logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics

Roccoss39 15 Sty 2023 21:59 1656 24
  • #1 20387463
    Roccoss39
    Poziom 3  
    Witam,
    Mam problem z laptopem Dell Inspiron 5406, objawiający się słabą wydajnością. Ostatnio pierwszy raz użyłem laptopa do grania (posiadam go od 9 miesięcy), a konkretnie gra to CS GO, gdzie zauważyłem ów problem. Na karcie geforce mx330 laptop uzyskał średnio jedynie 23fps podczas najniższych ustawień (gra odpalona za pomocą boostera razer cortex). Jest to dużo mniej od osób udostępniających swoje nagrania na yt, tam jedna z osób uzyskała 80-100fps na wysokich, a jeszcze inna 45fps na średnich (z procesorami i5, niekoniecznie lepszymi). Gra o wiele lepiej działa na zintegrowanej grafice Intel Iris Xe Graphics, wtedy fps utrzymują się średnio na poziomie 70 (40-120fps). I tu pojawia się pierwsze pytanie, dlaczego słabsza karta działa kilka razy lepiej? W dodatku na karcie mx330 gdy patrzę w jedno miejsce fps potrafią czasem oscylować między 20 a 100 fps (ale zazwyczaj jest to stałe 22-23fps bez zmian). Byłbym skłonny powiedzieć, że coś jest nie tak z kartą mx330 lecz podczas testów 3D Mark zarówno test karty jak i procesora wypadł najsłabiej ze wszystkich ponad 20 laptopów o tej samej konfiguracji. A więc również procesor wypada słabo. Udało mi się uzyskać wyniki w 3D Mark Time Spy od 382-965 punktów (duży rozstrzał), podczas gdy najsłabszy laptop osiągnął 1043. Temperatury podczas grania dla karty dochodzą do 70 stopni, dla procesora do 60 stopni. W 3D Mark temp. czasem ma piki do ponad 100 stopni.

Co do tej pory zrobiłem:
    -sformatowałem laptopa (fabryczne win 11, wcześniej był win 10), laptop czysty, bez śmieci
    -pobrałem najnowsze sterowniki do laptopa od producenta i nvidii
    -przedmuchałem laptopa powietrzem sprężonym (bez otwierania)
    -przywróciłem ustawienia domyślne w biosie, wykonałem tam test diagnostyczny, pokazało wszystko ok
    -ustawiłem tryb zasilania na najwyższą wydajność
    -jedyny wiatrak kręci się, choć w biosie miesiąc temu zauważyłem komunikat o jego zatrzymaniu (chyba wtedy usłyszałem dziwny delikatny pisk i inne odgłosy), obecnie za pomocą programu również widzę że działa
    -w sterownikach kart dobierałem optymalne parametry dla wydajności

Nie wiem za bardzo co dalej, posiadam jeszcze gwarancję na którą spróbuję go odesłać, jeżeli nie znajdzie się rozwiązania, chociaż to ostateczność (szczerze wątpię żeby coś z tym zrobili).

Specyfikacja laptopa (zaktualizowałem jedynie system do win 11)
    https://www.x-kom.pl/p/605436-laptop-2-w-1-de...iron-5406-i5-1135g7-16gb-512-win10-mx330.html

3D Mark Score
    https://www.3dmark.com/spy/34631667

Przykładowe SS z fpsami (to samo przebiegnięcie mapy dust2 na 2 różnych kartach)
    Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics

Przykładowe SS z 3D Mark Time Spy z Temp.
    Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics
  • #2 20387502
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 351
    Pokaż zrzuty z hwmonitor, zakładka sensors przy obciążeniu np. testem z cpu-z.
  • #3 20387559
    Roccoss39
    Poziom 3  
    Mam nadzieję, że o to chodziło:
    Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics
  • Pomocny post
    #4 20387792
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2771
    Jak widać przegrzewa się CPU.
  • #5 20388026
    Roccoss39
    Poziom 3  
    73 stopnie to już przegrzewanie?
  • Pomocny post
    #6 20388162
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 351
    Roccoss39 napisał:

Panie kolego... tutaj jest coś konkretnie nie teges ;)

Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics

Taktowanie procesora nie podnosi się przy obciążeniu, obstawiam że z kartą graficzną jest to samo (zobacz sobie w 3dmarku te spadki taktowania rdzenia).

To nie jest normalne zachowanie sprzętu, przy takich temperaturach nie powinien zbijać taktowania. Skoro przywróciłeś ustawienia domyślne w biosie to powinno działać - ja bym sprzęt odesłał na gwarancję bo za dużo tu nie wymyślisz.
  • #7 20388188
    Roccoss39
    Poziom 3  
    Okej, dzięki Panowie za pomoc. Postaram się odesłać sprzęt. Pozdrawiam 🙂
  • #8 20388210
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2771
    Roccoss39 napisał:

Nie 73 a 100 i przy takiej temperaturze nie ma się co dziwić, że taktowanie CPU jest mocno obniżone.
  • #9 20452938
    Roccoss39
    Poziom 3  
    Odświeżam temat. Laptop był prawie 40 dni naprawiany w serwisie dell... Dzisiaj wrócił. Wymieniono jakiś kabel (nie sprecyzowano) gdyż urządzenie wyłączało się samoczynnie, najlepsze że, nie miałem wg takich problemów. W dodatku została wymieniona (podobno, tak jest w wykazie) płyta główna z powodu zakłóceń obrazu - czego także nie miałem. Oprócz tego została wymieniona jakaś płyta funkcyjna także z powodu wyłączania się systemu oraz wymieniono wentylator. Na koniec przeinstalowano system i zresetowano bios.
    Problem w tym, że objawy w ogólnie się nie zmieniły. Dalej w CS GO pokazuje 22fps na karcie mx330 (na zintegrowanej okolice 70fps jak wcześniej), w HWMonitor temperatura cpu dochodzi do 100 stopni, a wyniki w 3dmarku można powiedzieć, że jeszcze gorsze. Rozumiem, że to nienormalne, że temp. cpu dochodzi do 100 stopni? Nie wiem co dalej z tym zrobić, ma ktoś jakiś pomysł? Gwarancja kończy się za miesiąc..
  • #10 20456270
    Roccoss39
    Poziom 3  
    >>20388210
    "Wykonana diagnostyka i spadek temperatury po wyłączeniu opcji TurboBoost pokazuje, iż urządzenie działa w pełni poprawnie. Przy zwiększeniu wydajności i większej eksploatacji komputera normalnym jest, iż osiąga on wyższe temperatury (do 100 stopni wszystko działa prawidłowo). "
    Tak mi odpisali z Della
  • #11 20456337
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6804
    Poczytaj o tym modelu Link
    - update driver + Bios (jego ustawienia)

Strona (support) dla modelu Link
    *musisz poda TAG

dla mnie jest co nie tak (zwlaszcza owe spadki do 800MHZ) , wygláda na Throtling
    - Prochot BD Link
    Spoiler:
    BR PROCHOT to funkcja ochrony przed przegrzaniem,.....

Jeśli to działa, oznacza to, że występują pewne problemy, albo w systemie, albo w komponentach sprzętowych komputera.
    ** popatrz na podobny problem w Asus Link_ BD-PROCHOT

:idea: lub Link

* co do serwisu "papier" jest cierpliwy i wszystko przyjmie co "atrament napisze"

p.s
    ten model na tym cpu (Tiger Lake Link ) i grafice w trybie HD 1080p, osiąga na rozdz. Low ok.50/ Midle ok.35 fps w grach

Popatrz od 12:50 Link
    Rozbiórka Link
    Service Manual w zał.

* poniżej z Lenovo Yoga Slim 7 14ITL05 na tym cpu
    Załączniki:
    • inspiron-14-5406-2-in-1-laptop_service-manual_en-us.pdf (17.56 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 20456816
    Roccoss39
    Poziom 3  
    Za chwilę zapoznam się w rzuconymi przez Ciebie linkami. Co do Throttlingu występuje dławienie termiczne rdzenia. Sprawdziłem to włączając test na 3dMark, a w tle działał HWinfo. Zakładam, że nie może tak być? Chciałbym dodać, że procesor dławi się gdy jest włączona funkcja boosta w biosie procesora do 4,2Mhz (domyślnie jest włączona), bez tej opcji procesor się nie dławi, temp. są w okolicach 70 stopni, ale taktowanie nie wchodzi powyżej 2,4Mhz...

