logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Zlecę] Poszukiwany specjalista od sterownika PLC Siemens - awaria po zanikach zasilania, Pruszków

kortyleski 20 Sty 2023 19:08 2280 37
  • #1 20396114
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    Poszukuję ( odpłatnie) kogoś kto ogarnia Siemensa. Mam maszynę w której po kilku zanikach zasilania częściowo wysypał się program.
    Maszyna jest w Pruszkowie pod Warszawą.
  • #2 20396126
    Mi_Ster
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Jaka seria sterownika?
  • #4 20396711
    Zgoodie
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    mogę pomoc. priv
  • #5 20396974
    kortyleski
    Poziom 43  
    daro31ie napisał:
    skąd wiadomo, że cytuję ,, częściowo posypał się program,,?

Maszyna to Piła automatyczna z podajnikiem materiału. Samo uruchomienie produkcji jest prawidłowe, w trybie ręcznym można wysterować wszy stkie serwa i siłowniki. Natomiast zniknęły wszystkie parametry produkcji, czyli kilkadziesiąt grup danych dla określonych materiałów i długosci cięcia. Na załączonym zdjęciu są z ręki wpisane parametry dla jednego profilu. Teoria twierdzi że po kliknięciu "ok" parametry powinny zostać wczytane i maszyna rozpocząć pracę. Niestety o ile ten wirtualny przycisk ok się niby naciska ( zmienia się jego wygląd a ekranie) to dalej nic się nie dzieje, wyświetlana grafika się nie zmienia. [Zlecę] Poszukiwany specjalista od sterownika PLC Siemens - awaria po zanikach zasilania, Pruszków

Do tego w prawym dolnym rogu jest interesujący komunikat o błędzie.
  • #6 20397601
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Ocena: 468
    @kortyleski Szczerze jak poleciały parametry technologiczne to i parametry maszyny zapewne też. No np. jakieś pozycje gdzie piła ma się ustawiać. Bez backupa od producenta będzie ciężko to uruchomić.

Co na to producent? Backup?

Na drugi raz polecam zastosowac UPS na szynę DIN ewentualnie zwykły UPS biurowy i wrzucić do szafy, żeby podtrzymywał PLC i HMI.
  • #7 20397629
    kortyleski
    Poziom 43  
    Wojciech. napisał:
    @kortyleski Szczerze jak poleciały parametry technologiczne to i parametry maszyny zapewne też. No np. jakieś pozycje gdzie piła ma się ustawiać. Bez backupa od producenta będzie ciężko to uruchomić.

Co na to producent? Backup?

Na drugi raz polecam zastosowac UPS na szynę DIN ewentualnie zwykły UPS biurowy i wrzucić do szafy, żeby podtrzymywał PLC i HMI.

Parametry bazowe o dziwo maszyna trzyma. Chyba... UPS, ja o tym wiem. Tylko to nie takie proste. W zasilaniu maszyny nie ma "N", zasilacz 24V pracuje z trzech faz. UPS trójfazowy swoje kosztuje a z kolei dociągnąć "N" to trochę papractwo i nie bardzo. Z wielu powodów nie możemy się oprzeć na Ori producenta
  • #8 20397678
    Zgoodie
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Ewidentnie panel pokazuje ze nie wykonuje sie skrypt.
    Trudo wiec powiedziec czy parametey sie utracily. Mozna sie domyslac ze skrypt odpowiada za przeladowania receptur.
    Jaki to panel dokladnie? Trzeba ustalic gdzie ten skrypt sie znajduje PLC lub HMI jesli ma system i dlaczego sie niewykonuje.
  • #9 20397721
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Ocena: 468
    kortyleski napisał:
    UPS trójfazowy swoje kosztuje a z kolei dociągnąć "N" to trochę papractwo i nie bardzo.

Transformator 400/230V i po temacie. Dla takich sytuacji trzeba to rozważyć.

Tak jak kolega wyżej wspomniał masz błąd skryptu z prawej strony na dole.
  • #10 20397840
    kortyleski
    Poziom 43  
    Panowie, za cienki jestem na grzebanie. I czasu nie mam. Pytanie kto podjedźie i zapozna sie z tematem
  • #12 20398186
    a2b
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Zamiast UPS zasilacz Buforowy 24V z akumulatorem żelowym,
    Choć jest to trochę dziwne że sterownik traci cześć programu A czy ten PLC pracuje a może poszedł w STOP?
    Jaki to PLC jaki HMI jak zrobiona komunikacja ,czy maszyna korzysta z serwera zewnętrznego ?
  • #13 20398848
    kortyleski
    Poziom 43  
    Wojciech. napisał:
    Transformator 400/230V i po temacie

Zasilacz nie będzie pracował przy braku jednej fazy. Prędzej to:
    a2b napisał:

Zrobi się tylko mądry polak po szkodzie. I jak wspomniałem nie mogę skorzystać z wsparcia serwisu, ba, nawet nie mogę Ethernetu podłączyć bo maszyna prawdopodobnie zostanie zablokowana. Nie mi wnikać w politykę finansową firmy
  • #14 20399049
    Mi_Ster
    Poziom 11  
    Jeśli autor tematu chce w jakiś sposób rozwiązać problem proszę skupić się na odpisywaniu na pytania związane z zastosowanym osprzętem, wersją osprzętu, rodzaju komunikacji, roku produkcji maszyny. Sama data produkcji już jest jakąś podpowiedzią o wersji zastosowanego środowiska w którym został napisany program. O ile Step7 dawał bardzo duże możliwości ingerencji w program znajdujący się na sterowniku o tyle pierwsze wersje Tia Portal praktycznie uniemożliwiają niczego. Jak na razie temat rozwija się wyłącznie w kierunku możliwości zastosowania obwodów napięcia gwarantowanego do niesprawnej maszyny.
  • #15 20400329
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 651
    kortyleski napisał:
    Wojciech. napisał:
    Transformator 400/230V i po temacie

Zasilacz nie będzie pracował przy braku jednej fazy. Prędzej to:
    a2b napisał:

Zrobi się tylko mądry polak po szkodzie. I jak wspomniałem nie mogę skorzystać z wsparcia serwisu, ba, nawet nie mogę Ethernetu podłączyć bo maszyna prawdopodobnie zostanie zablokowana. Nie mi wnikać w politykę finansową firmy

Co pracodawca nie zapłacił za maszynę? Nie wygląda to zbyt dobrze.
  • #16 20403094
    kortyleski
    Poziom 43  
    daro31ie napisał:
    pracodawca nie zapłacił za maszynę? Nie wygląda to zbyt dobrze.

Serwisy... Nieistotne, za usługę zapłaci.
  • #17 20403811
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ocena: 614
    A jest wogole jakiś projekt do tego? Bo jeśli nie ma to pewnie jest hasło i trzeba to robić od początku. Już miałem takie historie, że skończyło się na pisaniu programu od nowa a bywało to szczególnie wtedy jak pisał DARO, jak były zgrzyty finansowe na linii Klient - Sprzedawca.

Bez braku jakiegokolwiek projektu zostaje pisanie od nowa.
    Jeszcze nie widziałem przecinarki, która po wyłączeniu straciła parametry. Parametry się wpisuje i one są zapamiętane w zmiennych PLC. Chyba że już przecinarka stoi długi czas to wtedy może coś zniknąć. Ostatnio odpalałem po ok 12msc przecinarkę i parametry jakieś były więc musiało zapamiętać.
  • #18 20403929
    kortyleski
    Poziom 43  
    elektronikq napisał:
    Jeszcze nie widziałem przecinarki, która po wyłączeniu straciła parametry. Parametry się wpisuje i one są zapamiętane w zmiennych PLC.

Ano właśnie z tym zapamiętywaniem jest problem. Przed awarią było zapamiętanych kilkadziesiąt detali produkcyjnych - długość, rodzaj materiału, obroty piły czy szybkość cięcia. Po awarii wszystko zniknęło i niby mogę przejść do okna by wpisać parametry ręcznie jednak nie da się ich zatwierdzić a więc i uruchomić maszyny ( post#5).

Dodano po 39 [minuty]:

daro31ie napisał:
    Kolego zrób zdjęcie sterownika i etykiety panela hmi

[Zlecę] Poszukiwany specjalista od sterownika PLC Siemens - awaria po zanikach zasilania, Pruszków

• #20 20404504
    ThoronDC
    Poziom 16  
    Sterownik S7 (softplc) lub sinumerik jest w tym Boxie.
    Brak numeru 6AG..... aby możliwe było określenie co konkretnie tam jest.
    A w panelu pewnie z tyłu był gwidzek USB lub karta i ktoś ją sobie "pożyczył". To może być przyczyna zgłaszania błędu przez scrypt. Zapis na nośniku którego nie ma.
  • #21 20412827
    kortyleski
    Poziom 43  
    ThoronDC napisał:
    A w panelu pewnie z tyłu był gwidzek USB lub karta i ktoś ją sobie "pożyczył"

Nikt sobie nic nie pożyczył, a "gwizdek USB" (wygląda jak pendrive) siedzi wetknięty w boxa, taki niebieski. Słabo ale widać na zdjęciu.
  • #22 20415851
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ok a próbował Kolega kontaktować się z Siemensem? Może oni by coś poradzili? Może to kwestia jakaś sprzętowa.
  • #23 20416063
    a2b
    Poziom 15  
    Jeśli szuka pomocy tu to na usługę Siemensa raczej ich nie stać .
  • #24 20428292
    kortyleski
    Poziom 43  
    a2b napisał:
    Jeśli szuka pomocy tu to na usługę Siemensa raczej ich nie stać

akurat nie tobie decydować na co firmę stać.

