logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór stacji lutowniczej OSS T12-X ( dobry wybór)?

Sempu97 30 Sty 2023 11:56 1839 5
REKLAMA
  • #1 20412837
    Sempu97
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam. Ostatnio sprzedałem stację WEP 852D +SE. Przymierzam się do zakupu czegoś lepszego, budżet około 400 zł.
    Zastanawiam się nad OSS T12-X, co o tym sądzicie?
    Cena na KATEMEDIA z jednym grotem 359zł,
    Cena na ALIEXPRESS z czterema grotami 300zł.
    Jestem otwarty na propozycje.
  • REKLAMA
  • #2 20412897
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1702
    OSS na groty T12 dość fajna stacja, lekka wygodna, nawet szybko gotowy grot do działania. Wiele drobnych napraw tym zrobi. Gorzej przy niej z większymi powierzchniami do rozgrzania, nie mówię, że się nie da wylutować gniazda np. HDMI :), ale trochę z tym schodzi. Wtedy lepiej daje sobie radę coś z grotem na T245(C245), no ale cena stacji nawet taniej plus dobry grot (JBC) to już sporo poza budżetem, a przy T12 to i groty dość dobre i tanie.
    Jak się zdecydujesz na OSS to poszukaj po sieci, bo mają problemy z uziemieniem grota i potrafi być na nim kilkadziesiąt wolt co może spowodować uszkodzenie urządzenia które będziesz robił.
  • REKLAMA
  • #3 20412931
    Sempu97
    Poziom 6  
    Widziałem własnie filmiki na yt odnosnie uziemienia tej stacji, to nie problem dorobić uziemienie, też daje rade na wielowarstwowej płycie wyciągnąć pole masowe plecionką. Sprzedałem Wep 852D bo miał problemy z temperaturami przy ustawieniu 447 grzała tylko do 388stopni. Dlatego chce coś kupić co ma w miarę tanie groty, szybko się grzeje i nie spawa cyny jak WEP.
  • REKLAMA
  • #4 20412943
    madamsz1
    Poziom 42  
    W tych sprzętach masz i kalibrację temperatury na grocie, zależnie od jego jakości :) i trzyma to dość dobrze. Nie mówię że nie daje rady, tylko trochę wydłuża czas "tego dawania rady" :).
    Mam takiego OSS-a, przerobionego, idealny na wyjazdy w teren i drobne lutowania nawet pod maską samochodu jakieś przewody :). Duży wybór rodzajów grotów w rozsądnych pieniądzach jest sporym plusem w tych lutownicach. Zamienna kolba nie jest kosmicznie drog,a a jakościowo dobrze wykonana są te OSS-y.
  • REKLAMA
  • #5 20412982
    Sempu97
    Poziom 6  
    Ewentualnie ksger t12 też polecana
  • #6 20413122
    madamsz1
    Poziom 42  
    Też polecają, nie znam, nie miałem do takiej dostępu. OSS w środku był fajnie i dobrze wykonany, nawet mnie dziwił fakt opisu na PCB 120W, więc może być płyta zasilacza uniwersalna do innych grotów jakie ma OSS - niby inne stacje, a być może zasilacz ten sam tylko inny panel frontowy ze sterowaniem.
REKLAMA