logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

projektor i długi kabel - jak podłączyć? skrętka zamiast HDMI?

silencer7 05 Lut 2023 21:34 1590 3
  • #1 20424257
    silencer7
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    W nowo budowanym domu chciałbym zrobić sobie instalację pod projektor jak na poniższym schemacie.
    projektor i długi kabel - jak podłączyć? skrętka zamiast HDMI?
    Po prawej stronie na suficie zamocowany będzie ekran i w tym miejscu będą też wszystkie multimedia, TV, HTPC itd.
    Projektor natomiast byłby na suficie po drugiej stronie.

Ponieważ z projektorami nigdy wcześniej nie miałem do czynienia mam następujące pytania:
    1. Od miejsca gdzie będą multimedia do projektora będzie potrzeba ok. 10 metrów kabla. Kabel będzie pod tynkiem i częściowo w suficie podwieszanym. Czytałem, że z HDMI różnie bywa na takich odległościach tak więc pytanie - czy mógłbym po prostu położyć skrętkę nieekranowaną kat. 6 lub 6A i zastosować później jakieś ekspandery HDMI>RJ45? Przyszłościowo chciałbym żeby to obsługiwało co najmniej 4K (może nawet przyszłościowo 8K?). Zależy mi też na uniwersalności jeśli w przyszłości okazałoby się, że standard HDMI się "zestarzeje" i zostanie np. wyparty przez inny standard.
    Czy tak właśnie się to robi na dłuższych odległościach czy są jakieś inne patenty?
    2. Czy są jeszcze jakieś inne kable które powinienem pociągnąć od TV do projektora?
    3. I pytanie bardziej ogólne - czy projektor oraz ekran dobiera się jakoś do danej odległości jednego od drugiego czy może sam projektor ma jakiś zakres skalowania dzięki któremu zawsze to można dopasować?
  • #2 20424319
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Jakiej rozdzielczości i odświeżania oczekujesz?
    Jeżeli po drodze nie będzie żadnego switcha HDMI czy innych urządzeń a kabel będzie wpięty bezpośrednio między projektor a urządzenie to nie ma problemów z odległością. A testowałem różne kable HDMI, i te zwykłe ale porządne i markowe i światłowodowe.

Jeżeli planujesz użycie switcha to kabel nie powinien być dłuższy niż 10m. Ja mam switch Matrix 2 wyjścia na TV i projektor i 4 wejścia pod które mam podłączony dekoder, PS5 i HTPC. Kabel kupiłem 10m HDMI Unitek, na opakowaniu ma 4K 60Hz i to się zgadza. Nie ma problemu z HDR. Wadą kabla jest jego grubość i mała elastyczność, ale jeżeli chodzi o użytkowanie to problemów brak.

Projektor ma zoom, użyj kalkulator który producent zazwyczaj udostępnia. Wtedy ustalisz jaka jest zalecana odległość od ekranu dla rozmiaru który chcesz osiągnąć.

Jeżeli chcesz przyszłościowo to chyba wypadałoby dać korytko przez które będzie można ewentualnie wymienić kabel na inny.
    Co do adapterów do RJ45 to się nie wypowiem bo nie miałem do czynienia. Ale opinie są podzielone, 4K 60Hz może być problem. Więc nie liczyłbym na to że skrętka załatwi sprawę.
  • #3 20424347
    silencer7
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Co do rozdzielczość to myślę, że 4K minimum, co do częstotliwości odświeżania szczerze mówiąc nie wiem. Jaką byś sugerował?

Ogromną zaletą skrętki byłoby to, że po obu stronach mógłbym ją zakończyć gniazdami z keystone'ami montowanymi w puszkach.

Może ktoś inny miał z tymi ekspanderami do czynienia i się wypowie?
  • #4 20424360
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    To zależy od projektora jaki wybierzesz. Ja mam Optome która ma 240Hz ale maks co wyciąga z tym kablem i switchem to 60Hz i to mi w sumie wystarcza.
REKLAMA