logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana nietypowej żarówki w łazience: rodzaj, zakup i instrukcja krok po kroku

88kasiarzyna88 15 Sty 2023 22:10 2271 11
REKLAMA
  • #1 20387479
    88kasiarzyna88
    Poziom 2  
    Witam.

W wynajmowanym mieszkaniu próbuję wymienić żarówkę w łazience. Ku mojemu zaskoczeniu po zdjęciu plafona, ukazała się żarówka jak na załączonym zdjęciu.

Wymiana nietypowej żarówki w łazience: rodzaj, zakup i instrukcja krok po kroku

Pierwszy raz w życiu widzę taką żarówkę, internet przeszukany, jedyny trop to to, że jest to chyba żarówka metahalogenowa, co i tak nie zmienia mojego poziomu wiedzy jak ją wymienić. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
    - Co to dokładnie za żarówka?
    - Gdzie ją kupić?
    - Jak wymienić?

Dzięki! :)
  • REKLAMA
  • #2 20387526
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 781
    Zwykła, choć nietypowa, żarówka halogenowa, dostępna pod hasłem R7S 80W.
    Odkręcasz śrubunki i żarówka będzie wolna.
    Zobaczysz gołą żarówkę R7S to się zorientujesz.
    (wymieniaj w rękawiczkach) nie może być tłusta od paluchów.
  • REKLAMA
  • #4 20387558
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4286
    bestboy21 napisał:

Odkręcasz śrubunki i żarówka będzie wolna.

Nie odkręca się żadnych śrubunków.

Należy zdemontować klosz (jest wciskany), a następnie małym płaskim wkrętakiem cofnąć jedno z gniazd stykowych (są na sprężynach dociskowych) i żarówka wychodzi.

Prace wykonać przy odłączonym zasilaniu. Nową żarówkę montować przez czystą szmatkę aby nie dotykać szkła.
  • REKLAMA
  • #5 20387763
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2870
    Lampa jest wykonana w I kl ochronnosci więc bezwzględnie wymaga do bezpiecznego działania aby była podłączona do czynnego przewodu PE!!!
    Jaką funkcję pełni ten trzeci przewód co z tynku wystaje? Czemu on jest zaizolowany a nie podłączony. Trzeba koniecznie sprawdzić co to za przewód i jeśli nie pełni funkcji PE to należy ją przywrócić. Od razu powiem że do sprawdzenia zwykła neonówka się nie nadaje.
  • REKLAMA
  • #6 20406634
    88kasiarzyna88
    Poziom 2  
    Witam.

Dzisiaj wzięłam się za wymianę żarówki. Zakupiłam r7s led (zdjęcie). Niestety po zdjęciu szybki, nie jestem w stanie wyjąć zużytej żarówki, nic się tam niestety nie odsuwa na sprężynach, nie ma jak tego odkręcić. Chyba, że jednak coś nadal źle robię. Dodatkowo zastanawiam się czy to nie jest robione wszystko na "słowo honoru", za żarówką była folia, jest jeszcze ten biały skrawek czegoś, który nie wiem, służy jakiejś izolacji? Patrzyłam na filmiki wymiany, ale tam jednym ruchem można wyjąć żarówkę. Przesyłam zdjęcia na jakim etapie jestem, może jednak ktoś podpowie co dalej. ??
    Dodaję jeszcze zdjęcie tej folii która była włożona za żarówkę...

Wymiana nietypowej żarówki w łazience: rodzaj, zakup i instrukcja krok po kroku Wymiana nietypowej żarówki w łazience: rodzaj, zakup i instrukcja krok po kroku Wymiana nietypowej żarówki w łazience: rodzaj, zakup i instrukcja krok po kroku Wymiana nietypowej żarówki w łazience: rodzaj, zakup i instrukcja krok po kroku Wymiana nietypowej żarówki w łazience: rodzaj, zakup i instrukcja krok po kroku
  • #7 20406647
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2038
    Możliwe że styki są na sprężynkach. Spróbuj wcisnąć delikatnie w jedną lub w drugą stronę do gniazda. Jeżeli są sprężynki to jedna strona "chowa" się do środka a druga "wychodzi" na zewnątrz.
  • #9 20407028
    88kasiarzyna88
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedzi i filmik. Niestety tak jak wspomniałam wcześniej, opcja wyjęcia jej w sposób jak na filmiku, został już wcześniej zrobiony, niestety nie działa. Próbowałam ponownie to zrobić, już też mniej delikatnie - niestety bez skutku. Podejrzewam, że jeżeli nawet ta sprężyna pierwotnie działała, to już nie działa. Podłożona wcześniej folia, którą wyjęłam, jest trochę spalona, także podejrzewam, że nie jest z tym wszystko w porządku.
    Edit: myślałam że obejdzie się bez kontaktu z właścicielem, ale już się poddałam i napisałam czy na pewno wszystko okej z tą lampą... Okazuje się, że nie... ?
    Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc!
  • #10 20407261
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2038
    Zwróć uwagę na gest jaki jest wykonywany na filmie w 3:16 min. Może ty też spróbuj przekręcić te kropkowane części po dwóch stronach. Może one robią blokadę.
  • #11 20407314
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1111
    Wszystko działa, 3 zdjęcie, po lewej stronie jest oprawka z wycięciem, trzeba pchnąć palnik w prawą stronę i wyjdzie.
    Na wszelki wypadek okulary.
  • #12 20407525
    ssllaawweekk
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    Ktoś_tam napisał:
    Lampa jest wykonana w I kl ochronności, więc bezwzględnie wymaga do bezpiecznego działania aby była podłączona do czynnego przewodu PE!
    Jaką funkcję pełni ten trzeci przewód co z tynku wystaje? Czemu on jest zaizolowany a nie podłączony. Trzeba koniecznie sprawdzić co to za przewód i jeśli nie pełni funkcji PE to należy ją przywrócić. Od razu powiem, że do sprawdzenia zwykła neonówka się nie nadaje.

Zapytam z ciekawości: Czy udało się podłączyć ten żółto zielony przewód? Z doświadczenia wiem, że elektrycy często ignorują połączenia ochronne. A nie powinni. :(

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany nietypowej żarówki halogenowej R7S w łazience. Użytkownik zidentyfikował żarówkę jako metahalogenową, a uczestnicy forum udzielili wskazówek dotyczących jej wymiany. Podano, że żarówka jest montowana w oprawie z gniazdami sprężynowymi, które należy delikatnie cofnąć, aby ją wyjąć. Zwrócono uwagę na konieczność pracy przy odłączonym zasilaniu oraz na używanie rękawiczek, aby uniknąć zanieczyszczenia szkła. Użytkownik napotkał trudności z demontażem, co skłoniło go do kontaktu z właścicielem mieszkania. Wskazano również na znaczenie podłączenia przewodu ochronnego PE dla bezpieczeństwa instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA