logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Taśma LED mruga po latach użytkowania - czy to wina sterownika czy zasilacza? Napięcie skacze 3-8V.

mmmmm111 17 Sty 2023 14:11 6624 6
REKLAMA
  • #1 20390018
    mmmmm111
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Po kilku latach taśma LED zaczęła mrugać. Zasilacz niestety jest schowany w zabudowie. Na wierzchu mam najtańszy sterownik na pilota którym można zmieniać kolory, albo ustawiać mruganie. Taśma LED czasami działaja ok przez kilka minut. Napięcie na kostce za zasilaczem w przypadku gdy jest ok 12,3V, gdy zaczyna mrugać napięcie skacze od 3V do 8V. Czy możliwe jest, że winny jest sterownik? Czy na pewno winny jest zasilacz i muszę robić dziurę w ścianie? Ewentualnie co jeszcze mogę sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 20391366
    LemuRR 11
    Poziom 26  
    Ocena: 447
    Omiń sterownik, jeżeli nadal będzie problem występował, nie pozostaje nic innego jak wymiana zasilacza.
    Niestety tak to jest, że trzeba ścianę kuć jak nie zostawi się rewizji, albo nie zabuduje zasilaczy w rozdzielni. Tym razem nie kupuj najtańszego :)
  • REKLAMA
  • #3 20392179
    mmmmm111
    Poziom 8  
    Ok, dziękuję za informację, ale widzę, że jest szansa na sterownik. Gdybym sam to robił, pewnie pomyślał bym o rewizji :)
  • REKLAMA
  • #4 20393619
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 335
    Bierz też pod uwagę możliwość końca życia taśmy.
  • #5 20393981
    LemuRR 11
    Poziom 26  
    Ocena: 447
    Magic_moon napisał:
    Bierz też pod uwagę możliwość końca życia taśmy.

Mało prawdopodobne, nie te objawy, zdychają pojedyncze LEDy, taśma robi się "szczerbata"
  • #6 20399536
    mmmmm111
    Poziom 8  
    Podłączyłem na krótko, i to samo. Jak mi się uda wyciągnąć zasilacz to kupie nowy. Dam znać, za kilka dni
  • REKLAMA
  • #7 20443375
    mmmmm111
    Poziom 8  
    Trochę zapomniałem dać znać, ale wymiana zasilacza pomogła. Dzięki wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Po kilku latach użytkowania taśmy LED, użytkownik zauważył, że zaczęła ona mrugać, a napięcie na kostce za zasilaczem skacze od 3V do 8V, co sugeruje problemy z zasilaczem. Użytkownicy forum zasugerowali, aby najpierw sprawdzić zasilacz, a nie sterownik, oraz zwrócili uwagę na możliwość końca życia taśmy LED. Po podłączeniu taśmy na krótko i wymianie zasilacza problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA