logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TC21B3EE - piszczenie przy włączaniu, możliwa usterka kineskopu?

haaad 19 Lis 2005 10:09 2497 7
REKLAMA
  • #1 2004466
    haaad
    Poziom 11  
    Witam,
    Fajnie, że powstało forum dla początkujących. :)

Telewizor Panasonic TC-21B3EE po włączeniu do sieci i załączeniu go, wydaje dzwięk (coś trochę wyżej niż 1kHz - podobny do dzwięku testowego na zakończeniu programów telewizyjnych). Odnoszę wrażenie, że ten dzwięk jest z kineskopu (ale to tylko wrażenie). Zebrałem dokumentację odnośnie tego sprzętu - jednak nawet nie wiem od której strony zacząć sprawdzać (jaka jest procedura) telewizor (bezpiecnik jest ok).
    Może troszę historii:
    - miałem problemy z instalacją elektryczną - rozdzielnica mi się paliła(już ten problem rozwiązałem)
    - nie do końca jestem pewien sygnału antenowego - czy składowa stała sygnału w.cz powinna wynosić 16V ?może jakiś filtr?
    - ten punkt wiąże się z innym telewizorem Provision L-1418TC7, który też uległ uszkodzeniu, ale w bardziej dziwny sposób, mianowicie: niekiedy po włączeniu go nie ma obrazu po za tym wszystko ok. Telewizor po jakimś czasie "zaskakuje" i obraz się pojawia. Raz zauważyłem jak TV (provision) podczas normalnej pracy (jest obraz i dzwięk) ściemnia się i już nie ma obrazu...

Pardzo proszę o wskazówki i z góry dziękuję...
  • REKLAMA
  • #2 2004722
    telrad
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Jeśli bezpiecznik jest ok to padło odchylanie poziome, zobacz i zmierz tranzystor od poziomu, taki duży na radiatorze obok trafopowielacza. Piszczy bo jest przeciążona przetwornica. Możesz odrazu wymienić elki w zasilaczu. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2004758
    SONIAK12
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Witam
    W telewizorrze Provision będziesz miał zimne luty w zasilaniu żarzenia kineskopu - to jest to co się świeci w szyjce kineskopu podczas pracy TV.
    obejrzyj dokładnie płytę główną w okolicach trafopowielacza i na płytce która znajduje się na szyjce kineskopu - tzw PK
    Popraw podejżane luty i powinno pomóc.
    Pozdrawiam Soniak
  • REKLAMA
  • #4 2006641
    maro_61a
    Poziom 12  
    Soniak12 ma rację lub brak połączenia między podstawką a nóżkami kineskopu.Co do Panasonika mało danych.
  • REKLAMA
  • #5 2006739
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Panasonic TC21B3EE - Chassis M15M, Schemat na http://eserviceinfo.com => wpisz "M15M" i kliknij Search.

Wylutuj HOTa (tranzystor na radiatorze koło trafa WN często oznaczany H.OUT) i w jego miejsce między C-E wstaw żarówkę 60W/230V. Jeżeli będzie ok. to znaczy, że masz zwarcie w tej gałęzi. Sprawdź też ten wylutowany tranzystor jak pisze kol. telrad i zrób to co pisze o elektrolitach.

Odnośnie Provision: poszukaj na płycie (lub na nalepce z tyłu TV) czy nie ma napisane jakie to chassis. Do wypowiedzi Soniak 12 dodam tylko, żeby sprawdzić całą PK w poszukiwaniu zimnych lutów (warto też sprawdzić profilaktycznie całą płytę główną).

Pozdrawiam.
  • #6 2007005
    SONIAK12
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Witam
    Ale wiesz co ogryz jak bym słyszał echo echo echo echo echo.
    Sorki, że tak ale masz dużo postów a piszesz (powtarzasz) innych z postów, niezrozum mnie źle ale dla mnie to jest niedopowiedzenie albo poprostu niezrozumiałeś, lub - mam nadzieje - niedoczytałeś tego co napisałem w poprzednim poście.
    Pozdrawiam forumowiczów Soniak
  • #7 2007152
    haaad
    Poziom 11  
    Dziekuję wszystkim za podpowiedzi.
    Mam nadzieję, że będę mógł naprawić te telewizory z Wasą pomocą.
    Jak nie będę sobie radził, to się jeszcze odezwe.
  • #8 2008518
    haaad
    Poziom 11  
    Witam,

Provision naprawiony. Część wyzwania za mną - chyba ta prosta :).
    Pomógły mi państwa posty. Dziękuję.

Awaria powstała na skutek tego, że rezystor przy trafopowielaczu, dotykał gniazda (połączenie płyty głównej i PK) i opalił mi wspomniane gniazdo (puściły w nim luty oraz gniazdo z wtyczką było "trochę" stopione (na tyle trochę, że teraz stanowią nierozłączną parę :) )).

Co prawda nie było tam problemów z zimnymi lutami, ale gdyby nie te posty, to błądziłbym dalej.

Co do Panasonic'a to zajmę się nim później - poinformuję o postępach.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Panasonic TC-21B3EE po włączeniu wydaje piszczący dźwięk o częstotliwości nieco powyżej 1 kHz, przypuszczalnie pochodzący z kineskopu. Bezpiecznik jest sprawny, co sugeruje uszkodzenie odchylania poziomego lub przeciążenie przetwornicy. Zaleca się sprawdzenie i pomiar tranzystora od poziomu (HOT) umieszczonego na radiatorze obok trafopowielacza oraz ewentualną wymianę elektrolitów w zasilaczu. W przypadku telewizora Provision L-1418TC7 problemem były zimne luty w zasilaniu żarzenia kineskopu, szczególnie na płytce PK przy szyjce kineskopu, co powodowało brak obrazu po włączeniu. Naprawa polegała na poprawieniu lutów oraz usunięciu zwarcia spowodowanego opalonym gniazdem i rezystorem przy trafopowielaczu. Dla Panasonica dostępny jest schemat chassis M15M, co ułatwia diagnostykę. Test polega na wylutowaniu tranzystora HOT i zastąpieniu go żarówką 60W/230V w celu wykrycia zwarcia. Zaleca się również dokładne sprawdzenie całej płyty głównej i płytki PK pod kątem zimnych lutów i uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA