logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers WRP 11B - Gaśnie po chwili, brak stabilnego płomienia, co robić?

tomron 19 Lis 2005 05:24 9886 5
REKLAMA
  • #1 2004241
    tomron
    Poziom 2  
    Ocena: 10
    Witam wszystkich serdecznie jestem tu zupełnie nowym użytkownikiem a już widzę że na tym Forum jest dużo fachowców i tu moja prośba o pomoc. Mój piecyk (Junkers wrp 11 b) pali się przez nie długi czas po odpaleniu, potem gaśnie, gdy zakręcałem wodę i ponownie odkręcałem zapalał i znowu po chwili gasł, potem zaczął po odpaleniu gasnąć i zńów zapalać chociaż bardziej wybuchać było by dobrym słowem, a na tą chwilę już wcale nie odpala iskry są ( ostro pstryka:) ) i tu moje pytanie , co to mo że być i co z tym zrobić dziękuję z góry za wszelkie rady pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2004244
    jakitaki
    Poziom 15  
    Dziurka w membranie.Po odkręceniu wody membrana podnosi iglicę i otwiera dopływ gazu,niestety różnica ciśnień (pod i nad membraną) wyrównuje się przez dziurę w rezultacie iglica opada i piec gaśnie.Wymień ją.Powodzenia.(kliknij pomógł!)

DonRomano-jeśli byłby to problem z elektrodą jonizacyjną iskrownik pracowałby non stop po zapaleniu palnika...nie wykrywając płomienia.Przy dziurawej membranie o ile dziura nie jest większa od zaworu wyrównawczego piec włączy się także na moment natomiast nie będzie pracował iskrownik.
    (skorzystałeś-kliknij pomógł)
  • REKLAMA
  • #3 2004251
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 729
    hmm... Dziurka nie wogóle iskry by nie było, membrana podnosi iglice uruchamia włącznik i iskra jest.
    Na początek wyczyść elektrody w palniku głównie jonizacyjną tą odpowiedzialną za wykrywanie płomienia.
    Czy ciśnienie wody jest w porządku?Jeżeli nie to sprawdź filtry wodne.
    Sprawdź też filtr gazowy.
  • REKLAMA
  • #4 2518721
    tomron
    Poziom 2  
    Jestem, po długiej nieobecności, odpisuję: niestety akurat obaj panowie nie mieli racji przyczyna tej usterki leżała całkiem gdzie indziej ale jestem bardzo wdzięczny za chociaż próbę rozwiązania mojego problemu dziękuję
  • REKLAMA
  • #5 2518831
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 729
    To może napiszesz gdzie?
  • #6 2519724
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    ...np uszkodzony gazomierz, już takie cosik kiedys spotkałem a kuchnia gazowa działała.
REKLAMA