No nic, na razie rosgrzebałem tego microboxa, podmienię mu baterię bo już dość leciwa. Siedzi też w środku karta compact flash, przypuszczam że to na niej zapisany jest program maszyny. Przyjdzie mi czytnik to spróbuję zajrzeć co tam na niej jest. Ideałem by bhyło wyciągnąć login i hasło do zaawansowanych ustawień maszyny.
  • #25 20428302
    a2b
    Poziom 15  
    kortyleski napisał:
    a2b napisał:
    Jeśli szuka pomocy tu to na usługę Siemensa raczej ich nie stać

akurat nie tobie decydować na co firmę stać.
    Ideałem by bhyło wyciągnąć login i hasło do zaawansowanych ustawień maszyny.

Śmieszą mnie firmy które kupują maszynę a następnie nie mają personelu który potrafi to ogarnąć lub też nie stać ich na support lub też narzędzia.
    Powodzenie z wyciąganiem loginu i hasła z Siemensa .
  • #26 20429959
    elektronikq
    Poziom 25  
    Tutaj bardziej mi chodzi o to że czasami człowiek doradzi i można to uruchomić zdalnie. Wyciągnąć oficjalnie hasła się nie da, ale nieoficjalnie myślę że się da. Tylko do kogo napisać...z takim zapytaniem. A nie ma ktoś w okolicy takiej przecinarki??
  • #27 20430049
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1759
    kortyleski napisał:
    podmienię mu baterię bo już dość leciwa.

Czy kolega chce to zrobić na włączonym, czy na wyłączonym zasilaniu?
    Jeśli już to zrobił na wyłączonym zasilaniu, to już żeś pan możesz tę maszynę zezłomować.
  • #28 20431228
    vindevil
    Poziom 27  
    Ocena: 73
    a2b napisał:
    Śmieszą mnie firmy które kupują maszynę a następnie nie mają personelu który potrafi to ogarnąć

Wtrącę się w dyskusję. Jakim ignorantem trzeba być aby takie głupoty wypisywać.
    Kolega prosi o pomoc i nie jest w/w użytkownik w stanie decydować na co kogo stać.
    Nawiasem potrzeba osoby z doświadczeniem w Siemensie aby stworzył nowe podobne oprogramowanie.
  • #29 20431891
    a2b
    Poziom 15  
    vindevil napisał:
    a2b napisał:
    Śmieszą mnie firmy które kupują maszynę a następnie nie mają personelu który potrafi to ogarnąć

Wtrącę się w dyskusję. Jakim ignorantem trzeba być aby takie głupoty wypisywać.
    Kolega prosi o pomoc i nie jest w/w użytkownik w stanie decydować na co kogo stać.
    Nawiasem potrzeba osoby z doświadczeniem w Siemensie aby stworzył nowe podobne oprogramowanie.[/quot
    .

Dlaczego właściciel firmy nie wyśle autora wątku domniemam że jest on elektrykiem automatykiem w tej firmie ,a więc dlaczego go nie wyśle do Siemensa na szkolenie ,dlaczego co roku go nie wysyła na szkolenia ?Żal kilku tysi na szkolenie raczej tak .
    Co dają szkolenie poza wiedzą dają kontakty z ludzmi z branży a to często jest najważniejsze .
    A po za tym kto mu tu pomoże zdalnie jak on nawet maszyny nie może do internetu podłączyć nikt nie jest wróżką .
    Support i szkolenia i nie ma problemu no i aktualizacje sprzętowe na bieżąco .
  • #30 20431900
    Serwis_Eldamar

Poziom 16  
    Ocena: 21
    Cytat:
    No nic, na razie rosgrzebałem tego microboxa, podmienię mu baterię bo już dość leciwa. Siedzi też w środku karta compact flash, przypuszczam że to na niej zapisany jest program maszyny. Przyjdzie mi czytnik to spróbuję zajrzeć co tam na niej jest. Ideałem by bhyło wyciągnąć login i hasło do zaawansowanych ustawień maszyny.

Nic nie wyciągaj, podłącz monitor do portu DVI oraz klawiaturę i myszkę pod USB.
    Zobaczysz normalny OS i PLC.
    Konto firmowe:
    Eldamar Serwis
    Pocztowa 11b, Dziadkowice, 58-200 | Strona WWW: www.eldamar.com.pl

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwany specjalista do naprawy maszyny z uszkodzonym programem sterownika PLC Siemens po zanikach zasilania. Użytkownik zgłasza, że maszyna, piła automatyczna z podajnikiem, działa w trybie ręcznym, ale utraciła parametry produkcji. Wskazano na problemy z zapisywaniem danych oraz błędy w skryptach. Użytkownicy sugerują sprawdzenie sprzętu, w tym panelu HMI oraz zasilania, a także zalecają wykonanie backupów i rozważenie zastosowania UPS. Wskazano na trudności w uzyskaniu wsparcia serwisowego oraz potrzebę posiadania zapasowych komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA