logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother HL-L5100DN - szary wydruk, pasy w poprzek kartki

irocket 16 Sty 2023 17:13 759 2
REKLAMA
  • #1 20388575
    irocket
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Cześć, mam w pracy problem z drukarkami Brother HL-L5100DN - drukują dobrze, poza tym, że strona jest szara w poziome ciemniejsze pasy. Kiedyś jedna drukarka pojechała na serwis, który stwierdził, że to uszkodzenie modułu wysokiego napięcia i de facto naprawa jest nieopłacalna. Temat ucichł, ale co raz więcej drukarek dopada ta przypadłość. Diagnoza wydaje się trafna, bo ani zmiana płyt głównych, ani zasilaczy, bębnów, tonerów, fuserów czy nawet lasera niczego nie zmienia.
    Czy może ktoś naprawiał płytkę wysokiego napięcia w tej drukarce lub pokrewnych (HL-L5440D ma praktycznie taką samą) i wie, co może powodować ten problem? Oznaczenie płytki w HL-L5100DN to EUK9MVC63H. Próbowałem sprawdzić diodę oznaczoną na płytkach jako D313 (oznaczenie na diodzie LAE lub LAD w zależności płytki) podejrzewając, że to jakaś dioda Zenera (zielone oznaczenie katody i obok niebieski przerywany pasek), ale w żadną stronę nie mam odczytu. Sprawdziłem w drukarce HL-L5440D i tam w tym samym miejscu jest dioda T70A, co by wskazywało, że to wysokonapięciowa dioda. Rozebrałem inną, sprawną HL-L5100DN, a tam zaskoczenie - zupełnie inna płytka HV (MPH3404 lub PCPH0769), gdzie w podobnej roli co T70A są diody 2CL70A
    Dorzucam skan jak to wygląda mniej więcej, w zależności od tego, co drukuje i od drukarki strony są bardziej lub mniej szare. Jeśli by komuś pomogło, mogę zrobić zdjęcia płytek
    Brother HL-L5100DN - szary wydruk, pasy w poprzek kartki
  • REKLAMA
  • #2 20401060
    night shift
    Poziom 1  
    Pomóc nie jestem w stanie bo dopiero przymierzam się do zakupu drukarki. Szukając opinii o tej drukarce przypadkiem tutaj trafiłem i stwierdzam, że faktycznie nie wygląda to ciekawie. Poza tym ktoś już w 2019 na elektroda.pl zgłaszał podobne problemy z tą drukarką.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3625093.html
    Jego wydruk też ma podobne poziome pasy. Na załączonym wydruku można odczytać, że tamta drukarka miała za sobą 136767 wydrukowanych stron. Jest tam też informacja, że moduł nagrzewnicy i lasera powinien wystarczyć na jeszcze około 63233 stron (ok. 31%). Zatem drukarka jest przewidziana na max 200.000 stron.

Poza tym z broszury informacyjnej o drukarce wynika że:
    „Całkowita niezawodność i możliwość drukowania nawet do 3 500 stron miesięcznie”
    https://www.brother.pl/-/media/d81317e8ae2248a0be0773aeb3e2c79c.pdf

Rocznie wychodzi 42 000 stron
    Wobec tego ciągu dwóch lat obowiązywania gwarancji drukarka wydrukuję 84 000 stron. Co pewnie ta drukarka spokojnie wytrzyma. W ciągu trzech lat wychodzi 126 000 stron. A w kolejnym roku najprawdopodobniej się zepsuje.

Natomiast podane przez producenta maksymalne miesięczne obciążenie do 50 000 stron to chwyt marketingowy, nie mający nic wspólnego z prawdą.

Taką mamy dzisiaj rzeczywistość.
    Biorąc pod uwagę powyższe to trochę słaba drukarka do biura.

A czy mógłbyś podać ile Twoja drukarka ma przebiegu?
  • #3 20401358
    irocket
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    W firmie mamy kilkadziesiąt drukarek, niektóre drukują sporadycznie, inne po kilkadziesiąt / kilkaset stron dziennie. Ilość stron nie ma za bardzo znaczenia, bo tamta konkretna ma chyba 30-kilka albo 40-kilka tysięcy przebiegu, ale kupiona była jakoś w 2018 roku. Ale mam drukarki co jedna ma ~180 tysięcy przebiegu i nie brudzi, druga ma ponad 200 tysięcy i w nich jedyny problem jaki jest, to jak się puszcza kilkanaście kartek A5 naraz, to lubi, nie wiem jak to nazwać, "niedoklejać" toneru na jednej kartce i zostawiać na drugiej. Podejrzewam, że to też może być wina płytki HV, bo ani wymiana tonera, bębna, pieca ani lasera nie zmieniły nic.
    Na te kilkadziesiąt drukarek mam 2 sztuki wyłączone z użytkowania - są na części do innych i bodajże 4 czy 5, które w różnym stopniu zaciemniają wydruki. No i czasem spora część była kupowana poleasingowa, niby z małymi przebiegami.
REKLAMA