Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ekspres Zelmer Nerro 13Z015 - po włączeniu do prądu pompuje wodę

Kalinno 25 Jan 2023 12:14 216 10
    Kalinno
    Level 5  
    Witam. Posiadam ekspres Zelmer Nerro 13Z015 który po włączeniu do prądu od razu zaczyna pompować bez końca wodę, miga podświetlenie wokół pokrętła oraz nie daje się włączyć. Czego może to być problem? Kolega ma drugi Zelmer Nerro Plus 13Z016, w którym bardzo wolno leci woda, czy ktoś wie co to może być?
    tomtim123
    Level 34  
    Jeśli pompa pracuje non stop, to może jest zwarty obwód sterowania pompy (element wykonawczy).
    Należy dobrać się do płyty sterującej i po kabelkach zlokalizować z którego miejsca wychodzą przewody do pompy i wykonać oględziny i pomiary.
    Co do słabego ciśnienia, to czy tylko woda leci słabo, czy chodzi koledze o kawę, podczas parzenia.
    Kalinno
    Level 5  
    Nie znalazłem zwarcia. Rezystory, diody i kondensatory też wyglądają ok, nie mierzyłem wszystkich. Tu nie działa tylko pompa, miga też podświetlenie pokrętła sterowania, działa czujnik niskiego poziomu wody i czasami zaświeci się wskaźnik odkamieniania. Co do tego że wolno cieknie woda to zawsze, ale nie mam go u siebie, dlatego nie mogę doradzić przyczyny, ale może ktoś się spotkał z czymś takim i wie co to może być, bo nie wiem czy podejmować się naprawy bo mogę go odkupić za 100 i nie wiem czy ryzykować. Bo jeżeli to usterka mechaniczna to mogę wykorzystać części z tego z problemem z elektroniką a jeżeli elektronika to nie mam części,.
    tomtim123
    Level 34  
    Jak to nie działa pompa ? przecież pisałeś, że pompa pracuje non stop zaraz po włączeniu ekspresu.
    Możliwe, że masz uszkodzonego triaka i to on daje cały czas napięcie na pompę.
    Możesz wrzucić zdjęcie tej płyty sterującej.
    Kalinno
    Level 5  
    Drobny błąd, nie działa, w znaczeniu że nie działa poprawnie, ale sama pompa nie jest zepsuta. Zaraz wrzucę zdjęcia, są dwie płyty, jedną główna i sterująca zasilaniem. Tylko jeżeli to byłby sam triak to działało by podświetlenie i czujnik poziomu wody?
    tomtim123
    Level 34  
    Kalinno wrote:
    Drobny błąd, nie działa, w znaczeniu że nie działa poprawnie, ale sama pompa nie jest zepsuta. Zaraz wrzucę zdjęcia, są dwie płyty, jedną główna i sterująca zasilaniem. Tylko jeżeli to byłby sam triak to działało by podświetlenie i czujnik poziomu wody?

Pomału, nie wszystko na raz. Najpierw sprawdź ten obwód pompy czy jest sprawny. Reszta później.
    Kalinno
    Level 5  
    Od razu zaznaczam, że z elektroniki jestem początkujący, wiem co do czego jest ale nie znam budowy układów. Więc dlatego nie mam pojęcia gdzie szukać problemu, głównie naprawiam mechaniczne uszkodzenia więc jak coś się pomylę to proszę o poprawienie. Do zasilania pompy idzie warystor oraz tyrystor mcr100-8 brak na nim zwarcia, multimetrem wykazuje tylko spadek napięcia o 0,7V między gatem a katodą, nie wiem czy powinno być ale z tego co szukałem to chyba jest ok. Triaka nie widzę. Dołączam obustronne zdjęcia płytek.
    Ekspres Zelmer Nerro 13Z015 - po włączeniu do prądu pompuje wodę Ekspres Zelmer Nerro 13Z015 - po włączeniu do prądu pompuje wodę Ekspres Zelmer Nerro 13Z015 - po włączeniu do prądu pompuje wodę Ekspres Zelmer Nerro 13Z015 - po włączeniu do prądu pompuje wodę
    tomtim123
    Level 34  
    Z tych zdjęć, to ciężko prześledzić co i gdzie dokładnie idzie. Zrób tak, odłącz "G" pompa powinna się nie włączyć, jeśli się włączy, to masz uszkodzony tyrystor.
    Natomiast jeśli się nie włączy, to jest do prześledzenia tor bramki.
    Ten niebieski przewód od tyrystora idzie do pompy ?
    Ekspres Zelmer Nerro 13Z015 - po włączeniu do prądu pompuje wodę
    Kalinno
    Level 5  
    Tak, idzie do pompy. Po odłączeniu G pompa nie pracuje, ekspres piszczy alarmem. Niestety muszę poczekać z robota do poniedziałku bo podłączyłem odwrotnie tyrystor przez przypadek chcąc go z powrotem wlutować i usmażyłem dwa rezystory 3,3 idące do pompy, najwyżej jak będę je kupował to kupie i nowy tyrystor w razie czego. Jak rozumiem muszę szukać zwarcia na ścieżce idącej do G, tak?
    Kalinno
    Level 5  
    Rezystory wymienione. Tyrystor też. Idąc od Gate doszedłem do uszkodzonego prawdopodobnie tranzystora, tylko nie potrafię odczytać jaki to. Ma oznaczenie 1D. Może ktoś pomóc? Ekspres Zelmer Nerro 13Z015 - po włączeniu do prądu pompuje wodę
  • Helpful post
    tomtim123
    Level 34  
    Kalinno wrote:
    Rezystory wymienione. Tyrystor też. Idąc od Gate doszedłem do uszkodzonego prawdopodobnie tranzystora, tylko nie potrafię odczytać jaki to. Ma oznaczenie 1D. Może ktoś pomóc? Ekspres Zelmer Nerro 13Z015 - po włączeniu do prądu pompuje wodę

Jest to tranzystor KST42 sot23 "1D". NPN Silicon Transistor

Dodano po 9 [godziny] 53 [minuty]:

Zamiennik jaki powinien spasować to FMMT497TA NPN; bipolarny; 300V; 500mA; 500mW; SOT23
    Kupisz go w TME:
    https://www.tme.eu/pl/details/fmmt497ta/tranzystory-npn-smd/diodes-incorporated/