• #13 20456867
    lisek
    Serwisant RTV
    Masz zawyżone wart. napięć (current) : Core VIDs, Uncore VID
    zaś zaniżone SA VID

Być mże problem w Bios, lub jego ustawieniach
    Pokaż zakładki z Bios.
  • #14 20457010
    Roccoss39
    Poziom 3  
    Niestety, ale nie ma podanych napięć w biosie. Zmieniłem jednak opcje zasilania, które po serwisie były domyślne na ultra performance. Być może napięcia się zmienią. natomiast wydajność laptopa w 3Dmark bez zmian. Pewnie jest to spowodowane osiąganiem swojej maksymalnej temp przez procesor oraz kartę (68 stopni, wtedy spada moc). Wrzucam jednak zdjęcia ustawień w biosie, oraz ss po zmianie ustawień zasilania na ultra performance. Wyszedł „nowy” sterownik do karty na stronie della, który okazał się starszy od tego na nvidii, oraz sterownik do biosu, który został już wgrany w serwisie.

Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics

Dodano po 30 [minuty]:

Wracając do tematu Cs Go, być może po reinstalacji sterownika do poprzedniej wersji, być może windows się odmulił po reinstalacji lub coś innego co zmieniłem, udało się uzyskać średnio 100fps na mx330. Jednak problem wcale nie zniknął, ponieważ gdy stoję centralnie przed ściana fps spdaja co kilka sekund o 100fps (!) po czym wracają do ponad stu co zawarłem na nagraniu później. Dlaczego tak się dzieje?

Powyżej jakieś przekłamane wyniki taktowania...

Dodam, że na drugim starym laptopie w podobnej sytuacji fps zmieniają się tylko o +/- 5fps. Za każdym razem grę włączam przez program razer cortex, więc wszelkie aktualizacje itp są wstrzymywane.
  • #15 20457138
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    W trybie turbo boost najwyraźniej mu odwala. Jeśli nie masz ręcznej możliwości regulacji napięć to pozostaje liczyć na poprawiony BIOS, kupić podkładkę chłodzącą, jeśli na Twoim laptopie zadziała to za pomocą Dell Power Manager ustawić tryb chłodzenia na jak najwydajniejszy. Ale przy takich skokach wątpię żeby cokolwiek pomogło poza jakimś normalnym ustawieniem napięć i timingów dla turbo boost.
    Twój komputer nie jest pierwszym w którym ustawienia stockowe robią takie fakapty, jeśli nie da się ich poprawić ręcznie to albo udpate jeśli zrobią, albo półśrodki.
  • #16 20457310
    lisek
    Serwisant RTV
    Foto.3 pcja (Sata/NVme) ? , masz właczony RAID .
    Foto.6 :!:
    Cytat:
    Intel SpeedStep i Windows To przepis na Throtling

Na tym Forum
    Cytat:
    Fraza: intel speed step Szukaj na wybranych forach Znaleziono 62 wyników

** np. Link

p.s
    Ten Bios(zakładki) jak na Dell b. dziwny.
  • #17 20457640
    Roccoss39
    Poziom 3  
    Helmud też myślałem, że to wina boosta, ale to nie jest główna przyczyna. Otóż testowałem dzisiaj Cs'a Bez Turbo. Okazało się, że na grafice zintegrowanej gwałtowanie spadają fps raz na 2 min, natomiast na karcie mx330 spadły o wiele częściej. Podłączyłem więc podkładkę chłodzącą oraz stworzyłem odpowiednie warunki pogodowe w pokoju, czytaj 3 stopnie (jak na zewnątrz :)) i rezultaty są następujące: na grafice zintegrowanej praktycznie nie było gwałtownych spadków fps (może raz na 5min), na grafice mx330 spadki były rónież bardzo rzadkie (raz na 2-4min, wtedy temp. karty osiągała 70 stopni i spadała jej wydajność). Tak więc nawet bez boosta są problemy ze spadającymi fpsami (za wysoką temp?). Następnie przeprowadziłem test w 3Dmarku z Turbo oraz bez turbo w danych warunkach. Bez turbo osiągnąłem rekordowe 1158pkt (wcześniej było 900), natomiast Z Turbo wyszło 1097. Co do linii taktowania cpu bez turbo była to praktycznie linia prosta, z Turbo linia łamana, ale mniej niż wcześniej. Załączam ss z gpu-z z zaznaczonym momentem spadku fps przez około 10s na karcie mx330.

Wynik 3dmark bez turbo (plus mocne chłodzenie)

Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics

Wynik 3dmark z turbo (plus mocne chłodzenie)

Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics Dell Inspiron 5406: Słaba wydajność w CS GO na MX330 vs Intel Iris Xe Graphics

Dokument z gpu-z

Lisek sugerujesz żeby zmienić Raid na Sata/NVme oraz wyłączyć speedstep. Zaraz to przetestuję.
  • #18 20457705
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Roccoss39 napisał:
    Helmud też myślałem, że to wina boosta, ale to nie jest główna przyczyna.

Fakt. To jest nie tyle przyczyna co czynnik ktiry wzmacnia problem. Ale jeśli jego wyłączenie nie eliminuje problemu to faktycznie nie ma sensu.
  • #19 20458150
    Roccoss39
    Poziom 3  
    Lisek laptop nie chce mi się włączyć po wyłączenie speed step :/ pali się jedynie dioda od zasilania.

Dodano po 20 [minuty]:

Dioda swieci się niezależnie czy jest podpięte zasilanie czy nie

Dodano po 28 [minuty]:

Wyciągnąłbym baterie, ale się zastanawiam co wtedy z gwarancją. Bateria wewnętrzna.
  • Pomocny post
    #21 20458708
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    laptop nie chce mi się włączyć po wyłączenie speed step :/ pali się jedynie dioda od zasilania.

Wyjmij Aku , bowiem ? chyba w tym modelu robi także za bateryjkę CMOS
    - zresetujesz Bios

p.s :?: ciekawe
    Dlaczego w i5-1135G7 ( Tiger Lake) wył. SpeedStep dało taki objaw?
    - poczytam i pomysle jutro
    *
    Cytat:
    Enhanced Intel SpeedStep® Technology (EIST): Yes

Ten cpu ma
    Cytat:
    Intel® Speed Shift Technology uses hardware-controlled P-states to deliver dramatically quicker responsiveness with single-threaded, transient (short duration) workloads, such as web browsing, by allowing the processor to more quickly select its best operating frequency and voltage for optimal performance and power efficiency.

Cytat:
    Enhanced SpeedStep technology is a feature that reduces processor power consumption by automatically lowering frequency and operating voltage when maximum processor performance is not required or saving battery power is more important. First microprocessors with Enhanced SpeedStep technology, mobile Pentium III-M and Pentium 4-M, included only one low-frequency state. More recent mobile microprocessors have multiple low-frequency states with different operating frequencies and core voltages. Having multiple states provides better balance between battery power savings and required performance, and allows the CPU to shorten processor downtime during state change (CPU is not operational during when transitioning from one state to another, and changing the state from the lowest frequency mode to normal mode takes most of the time).

* za Link

Cs jeszcze zmieniałes w Bios ustawieniach ?
    - opcje zasilania lub w Win podobnie (zasilanie)
  • #22 20458749
    Roccoss39
    Poziom 3  
    W biosie nic nie robiłem. Zasilanie jest ciagle ustawione na ultraperformance, ale to można zmienić nawet z poziomu aplikacji my dell. Na innych opcjach zasilania jest mniej fps, a laptop również tam zbija fpsy, więc zostawiam to co jest. Wcześniej zmieniłem opcje z RAID na sata/nvme i niestety nie mogłem odpalić lapka. Po zmienieniu opcji speedstep wiadomo jak się skończyło, ale po pewnych działaniach z mojej strony laptop wrócił do żywych, myślę jednak, że ta opcja mu nie służy, zwłaszcza, że już teraz ma problemy z temp. Swoją drogą laptop utrzymuje po naprawie około 2Mhz pod obciążeniem z cpu-z i temp. 70 stopni cpu - to chyba dobrze?
  • Pomocny post
    #23 20458981
    lisek
    Serwisant RTV
    Odnosnie odp. (#3 15 Sty 2023 22:51 ) , gdzie pokazano zniżenie F cpu (core) do 800Mhz > swiadczy o Throttlestop

Pamiętaj, że ten cpu 11th gen
    Cytat:
    The CPU is adjusting it's PL1 to 10W from 17W and stay like that forever while PL2 remains 35W unchanged, but as far as I am aware if the laptop was running super cool (again bellow 70°) PL1 will not drop bellow 15 so it is like a thermal limit, but not a throttle limit.

Poczytaj uważnie Link_ clock-limit-when-turning-off-intel-speedstep, dotyczy co prawda 7th gen. w Dell
    - sa zrzuty dla programiku Throttlestop
    oraz :!: :idea:
    Link_ ten sam cpu _throttlestop-on-dell-vostro-5402

* ciekawe , nie słyszałem do tej pory

:idea:
    Ponadto polecam Link_ the-throttlestop-guide_2023
    Link_ technologyguide

p.s
    Niestety (i5 1135g7 not supported by XTU Intel) dla obniżenia wart. napiecia zasilania cpu 11th gen.
    *
    Cytat:
    Intel killed voltage control on 11th Gen Ultrabook CPUs
    Intel has disabled control of the 11th Gen U and G7 series at the hardware level.
  • #24 20471690
    Roccoss39
    Poziom 3  
    Dzięki lisek, ten program faktycznie robi robotę. Trochę czasu poświęciłem nad zaznajomieniem się z tematem. Wróciłem ma chwilę na win 10, bo win 11 zawieszał się przeglądając strony w necie… ale wracam na 11, bo 10 okazuje się zbugowany (win sam instaluje stare stery do grafy). Chociaż udało się zmienić opcje z RAID na Nvme po instalacji 10.

Karta mx330 jest wielkim niewypałem w tym laptopie. Nie to, że dell idiotycznie ograniczył jej temp do 70 (na starcie systemu w zasilaniu ultrawydajnym jej temp to 61-65 stopni), to po włączeniu cs w dwie sekundy osiągała 70 i laptop zbijał jej moc do 2 watów… zmieniłem jej maksymalna temp pracy do 80 stopni programem tweak II (chociaż przy 85 np w mafii III wyciąga maksa obrotów; może zostanę przy tych 85..) Podobno karta ta może pracować do temp 95 stopni, więc myślę, że nic jej nie będzie. Ponadto karta ta wyciąga mniej lub tyle samo fps niż grafa zintegrowana iris xe eus 80… nawet w 3D Marku iris xe przebija mx330. Co do 3D mark udało się karcie mx330 zająć piąte miejsce w rankingu po zmianie parametrów, czyli wynik całkiem niezły :) próbowałem underwoltowac kartę, ale bez większych efektów. Podsumowując karta jest zbędna w laptopie.

Limit mocy PL1 przy 70 stopniach zbijał moc procesora do zawrotnych 10, następnie 8 watów… na szczęście dzięki programowi throttlestop zmieniłem moc na 20 watów, PL2 zostawiłem na 51. Procesor osiąga temp 80 przy około 100-120fps w cs go (minimalne ustawienia).
    Na procesor tak jak i kartę były limity, stad nagłe spadki fps.

Faktycznie były i są problemy z tą seria laptopów. Nawet na forum della ludzie opisywali ten sam problem, w tej samej grze, w tym samym modelu, lecz z procesorem i7. Laptop z dana konfiguracja z della jest bezużyteczny zarówno w grach jak i programach graficznych - nie ma szans na nim pracować - chodzi jak 15 złom. Dell rozważał zwrócenie pieniędzy autorowi posta. Sam napisałem do della, iż chciałbym zwrot kosztów, wątpię żeby przeszło, ale spróbować warto - szczególnie, że dell tylko z własnej winy sprzedaje elektrośmieci swoim klientom.

https://www.dell.com/community/Inspiron/Dell-inspiron-5406-overheat/td-p/7766209

Pozdrawiam
  • #25 20476773
    Roccoss39
    Poziom 3  
    Program throttlestop + gputweak II, regulacja temp, limitów, taktowania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Dell Inspiron 5406 zgłasza problemy z wydajnością w grze CS:GO, gdzie karta graficzna GeForce MX330 osiąga jedynie 23 fps na najniższych ustawieniach, podczas gdy zintegrowana grafika Intel Iris Xe Graphics uzyskuje średnio 70 fps. Po analizie temperatury procesora, która osiąga 100 stopni, oraz spadków taktowania, użytkownik podejrzewa throttling. Po serwisie, który wymienił kilka komponentów, problem nie został rozwiązany. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień BIOS, aktualizację sterowników oraz zastosowanie programów do regulacji temperatury i napięć, takich jak ThrottleStop i GPU Tweak II. Wskazano również na możliwość przegrzewania się karty graficznej, co wpływa na jej wydajność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA