Cześć,
silnik pracuje na 3 cyl od samego rozruchu. Dodatkowo faluje na obrotach, potrafi zgasnąć, ciśnienie w kolektorze ok 650mbar. Odpinając czujnik ciśnienia w kolektorze nie gaśnie.
Nie ma pracy na cyl.4. Co już do tej pory wymienione, przez innych/mnie:
- wtryskiwacz na 4 cyl.
- cewka delphi
- świece komplet
Jak dostałem auto, to już miało zamontowane nowe świece, jednak na porcelanie świecy było ostre wypalenie, wiec włożyłem nowe świece i cewkę.
Co sprawdzone:
- sprężanie jest po 13atm na każdym cyl.
- przy wciśniętym zaworze na manometrze, na każdym cyl bije do 5 atm
- iskra jest na każdym cyl., 1-4, 2-3 w tym samym czasie, sygnały zwrotne z cewki tez ok.
- wtrysk jest na każdym cyl. - rozpyla tak samo.
- czas wtrysku identyczny na każdym - sprzedałem oscyloskopem
- ciśnienie paliwa 3,5 atm, w baku na pewno benzyna
- odpinana klemą, kasowane adaptacje
- sprawdzone zasilania do ECU, cewki i plus do wtrysków - brak spadków.
- brak ubytków/skaz na kole od wału.
Zdjąłem pokrywę zaworu, jedna ze szklanek na wydechu, akurat na cyl.4, jest bardziej miękka od reszty, wiec pewnie rozwalona, jednak wydaje mi się, że na jednej uszkodzonej szklance silnik pracowałby ok na wolnych obrotach.
Zgłupiałem. Pomóżcie, jakieś pomysły ?
silnik pracuje na 3 cyl od samego rozruchu. Dodatkowo faluje na obrotach, potrafi zgasnąć, ciśnienie w kolektorze ok 650mbar. Odpinając czujnik ciśnienia w kolektorze nie gaśnie.
Nie ma pracy na cyl.4. Co już do tej pory wymienione, przez innych/mnie:
- wtryskiwacz na 4 cyl.
- cewka delphi
- świece komplet
Jak dostałem auto, to już miało zamontowane nowe świece, jednak na porcelanie świecy było ostre wypalenie, wiec włożyłem nowe świece i cewkę.
Co sprawdzone:
- sprężanie jest po 13atm na każdym cyl.
- przy wciśniętym zaworze na manometrze, na każdym cyl bije do 5 atm
- iskra jest na każdym cyl., 1-4, 2-3 w tym samym czasie, sygnały zwrotne z cewki tez ok.
- wtrysk jest na każdym cyl. - rozpyla tak samo.
- czas wtrysku identyczny na każdym - sprzedałem oscyloskopem
- ciśnienie paliwa 3,5 atm, w baku na pewno benzyna
- odpinana klemą, kasowane adaptacje
- sprawdzone zasilania do ECU, cewki i plus do wtrysków - brak spadków.
- brak ubytków/skaz na kole od wału.
Zdjąłem pokrywę zaworu, jedna ze szklanek na wydechu, akurat na cyl.4, jest bardziej miękka od reszty, wiec pewnie rozwalona, jednak wydaje mi się, że na jednej uszkodzonej szklance silnik pracowałby ok na wolnych obrotach.
Zgłupiałem. Pomóżcie, jakieś pomysły ?