logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po odpięciu dysku komputer uruchamia bios

fluu1_ 15 Sty 2023 16:36 1530 4
REKLAMA
  • #1 20386803
    fluu1_
    Poziom 2  
    Cześć, generalnie to w moim PC miałem 3 dyski Sata
    2 ssd i 1 twardy HDD z systemem w11.
    Jeden dysk ssd kompletnie nie działał i w zasadzie to nie wiem czemu miałem go podpiętego, odpiąłem go dziś rano i od tamtej pory komputer odpala się i przechodzi odrazu do biosu. System kompletnie nie startuje i utknąłem w biosie. Nie wiem co mam dalej robić.

Dysk który niedzialal o dziwo było w kolejności rozruchu jako pierwszy. Teraz w kolejności rozruchu jest windows boot manager.
    Druga dodatkowa informacja, jak mi pokazuje dyski sata to za 1 uruchomieniem kompa pokazuje mi twady i zwyklyy ssd a po zapisaniu i wyjściu biosa ( gdzie odrazu komp sporotem przenosi mnie do biosa bo nic innego nie działa) to jeden dysk mi znika ten twardy z systemem, nie wiem czy to normalne czy nie.

Spec:
    Plyta; gigabyte B560M DS3H
    Cpu: i3 10105f
    Gpu: gtx 1050 ti
    16 GB ramu
    Zasilacz 600w ocz600mxsp

Dysk twardy wd1600JS
    Dysk ssd goodram cx400
  • REKLAMA
  • #2 20386826
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    Ocena: 406
    fluu1_ napisał:
    Dysk który niedzialal o dziwo było w kolejności rozruchu jako pierwszy.

I pewnie na nim był system, skoro po jego odłączeniu system nie startuje.
  • REKLAMA
  • #3 20386830
    fluu1_
    Poziom 2  
    csvrbntyu napisał:
    fluu1_ napisał:

Nie, dysk był pusty i nawet gdy go odpalałem to zawieszało mi komputer. Postanowiłem go odłączyć.

Dodano po 4 [minuty]:

csvrbntyu napisał:
    fluu1_ napisał:

Druga sprawa, podłączyłem wcześniej odpięty dysk i teraz jest ładowanie a potem wyskakuje blue screen z napisem ze komputer napotkał problemy, i tak w kółko z tym podpiętym dyskiem.
  • REKLAMA
  • #4 20387021
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20388780
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 755
    mjd79 napisał:
    Masz bootloader na odpiętym dysku, częsta praktyka systemu.
    Pozostaje jego odbudowanie na dysku systemowym.
    Dlatego, choć rzadko się o tym mówi, zawsze powinno odpinać się wszystkie dyski prócz systemowego na czas instalacji, bo jak Ci padnie inny dysk to bootloader potem powie papa.

Nie zgodzę się. Jeżeli przy instalacji wszystko było dobrze zrobione, dyski dobrze sformatowane, bios dobrze ustawiony to zazwyczaj tak się nie dzieje. Mam jeden ssd i dwa HDD. Nie raz instalowałem i odlączałem hdd czasami jak musiałem coś z nich wyciągnąć gdzie indziej. Nie było takich problemów.

Do autora tematu. Zmień kolejność bootowania w biosie na dysk który ma system. Możliwe że w wyniku właśnie tego co napisałem boot systemu jest na każdym dysku. Są narzędzia które mogą ten boot usunąć z innych dysków. Jeżeli zajrzą tutaj bardziej obeznani koledzy to podpowiedza jak to zrobić. Tematy były na forum.

Dałem taką podpowiedź ze swoich doświadczeń. Wrazie jak bym się mylił to niech mnie nie linczuja spece. Proponuję odłączyć wszystkie i zostawić tylko sam z systemem. Daj znać co się dzieje.
REKLAMA