logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TC-21B3EE - piszcząca przetwornica w zasilaczu, co sprawdzić?

LelokPL 30 Gru 2005 01:57 3451 6
REKLAMA
  • #1 2129136
    LelokPL
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Witam mam problem w/w TV piszczy przetwornica w zaśilaczu mozna powiedziec wydziera sie chciał bym sie dowiedziec z jakiego powodu czytałem tu na Elektrodzie o podobnym przypadku ale mnie wiecej sprawdziłem tez czesci wiec jak by ktos mugł podsunac pomysł co i jak i jak by ktos miał schemat pasujadze do tego TV to bym poprosił

Z góry dziękuje za pomoc

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2129491
    rafalbecht
    Poziom 28  
    Ocena: 34
    A przypadkiem ten pisk nie pochodzi od jakiegoś rdzenia trafka czy dławika ferycik często lubi przecież tak się zachowywać.
  • REKLAMA
  • #4 2129619
    robert75n
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    A kondensatorki elek. w przetwornicy wymieniłeś sprawdż zwłaszcza C819(220m/160V0 oraz zimne luty przy diodzie D815 (EUZB44-04) Ze schematu widać, że przez tę diodę przetwornica jest synchronizowana przez uzwojenie nawinięte na trafopowielaczu i brak synchronizacji powoduje powyższe objawy. Pozdrawiam Robert
  • #5 2131604
    LelokPL
    Poziom 15  
    Witam ponownie no wiec sprawa wyglkada tak tego elka C819(220m/160V) sprawadziłem go ale nie wyglada na uszkodzony przelutowałem styki od diody i nic nadal to nie dało ale ja w tym tv zamiast q501 2sd1175
    czy moge zastosowac BU 508DF prosze o odpowiedz i co moge jeszce zrobić nie mam jak wymienic tego elka c819 bo nie mam takiego amam 330 m
  • REKLAMA
  • #6 2134300
    praktyk
    Poziom 23  
    Ocena: 19
    Ten telewizor tak piszczy wtedy gdy nie startuje WN,a jeśli jeszcze miałeś uszkodzony tranzystor to tam szukaj usterki.
    Najczęściej jest to zimny lut na trafku sterującym.
    Na tranzystorze BU508DF telewizor pracuje,chociaż nie wiem jak to będzie po czasie-ale wystartować musi.Powodzenia
  • #7 2142783
    LelokPL
    Poziom 15  
    Witam ponownie problem rozwiązany televizorek chodzi,
    zrobiłem tak ze wymieniłem tranzystor Q501 U mnie ten tranzystor oryginalnie w tym TV był BU508DFI a ja założyłem teraz BU508DF i zastanawiam sie czym sie różni ten BU508DFI od BU508DF ale tv narazie dobrze chodzi jak by sie cos działo dam znac

Dziekuje wszystkim za pomoc

Pozdrawiam

Temat zamkniety

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Panasonic TC-21B3EE pojawił się problem z piszczącą przetwornicą w zasilaczu. Przyczyną hałasu może być rdzeń transformatora lub dławika, który często generuje takie dźwięki. Zalecane jest sprawdzenie kondensatora elektrolitycznego C819 (220µF/160V) oraz zimnych lutów, zwłaszcza przy diodzie D815 (EUZB44-04), ponieważ brak synchronizacji przetwornicy przez uzwojenie na trafopowielaczu może powodować piski. Właściciel wymienił tranzystor Q501 – oryginalnie BU508DFI – na BU508DF, co pozwoliło na uruchomienie telewizora. Zimne luty na transformatorze sterującym oraz uszkodzony tranzystor to najczęstsze źródła problemu. Schemat elektryczny telewizora dostępny jest na forum Elektroda.pl pod wskazanym linkiem. Po wymianie tranzystora i przelutowaniu elementów telewizor działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA