logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk zewnętrzny (z plikami) nie jest wykrywany - Seagate Expansion 2TB.

Pi00tr3k 29 Sty 2023 15:58 1485 33
REKLAMA
  • #1 20411373
    Pi00tr3k
    Poziom 8  
    Ocena: 12
    Witam,
    Mam, a właściwie miałem problem z dyskiem Seagate Expansion 2TB. Udało mi się odzyskać dane, jednak bardzo chciałbym dowiedzieć się, co zrobiłem źle i czy mogłem temu zaradzić inaczej.

(https://www.amazon.de/-/pl/gp/product/B07CRG94G3/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o02_s00?ie=UTF8&th=1)

Do rzeczy- na dysk zaraz po zakupie zostało przerzucone prawie 200GB zdjęć. Kiedy wszystko się przerzuciło, dysk został odłączony bez użycia funkcji bezpiecznego usuwania. Wczoraj, czyli około tydzień lub dwa później (przez ten czas dysk leżal w szufladzie) podłączam go do laptopa (Windows 11), słysze charakterystyczny dźwiek wykrycia dysku, jednak nie widzę go w Eksploratorze plików. Zupełnie tak, jakbym miał nowy dysk, który potrzebuje sformatowania. Nie wiedziałem co zrobić i chcąc przypisać dyskowi literę sformatowałem go, a potem odzyskałem dane programem Recuva. Wszystko generalnie poszło sprawnie i odzyskałem 100% zawartości. Pozostają jedynie pytania:

1. Z jakiego powodu się tak stało? Czy brak użycia funkcji bezpiecznego usuwania mógł być powodem? Nigdy, przenigdy nie używałem tej funkcji na żadnych pendrivach, czy dyskach zewnętrznych i wszystko działało dobrze przez lata. Czy sytuacja zmienia się w przypadku dysków o np. większej pojemności, lub jest jakiś inny czynnik? Czy może powód jest zupełnie inny niż brak bezpiecznego usuwania sprzętu?

2. Czy mogłem zrobić coś innego zamiast formatować dysk i odzyskiwać dane programem? Teraz (gdy oczywiście jest już za późno) wydaje mi się, że tak. Przeczytałem gdzieś, że zdarza się sytuacja, że zmienia się system plików na dysku i wystarczy zmienić go raz jeszcze na poprawny, żeby zobaczyć całą zawartość dysku i naprawić problem w kilka sekund. Czy mogło tak być? Gdyby taka sytuacja się powtórzyła, to jak mogę sprawdzić i/lub zmienić ten system plików?

3. Jeżeli nie tak, jak w punkcie 2, to jak jeszcze mogłem odzyskać pliki bez formatowania?

Pozdrawiam i z góry bardzo dziekuję za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 20411391
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2475
    Pi00tr3k napisał:
    słysze charakterystyczny dźwiek wykrycia dysku
    Możesz to rozwinąć?
  • REKLAMA
  • #4 20411722
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    Pi00tr3k napisał:
    Czy brak użycia funkcji bezpiecznego usuwania mógł być powodem?

Tak, to mogło być powodem problemu.
    Pi00tr3k napisał:
    Czy może powód jest zupełnie inny niż brak bezpiecznego usuwania sprzętu?

Brak danych do analizy problemu. Wcześniej pomógłby screen z programu DMDE okno partycje, aktualne partycjonowanie ale już na to za późno. Ponadto może trochę by dopomógł screen ze S.M.A.R.T. np z programu CrystalDiskInfo.
    Pi00tr3k napisał:
    Czy mogłem zrobić coś innego zamiast formatować dysk i odzyskiwać dane programem?

Tak formatowanie jest niewskazane. Należy/najlepiej to naprawiać w inny sposób kierując się zasadą lekarską po pierwsze nie szkodzić.
  • #5 20411777
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    Jak dysk działa to wstaw cały screen SMART z CDI SE
  • #6 20411801
    Pi00tr3k
    Poziom 8  
    Wydaje mi się, ze to będzie ten SMART. Jeśli nie, to bardzo proszę mnie poprawić :)

Dysk zewnętrzny (z plikami) nie jest wykrywany - Seagate Expansion 2TB. Dysk zewnętrzny (z plikami) nie jest wykrywany - Seagate Expansion 2TB.
    Załączniki:
    • CrystalDiskInfo_20230129191042.txt (13.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 20411814
    artaa
    Poziom 43  
    Na razie tylko 1 wstrząs BF, jest generalnie OK.
  • #8 20411832
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 118
    No i nie zapominajmy, że w środku siedzi 'niezawodny' ST2000lm007.
  • #9 20411838
    artaa
    Poziom 43  
    Oczywiście ;-)
    Działa dopóki chce...
  • REKLAMA
  • #10 20411839
    Pi00tr3k
    Poziom 8  
    Mógłym Was prosić o wyjaśnienie, czym jest wstrząs BF oraz o co chodzi z "niezawodnym ST2000lm007"?

Kupiłem dysk ponieważ na Amazonie miał ponad 200 tysięcy pozytywnych opini, więc stwierdziłem, ze jest sprawdzony.

Jeżeli dysk jest słaby, to cały czas mogę go zwrócić. Według Was - zwracać i brać coś innego?
  • #11 20411845
    laptokowiec
    Poziom 31  
    ST2000LM007 psuje sie od samego patrzenia na niego.
    Wyrazy współczucia z powodu takiego zakupu.
    Ja bym zamienił na coś innego.
  • #12 20411851
    artaa
    Poziom 43  
    Dyski HDD raportują w SMART różne parametry, w tym "wstrząsy" opisy są na necie.
    Wiele serii dysków HDD (i SSD) jest fatalnej jakości - niezawodnosci.
  • #13 20411852
    Pi00tr3k
    Poziom 8  
    Poważnie? Jest aż tak źle? Kurde, skąd zatem tyle pozytywnych opinii...

No ale trudno się mówi. Mogłem zapytać na forum przed zakupem. Myślisz, że warto go odsyłać? Polecisz coś w podobnej cenie? Może być z trochę mniejszą pojemnością, jeżeli widełki cenowe będą tego wymagać.
  • #15 20411858
    artaa
    Poziom 43  
    Ludzie się nie znają...
    A opinie wystawiają w 1 miesiącu posiadania danego urządzenia, bez znaczenia czy to HDD, TV czy samochód...
  • #16 20411870
    Pi00tr3k
    Poziom 8  
    Ok, rozumiem. Zatem odeślę i wybiorę coś lepszego. Pomożecie?

Z Toshiby Canvio znalazłem taki:

https://www.amazon.de/Toshiba-Canvio-Flex-Sil...efix=toshiba%2Bcanvio%2Caps%2C195&sr=8-3&th=1

i taki:

https://www.amazon.de/Toshiba-Canvio-Basics-F...efix=toshiba%2Bcanvio%2Caps%2C195&sr=8-7&th=1

Któryś z tych? Ewentualnie, czy coś jeszcze chodzi w grę? Chodzi o coś w miarę pewnego. Ważne też, żeby dało się go dostać na niemieckim Amazonie, bo aktualnie przebywam w Niemczech. Serdeczne dzięki.
  • #18 20412115
    Pi00tr3k
    Poziom 8  
    Czy będą znacznie lepsze / bardziej niezawodne niż ten aktualny dysk?

Którą najlepiej wybrać wersję tej Toshiby? Wśród tych 2TB widzę Flex, Gaming, Partner i Ready. Mogę prosić o podpowiedź? ;)
  • #19 20412123
    artaa
    Poziom 43  
    Ważne co jest w środku obudowy, są dyski fatalne z fabryki, są dyski ciut lepsze. ;-)

Ale wszystkie kiedyś padną, a źle użytkowane padną szybciej...
  • REKLAMA
  • #20 20412204
    Pi00tr3k
    Poziom 8  
    Czyli rozumiem, że te wyżej wymienione są ciut lepsze. Czy któryś z tych modeli wymienionych wyżej jest według Ciebie szczególnie warty uwagi?
  • #21 20412515
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Prawdopodobnie w środku identyczna/podobna konstrukcja.
    Jak pisał artaa, nie ma niezawodnych.
    Ale są takie, których w trosce o swoje dane i stan zdrowia psychicznego, należy unikać - st2000LM007
  • #22 20412851
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2326
    Pi00tr3k napisał:
    sformatowałem go
    - to zrobiłeś źle i nigdy więcej tak nie rób.
    Pi00tr3k napisał:
    Z jakiego powodu się tak stało?
    - ten dysk, to SMR, odłączając go w czasie wykonywania zapisów mogłeś łatwo spowodować rozjechanie struktur logicznych, a w skrajnym wypadku doprowadzić do uszkodzenia MCMT.
    Pi00tr3k napisał:
    Czy mogłem zrobić coś innego zamiast formatować dysk i odzyskiwać dane programem?
    - tak. Nie formatować dysku. Sformatowanie dysku skutkuje utworzeniem nowych struktur logicznych = nadpisaniem części starych danych, a w przypadku dysków SMR może mieć dalej idące konsekwencje, niż w przypadku zapisu konwencjonalnego.
    Pi00tr3k napisał:
    wystarczy zmienić go raz jeszcze na poprawny,
    - trzeba wiedzieć, co się robi = znaleźć błąd w strukturach logicznych i go naprawić. Automatyczne naprawy "na pałę" przynoszą rezultaty "na pałę", więc nigdy nie ufaj poradom i kompetencjom kogoś, kto twierdzi "a u mnie zadziałało", ale nie potrafi dokładnie wytłumaczyć co i dlaczego zrobił.
    Pi00tr3k napisał:
    Gdyby taka sytuacja się powtórzyła, to jak mogę sprawdzić i/lub zmienić ten system plików?
    w hex-edytorze. Wskazana znajomość struktur logicznych systemów plików.
    Pi00tr3k napisał:
    jak jeszcze mogłem odzyskać pliki bez formatowania?
    - zdecydowanie bez formatowania.
    Pi00tr3k napisał:
    na Amazonie miał ponad 200 tysięcy pozytywnych opini, więc stwierdziłem, ze jest sprawdzony.
    - szkoda słów... Konstrukcja pod każdym względem fatalnie rozwiązana, bardzo delikatna mechanika w beznadziejnie zabezpieczonej obudowie z wyjątkowo podatną na usterki architekturą oprogramowania układowego. Na następny raz zamiast czytać 200.000 bezwartościowych opinii na Amazonie, zapytaj dwie osoby, które naprawdę się na tym znają.
    Tośki są znacznie lepsze pod względem konstrukcyjnym i w razie czego łatwiej je naprawiać, ale MQ04, to też SMR. Tak, jak koledzy już pisali wyżej, nieważna obudowa, ważne, co siedzi w środku.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #23 20413176
    Pi00tr3k
    Poziom 8  
    @artaa, @laptokowiec, @kaleron, @Dra98

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. Wiem już, że zrobiłem źle formatując dysk bez pomyślunku. Nastepnym razem, gdy taka sytuacja się wydarzy, zapytam na forum przed podjęciem jakichkolwiek kroków.

Poza tym, wszyscy zgodnie piszecie, że ten Seagate to lipa. Rozumiem, wtopiłem. Nadałem już zwrot i paczka leci do Amazona. Rozglądam się zatem za następcą. Wszyscy zgodnie polecacie Toshibę, jednak jak już wspominałem - widze, ze jest ich kilka do wyboru.

Chodzi o modele 2TB:

https://www.amazon.de/Toshiba-Canvio-Flex-Sil...efix=toshiba%2Bcanvio%2Caps%2C195&sr=8-3&th=1

Pod tym linkiem mam do wyboru modele Canvio: Flex, Gaming, Partner, Ready

https://www.amazon.de/Toshiba-Canvio-Basics-F...efix=toshiba%2Bcanvio%2Caps%2C195&sr=8-7&th=1

A pod tym tylko jeden - Basic. Wydaje mi się, że ten Basic najczęściej występuje w Polsce.

Piszecie, że nieważna jest obudowa - ważne co siedzi w środku. To jasne, jednak czy w tym przypadku, we wszystkich z wyżej wymienionych modeli w środku siedzi to samo? Czyli brać którykolwiek? Ten, który się bardziej podoba?

Jeszcze raz serdeczne dzięki za pomoc :D
  • #25 20415265
    Pi00tr3k
    Poziom 8  
    Dziękuję bardzo.

A reszta? Też tak podejrzewacie?
  • #26 20415282
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2326
    Nie mam szklanej kuli, a herbatę wypiłem i fusy wyrzuciłem. Modele współczesnych Tosiek 2,5" zaczynają się od MQ, cała reszta, to tylko napisy na obudowie. W środku można spotkać różne dyski, ale w jakimś porównywalnym okresie jest duże prawdopodobieństwo, że w każdej z nich spotkasz to samo. Zawsze możesz zapytać sprzedającego, by Ci to sprawdził, ale daleko nie każdy będzie potrafił. To, że ktoś czymś handluje, jeszcze nie znaczy, że się na tym zna.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #27 20415283
    artaa
    Poziom 43  
    Bez zakupu i odczytania SMART z CDI, to tak na 100% nie wiadomo co jest w środku... ;-)
  • #28 20415320
    laptokowiec
    Poziom 31  
    kaleron napisał:
    Zawsze możesz zapytać sprzedającego, by Ci to sprawdził,

Przede wszystkim, to musiałby wyciągnąc z pudełka (odkleić pudło) i podłaczyć pod jakiś soft. Mało komu będzie się chciało ( o umiejetnościach nie wspominam).
  • #29 20422230
    Pi00tr3k
    Poziom 8  
    Właśnie przyszła moja nowa Toshiba z Amazona :)

Wstawiam SMART. Jest git?

@artaa , @laptokowiec , @kaleron , @Dra98
    Zerkniecie?

Dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam!

Dysk zewnętrzny (z plikami) nie jest wykrywany - Seagate Expansion 2TB. Dysk zewnętrzny (z plikami) nie jest wykrywany - Seagate Expansion 2TB.
  • #30 20423997
    artaa
    Poziom 43  
    Przecież była mowa : nie SMR
    kaleron napisał:
    MQ04, to też SMR. Tak, jak koledzy już pisali wyżej, nieważna obudowa, ważne, co siedzi w środku.

To nie jest najlepszy zakup...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z dyskiem zewnętrznym Seagate Expansion 2TB, który nie był wykrywany przez system po odłączeniu bezpiecznym sposobem. Po sformatowaniu dysku udało mu się odzyskać dane, jednak zadał pytania dotyczące przyczyn problemu oraz sposobów jego rozwiązania. Uczestnicy dyskusji wskazali, że odłączenie dysku w trakcie zapisu mogło uszkodzić struktury logiczne, a formatowanie nie jest zalecane, ponieważ może prowadzić do nadpisania danych. Wskazano również, że model Seagate ST2000LM007 jest uważany za mało niezawodny. Użytkownik zdecydował się na zwrot dysku i rozważa zakup dysku Toshiba Canvio, który został polecony jako lepsza alternatywa. Dyskutanci podkreślili, że wybór dysku powinien być oparty na jego konstrukcji wewnętrznej, a nie tylko na obudowie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA