można.
    3. Pomocować do szyn, tylko uważaj na ewentualne ostre krawędzie.
  • #4 20383568
    mariofranko
    Poziom 11  
    Czyli przy szerokości paneli ok 113cm i długości przewodów fabrycznych po ok. 140cm, będe potrzebował ok 25-30 m przewodu powrotnego żeby pospinac go z fabrycznymi i puścić tym samym śladem.
    Rozumiem że mam ułożyć przewody tak jak na rysunku A,
    jeżeli pociągnę plus tak jak na rysunku B Samodzielne montowanie paneli fotowoltaicznych Suntech Bifacial 550W i pytania o połączenia DC to utworzą mi się pętlę z fabrycznych przewodów .
    Wolę dwa razy się upewnić niż raz źle uciąć
  • REKLAMA
  • #6 20383722
    mariofranko
    Poziom 11  
    Ok dziękuję
  • Pomocny post
    #7 20383777
    ignac80
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    Ja bym dał tak jak na rysunku B tylko te zapasy spiąć razem z czerwonym plusowym. Bez sensu dawać tyle dodatkowo kabla , tylko dodatkowy koszt i straty energii na przewodzie.
  • REKLAMA
  • #9 20410140
    mariofranko
    Poziom 11  
    Dzięki za pomoc, przewody podpinane tak jak sugerowaliscie do ram bez pętli . Dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje samodzielny montaż paneli fotowoltaicznych Suntech Bifacial 550W i zadaje pytania dotyczące ich instalacji. Otrzymuje potwierdzenie, że sposób ułożenia paneli jest poprawny, a producent zapewnia, że panele można montować w każdym kierunku. W kwestii połączeń DC, zaleca się użycie złączek MC4, ale możliwe jest również bezpośrednie podłączenie przewodów do ogranicznika przepięć, co eliminuje dodatkowe połączenia. Użytkownik pyta o długość przewodów i ich ułożenie, a odpowiedzi sugerują, aby unikać pętli indukcyjnych i odpowiednio mocować przewody do profili aluminiowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA