logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo skonfigurować 2 połączone ze sobą routery?

lencolek1987 13 Sty 2023 16:59 402 11
REKLAMA
  • #1 20382226
    lencolek1987
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Panowie mam podobny prroblem:
    Posiadam dwa routery:
    Router-modem (huawei echolife hg8247w5 -światłowodowy)
    Router netgear r6400v2
    Routery są podłączone ze sobą LAN-LAN. Na routerze huawei jest włączone dhcp i to on przydziela adresy IP. Mam kilka urządzeń, ktolore muszą mieć za każdym razem ten sam adres IP po restarcie. Problem zaczął się pojawiać, gdy ilość tych urządzeń zwiększyła się powyżej 16. Okazało się że router huawei może zapamiętać tylko 16 adresów MAC. Tego problemu nie ma drugi router, ale gdy włączę na nim dhcp, a na huawei wyłączę to z automatu przestaje działać internet:/ Routera huawei nie mogę podłączyć pod port WAN netgeara, ponieważ po drodze jest jeszcze switch ubiqiti. Jakieś pomysły co robię źle?:P

----
    Wydzielono z tematu: Jak prawidłowo skonfigurować 2 połączone ze sobą routery?
    przez dt1 dnia 13 Sty 2023 16:59
  • REKLAMA
  • #2 20383449
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8201
    Witaj.
    Opcja włączenia DHCP na drugim routerze nie działa prawidłowo, gdyż zapewne wskazuje on siebie jako bramę domyślną, a nie router huaweia.

Możliwości, które mi przychodzą do głowy:
    1) wymienić huaweia na inny router z większymi możliwościami.
    2) poprosić operatora o przełączenie routera w tryb bridge (bądź zastąpienia go innym urządzeniem) i podłączenie własnego routera, umożliwiającego dowolną konfigurację.
    3) ustawienie w sieci dodatkowego serwera DHCP, ale umożliwiającego pełne skonfigurowanie wraz ze wskazaniem konkretnej bramy domyślnej.
    4) skonfigurowanie urządzeń będących na stałe podłączonych do sieci statycznie (o ile huawei domyślnie przydziela maskę podsieci 255.255.255.0, a nie 255.255.255.240 - chociaż wtedy można byłoby skonfigurować 14 hostów na DHCP). Urządzenia można konfigurować poza zakresem adresów IP przydzielanych przez HUAWEIa, a 16 adresów pozostawić na urządzenia podłączane tymczasowo.
    5) jeśli switch w sieci jest zarządzalny i bardziej zaawansowany, to czasem on może mieć opcje serwera DHCP. Niezarządzalne i proste zarządzalne modele tej funkcjonalności nie mają.
  • REKLAMA
  • #4 20384139
    lencolek1987
    Poziom 11  
    Teoretycznie istnieje możliwość wymiany routera huawei na inny terminal GPON. Mam tylko obawy, że mogę kupić router z podobnym ograniczeniem, ponieważ producenci w specyfikacji nie podają wielkości pamięci na statyczne adresy IP. Czy jeżeli na routerze netgear zainstalowałbym alternatywne oprogramowanie np dd wrt to mógłbym ustawić na nim jako bramę router huawei?
  • REKLAMA
  • #5 20384164
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8201
    Jeśli Twoje alternatywne oprogramowanie umożliwi skonfigurowanie serwera DHCP w taki sposób, aby mógł on wskazać inną bramę niż on sam - to pewnie.
  • REKLAMA
  • #6 20384189
    lencolek1987
    Poziom 11  
    To jest dobre pytanie. Na firmware netgear próba ustawienia IP huawei jako bramy kończy się zmianą IP wewnętrznej sieci LAN w routerze netgear na 192.168.x+1.x
    Muszę poczytać, czy alternatywne oprogramowanie dd wrt posiada taką opcję.

Dodatkowo muszę sprawdzić czy przypadkiem switch ubiquiti nie posiada opcji dhcp, nie jest to budżetowy model, więc możliwe, że posiada on taką opcję.
  • #7 20384387
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2499
    Niepotrzebnie kombinujesz. Zrób jak było wspomniane.
    Hostom, które potrzebują stałego adresu i są podłączone ciągle do sieci ustaw te adresy w ich menu konfiguracyjnym - DHCP nie jest tam do niczego konieczne. Pozostałe hosty będące tymczasowo w sieci otrzymają adres z Huawei. Poza tym wydaje mi się, że źle opisałeś sytuację - 16 adresów to są rezerwacje a nie całe możliwości routera. Jeszcze w życiu nie widziałem urządzenia poza MiFi, które miałoby taki limit. Minimum są 64 dzierżawy, tylko dynamiczne, bez rezerwacji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20384404
    lencolek1987
    Poziom 11  
    Zgadza się, jest tylko 16 rezerwacji. Co do przypisania adresu w menu konfiguracyjnym urządzeń jest to niemożliwe, po iewaz 12 urządzeń to termostaty wifi, klimatyzacja, bramka rolet dachowych, odkurzacz i kilka innych urządzeń, gdzie nie ma możliwości wpisania adresu IP.
  • #9 20384407
    IC_Current
    Ale po co takim urządzeniom chcesz przypisywać stałe adresy?

Serwer DHCP można postawić np na każdym mini komputerze za parę złotych.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 20384412
    lencolek1987
    Poziom 11  
    Ponieważ są one wykorzystywane w IoT w Home Assistant do tworzenia automatyzacji domowych.
    W sieci znajduje się także mini PC dell wyse, więc mogę taki serwer postawić. Nigdy tego nie robiłem, masz może jakieś sprawdzone poradniki do postawienia takiego serwera dhcp?
    Pozdrawiam Marcin
  • Pomocny post
    #11 20384416
    IC_Current
    lencolek1987 napisał:
    Ponieważ są one wykorzystywane w IoT w Home Assistant do tworzenia automatyzacji domowych.

No ale one się logują do HA, więc nie muszą mieć stałych adresów.
    lencolek1987 napisał:
    Nigdy tego nie robiłem, masz może jakieś sprawdzone poradniki do postawienia takiego serwera dhcp?

Szukaj pod hasłem Linux DHCP Server,
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 20384433
    lencolek1987
    Poziom 11  
    Niestety, konfiguracja tych elementów jest zapisana w plikach yaml i jest wymagane podanie odpowiedniego ip.

Edit:

Przeglądałem różne poradniki tworzenia serwera DHCP i opierają się one o konfigurację na dwóch kartach sieciowych. Istnieje możliwość postawienia takiego serwera DHCP tylko na jednej karcie sieciowej?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją dwóch routerów: Huawei EchoLife HG8247W5 (modem światłowodowy) oraz Netgear R6400v2, które są połączone LAN-LAN. Router Huawei obsługuje DHCP, ale ma ograniczenie do 16 rezerwacji adresów MAC, co staje się problematyczne przy większej liczbie urządzeń. Proponowane rozwiązania obejmują: wymianę routera Huawei na model z większymi możliwościami, przełączenie go w tryb bridge, ustawienie dodatkowego serwera DHCP, lub statyczne przypisanie adresów IP dla urządzeń wymagających stałych adresów. Użytkownik rozważa również instalację alternatywnego oprogramowania DD-WRT na routerze Netgear, aby skonfigurować go jako serwer DHCP. Wspomniano także o możliwości postawienia serwera DHCP na mini PC Dell Wyse.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA