logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MAN TGX E6 D38 - błąd EDC 4684-9: Hamulec silnika i 3044-3 EGR - kalibracja w Jaltescie?

carzone 18 Sty 2023 18:23 6528 17
REKLAMA
  • #1 20392489
    carzone
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam, mam błąd w Manie 4684-9
    Jaltest go tłumaczy jako "HAMULEC SILNIKA. Konflikt wyświetlacza, Uszkodzenie komponentów"
    Może ktoś coś więcej może mi powiedzieć na ten temat?
    Mam jeszcze błąd 3044-3 ale to jest od EGR i nie mam możliwości go skalibrowania w Jaltescie
    czy oryginał Mana ma taką możliwość kalibracji czy po prostu EGR z napędem na złom?
  • REKLAMA
  • #2 20392648
    TruckElectronica

Poziom 24  
    Ocena: 275
    Sprawdź sterowanie hamulca silnika, ale równiez tego typu usterkę naprawiało się nowszym softem którego jatestem nie zrobisz, kalibracji EGR też nie zrobisz bo nie ma takiej opcji nawet OEM Mana.
    Konto firmowe:
    Truck Bus Electronica
    Opolska, Kraków, 30-000 | Strona WWW: https://www.truckbuselectronica.pl
  • #3 20392710
    carzone
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Czyli podsumowując egr do wymiany…
    A na drugi błąd tylko serwis. Dzięki wielkie za podpowiedz.
  • REKLAMA
  • #4 20504475
    Project_656
    Poziom 1  
    Ocena: 25
    Witam,
    Wyjaśniło się co było przyczyną tego błędu EDC 4684-9?
  • #5 21803584
    AK_Service
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    I co było przyczyną tego błędu? To chodzi o ten czujnik czy tam zawór, co przy górskim hamulcu? Niektóre siłowniki w Manie miały właśnie jakiś czujnik lub elektrozawór? i u mnie jest ten błąd 4684-9 oraz 3818-01
  • #6 21803691
    ROKADI

Poziom 22  
    Ocena: 191
    SPN 4684 Błąd wskazania awaria zaworu elektromagnetycznego hamulca silnikowego /
    EVB– Error 0
    Strategia monitoringu
    Monitorowanie zaworu elektromagnetycznego Y281 hamulca silnikowego / EVB za pomocą urządzenia sterującego
    sterownika silnika A142
    Odbiór przez klienta/opis objawów
    Failure Mode Identification (FMI)
    FMI 9 Błąd urządzenia
    Wskazanie na wyświetlaczu
    Priorytet 7 Tekst
    wskazania
    ---
    OBD
    OBD /
    P-Code
    P04D4 MIL aus Exhaust Brake Input Circuit Range/Performance
    Warunki urządzenia sterującego
    Warunki nastawiania
    Urządzenie sterujące sterownika silnika A142 wykrywa błąd urządzenia na zaworze elektromagnetycznym
    Y281 hamulca silnikowego / EVB
    Warunki resetowania
    Sprawny system. Wyłączyć i ponownie włączyć zapłon. Normalny tryb pracy
    Przyczyny
    Możliwe przyczyny
    ► Ten SPN jest błędem następczym. Istnieje wpis do pamięci diagnostycznej powodujący błąd
    Kontrole
    Możliwe etapy kontrolne
    ► Włączyć zapłon, odczytać pamięć diagnostyczną całego pojazdu za pomocą systemu i
    sprawdzić następne wpisy do pamięci diagnostyczne
    Konto firmowe:
    ROKADI - MAN
    Kętrzyńskiego 8, Olsztyn, 10-506 | Tel.: 660-XXX-XXX (Pokaż)
  • #7 21803723
    AK_Service
    Poziom 12  
    Resetowanie tego to wyłączenie i włączenie zapłonu? Bez jaj, nic mi ten opis nie mówi. Błędów nie da się usunąć. Jak w Jaltestcie kliknę znak zapytania, to odwołuje do czujnika ciśnienia gazów wylotowych. Nie mam pojęcia, gdzie się znajduje ten ze zdjęcia z Jaltesta, chyba że chodzi o czujnik różnicy ciśnień od filtra DPF? Ale chyba nie. Z miesiąc temu mieliśmy jakiś inny błąd z zaworem gazów spalin wydechowych, ale wtedy siłownik do końca się nie chował. Zamówiliśmy drugi, ale przyszedł inny, nie pasował, więc mechanik przesmarował ten i zaczął dobrze chodzić. Jakiś czas było ok, a teraz zaczął wywalać takie błędy, może to przez mrozy, bo auto stoi cały czas na dworze... Nie mam pojęcia, czy kupować drugi siłownik, coś tani nie jest, ponad 1500 zł, czy może po prostu nie dochodzi do niego powietrze, przez co nie pracuje...
    Lista kodów usterek w systemie diagnostycznym Jaltest z błędami czujników i siłownika Schematyczny rysunek czujnika ciśnienia gazów wydechowych na ekranie diagnostycznym Jaltest
    Zbliżenie na siłownik zamontowany przy przewodzie wydechowym pojazdu
  • #8 21804602
    TruckElectronica

Poziom 24  
    AK_Service napisał:
    Resetowanie tego to wyłączenie i włączenie zapłonu? Bez jaj, nic mi ten opis nie mówi

Bo opisy MAN-a a rzeczywistość to dwa światy czasem ... dlatego po samych kodach usterek można sobie marnować czas, jak się wie co z czym się wiąże i jakie parametry to się znajdzie.
    Konto firmowe:
    Truck Bus Electronica
  • REKLAMA
  • #9 21806182
    iWaM
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    Ten zawór od hamulca silnikowego pada często, poza tym zajrzyj w tą rurkę czy nie jest zatkana nagarem.
  • #10 21806196
    AK_Service
    Poziom 12  
    iWaM napisał:
    Ten zawór od hamulca silnikowego pada często, poza tym zajrzyj w tą rurkę czy nie jest zatkana nagarem.

Chodzi Ci o ten siłownik od górskiego, co wstawiłem na zdjęciu wyżej? Ciekawe, dlaczego błędów nie da się usunąć, przecież gdyby on był uszkodzony, to by wywalało podczas jazdy, a nie przy zapłonie na postoju, gdy auto jest zgaszone. Chyba, że ten czujnik przy nim, co jest, bo odchodzą od niego kabelki. W starszych wersjach nie było żadnych czujników przy nich, chyba po to on jest, żeby super man wiedział, w jakiej pozycji jest siłownik od górskiego. Interesujące jest, że Jaltest przy naciśnięciu znaku zapytania pokazuje, że jest uszkodzony czujnik ciśnienia gazów wydechowych, niestety nie mogę go namierzyć, nie mam pojęcia, gdzie on jest (ten ze zdjęcia z Jaltest).
    Mam zajrzeć w rurkę, która idzie do siłownika od górskiego? Właśnie tam idą spaliny czy czyste powietrze???
  • #11 21806250
    iWaM
    Poziom 24  
    Tak albo rurka zatkana albo sterownik uszkodzony do którego ona idzie, nie siłownik widoczny na foto. Ten drogi niestety, sporo ich wymieniałem.
    Jaltest nie zawsze prowadzi za rączkę niestety jak i inne testery.
  • #12 21806254
    AK_Service
    Poziom 12  
    Możesz pokazać zdjęcie, o jaki zawór i sterownik Ci chodzi, bo nie bardzo wiem :D Dzięki
  • #13 21806676
    iWaM
    Poziom 24  
    Skąd mam wziąć foto? Nie tylko MANy robię i nie pracuję w serwisie. Masz hamulec silnikowy, od niego idzie rurka w górę do zaworu który steruje siłownikiem, tą rurką mierzy ciśnienie. Zawór masz na końcu tej rurki, z drugiej strony niż hamulec, prościej się już nie da. Do tego zaworu sterującego przychodzą 2x tekalan, ta rurka i elektryka.
  • #14 21807494
    TruckElectronica

Poziom 24  
    O czym wy piszecie... Przecież masz D38 w opisie ... Tam jest to inaczej rozwiazane nawet programowo.
    Konto firmowe:
    Truck Bus Electronica
  • REKLAMA
  • #15 21807572
    iWaM
    Poziom 24  
    TruckElectronica napisał:
    O czym wy piszecie... Przecież masz D38 w opisie

Masz rację, a nawet powiem więcej, ten drugi z którym piszę pyta o TGL, teraz dopiero zobaczyłem ;-)
    Szkoda że tego nie napisał...
  • #16 21808002
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1275
    Przecież masz komputer i możesz zrobić testy.
    Już wiesz gdzie jest problem.
    A mechanik zrobił co mu przyszło najlepszego do głowy jak nie było części zamiennej.
    Co ciebie interesuje (wiadomości) bo mechanik musi pewnie to zrobić
    Zawór sterujący
    Klapa i cylinder
    Cięgna sterujące nastawnikiem
    Wartości zmierzone i oczekiwane
    Przewody elektryczne - nie kabelki.
    .....monitoring ciśnienia wstecznego....
    P.s. 99% aut ciężarowych stoi na zewnątrz.
  • #17 21808609
    AK_Service
    Poziom 12  
    Sorry, że nie napisałem, że to TGL. Myślałem, że niczym się nie różni sterowanie górskiego między TGX a TGL, więc nie wspominałem. Choć, jak ktoś bystrzejszy, to zauważył na zdjęciach, które dodałem, że to TGL, bo było widać, ale i w jednym, i w drugim przecież jest ten zawór sterujący, więc nie wiem, o co wam chodzi.
  • #18 21808759
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1275
    Sorry że zapytam: o co chodzi tobie ?
    Nie musisz odpowiadać mnie personalnie, po wykonanych testach wstaw tu wyniki może wtedy ktoś podpowie coś więcej lub trafi.
    Przecież nie zawsze błąd kieruje cie na jakąś część lub czujnik do wymiany. Dlatego potrzebne są przeprowadzone testy.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem błędów diagnostycznych w MAN TGX E6 D38: EDC 4684-9 dotyczący hamulca silnika oraz 3044-3 związany z zaworem EGR. Błąd 4684-9 wskazuje na awarię elektromagnetycznego zaworu hamulca silnikowego (EVB Y281) i jest sygnalizowany jako konflikt wyświetlacza lub uszkodzenie komponentów. Resetowanie błędu poprzez wyłączenie i włączenie zapłonu nie usuwa problemu. Diagnostyka wykazała, że błąd jest następczy i może wynikać z uszkodzenia zaworu lub czujnika ciśnienia spalin, jednak dokładna lokalizacja czujnika nie jest jednoznaczna. W przypadku błędu 3044-3 dotyczącego EGR, kalibracja w oprogramowaniu Jaltest nie jest możliwa, a także brak takiej opcji w oryginalnym oprogramowaniu MAN, co sugeruje konieczność wymiany elementu. Wskazano, że nowsze oprogramowanie sterownika może rozwiązać problem z hamulcem silnika, ale nie jest dostępne w Jaltest. Problemy mogą być nasilone przez warunki atmosferyczne, np. niskie temperatury, które wpływają na działanie siłownika zaworu. Koszt wymiany siłownika jest wysoki, co rodzi pytania o opłacalność naprawy. Podkreślono, że opisy błędów MAN często nie odpowiadają rzeczywistości, co utrudnia diagnozę wyłącznie na podstawie kodów usterek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA