logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Optyczny kabel HDMI + gniazdko w puszce podtynkowej

dark_jasiek 14 Paź 2023 10:01 3459 15
REKLAMA
  • #1 20769887
    dark_jasiek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,
    w związku z remontem mieszkania intensywnie myślę nad przeciągnięciem w ścianie optycznego kabla HDMI między biurem a pomieszczeniem gdzie planuję domową szafę rack. 10 metrowy kabel powinien wystarczyć - ale w pokoju chcę go zainstalować w gniazdku podtynkowym, żeby nie używać bezpośrednio kabla który będzie zabudowany, by nie ryzykować uszkodzenia. Zastanawiam się, czy taki pomysł ma sens, bo będzie to przejściówka do której muszę podłączyć kolejny (ale już krótki, metrowy) kabel hdmi by podłączyć TV czy monitor.

Czy taka instalacja ma sens i szanse powodzenia? HDMI 2.0 jest dość wymagające.
  • REKLAMA
  • #2 20769913
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 901
    Oczywiście że jest sens tylko musisz kupić odpowiednie gniazdko by miało na wejściu i wyjściu co najmniej HDMI 2.0.
  • REKLAMA
  • #3 20769915
    dark_jasiek
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź :)
    Czy możesz polecić jakieś sprawdzone gniazdka podtynkowe? Jest tego sporo ale w większości przypadków nie podają certyfikacji.
  • #4 20769925
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Niestety nie montowałem nigdy rozwiązań z gniazdkiem.
    Mam zamontowane 2 takie kable po 15 m w domu ( podgląd z centralki alarmu na 2 piętrze do TV na pierwszym i parterze ) bez gniazda, końcówka kabla wychodzi ze ściany. Nie było sensu robić gniazda skoro kabla zostawało ok 3-4 m zawsze.

Lepiej kupić dłuższy kabel i wypuścić go z puszki w ścianie. Kupujesz po postu zaślepkę do puszki i w niej robisz otwór na kabel przy krawędzi zaślepki. :)

Wiadomo rozwiązanie jest ryzykowne bo istnieje zawsze możliwość uszkodzenia wtyczki. U mnie można kabel wymienić, wpuszczony w peszlu i na każdym piętrze mam skrzyknę rewizyjną z kablami więc łatwo dołożyć czy wymienić kable.
  • #5 20769992
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1857
    Jeśli to, co robisz jest podglądem kamer, to jak chcesz sterować panelem z innego pomieszczenia? Przez HDMI raczej tego nie zrobisz, trzeba wstać z fotela i przejść do tego pomieszczenia.
    Pomyśl raczej o strumieniowym przesyle sygnału przez sieć internetową.
    Jest to najbardziej elastyczne i rozwojowe rozwiązanie, pozwalające umieścić pogląd w każdym miejscu z dostępem do gniazda z Ethernetem lub WiFi.
    Tak obecnie wykonuje się podgląd kamer z dowolnego miejsca przez komputer, smartfon, dekoder.
  • REKLAMA
  • #6 20770213
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    U siebie akurat tak mam i system się sprawdza. Podgląd przez HDMI w kilku miejscach np. monitor na ścianie albo na TV, sterowanie główne przy szafie. Poza tym podglądy i sterowanie jest przez telefon, komputer itp.

Pewnie lepiej było by stosować stream ale w razie padu zasilania pada sieć LAN, monitory na piętrach mają rezerwowy backup tak samo jak szafka z backupem ma nawet własną niezależną ukrytą sieć WiFi tylko dla alarmu.
  • #7 20790092
    dark_jasiek
    Poziom 10  

Hej - mała aktualizacja dla innych, którzy mogą tutaj kiedyś trafić - kabel HDMI 2.0 optyczny (Unitek) 15 metrów - działa idealnie przez przejściówkę keystone w puszce podtynkowej + 2-metrowy klasyczny miedziany przewód. Jestem pod wrażeniem :)
  • #8 20954215
    techmariner
    Poziom 10  
    Jak wykonałeś połączenia w puszce? Czy użyłeś standardowej szerokości 60mm?
    U mnie kabel będzie wchodził przez bruzdę od góry do puszki i wydaje mi się, że to może nie działać ze względu na minimalny promień gięcia kabla optycznego - 40mm...
  • #9 20954245
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Można stosować keystone kątowe i masz 90 stopni bez problemu albo jeszcze w peszlu podłączył kabel zwykły HDMI.
    Pewnie kolega takiego rozwiązania użył.

W optyku Unitek wtyczki są dość długie więc należy brać pod uwagę przy montażu odpowiednią puszkę.
    Dla mnie prostszym rozwiązaniem było po prostu wyprowadzić kabel pod puszką z instalacją SAT/TV a potem podłączany od razu do TV.

p.s. masz gotowe też gniazda w sprzedaży. Delock HDMI można wstawić albo zastąpić innym modułem.
    Biała gniazdka ścienna z portem HDMI, RJ45 i koncentrycznym.
  • #10 20954280
    techmariner
    Poziom 10  
    Czy wszelkiego rodzaju keystony lub złączki kątowe też muszą mieć certyfikację hdmi 2.1 czy w przypadku końcówek/wtyczek nie ma to znaczenia?

Kabel który rozważam to Kabel Tradebit OPTYCZNY 2.1 8K 60Hz 4K 120Hz HDMI - HDMI 10 m na popularnym serwisie aukcyjnym.

Na chwilę obecną zdałem sobie sprawę, że w zwykłej puszce 60mm raczej nie dam rady tego podłączyć. Zastanawiam się nad dodaniem kolejnej puszki nad żeby mieć dodatkową kieszń na zagięcia.

U mnie niestety nie da rady puścić peszla 40mm. Bruzda ma 20mm głębokości max więc raczej zamuruję kabel w ścianie a potem puszczę po suficie (to jest stare mieszkanie).

PS. Czy można połączyć ze sobą 2 krótsze kable hdmi? Coś w stylu 3m + krótki przedłużacz + 3m? Wtedy mógłbym rozważyć krótszy kabelek w ścianie ze złączką kątową.
  • #11 20954335
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Możesz łączyć w gniazdku przecież masz złączki.
    Ogólnie im mniej złączek po drodze tym lepiej. Dla optyka nie jest polecane łączyć dwa, zwłaszcza jak zależy ci na jakości sygnału. Wtedy konwersja HDMI jest stosowana po drodze 3x czyli jakość będzie zależała od jakości przetworników kabla i złączki.

Tak jak chcesz zachować jakość powinieneś używać keystone 2.1
  • #12 20954442
    pikarel
    Poziom 39  
    tomaszlonski napisał:
    (...) Tak jak chcesz zachować jakość powinieneś używać keystone 2.1

W takich połączeniach nie możliwości na stratę jakości.
    W przypadku HDMI to długość i materiały stosowane w produkcji kabla mają wpływ na pojemność przewodu, przez którą degradacji ulega kształt sygnału.
    Głównie to ona ma wpływ na połączenie lub w przypadku podłej jakości kabli - na całkowitą utratę połączenia, a nie zmniejszenie jakości tego, co oglądamy i słuchamy.

Każdy "stary" przewód z małym tłumieniem - działa na 4k, bez napisu 4k na nim.
    To od materiałów zastosowanych do produkcji kabla zależy jego przepustowość i co ciekawe - nie zależy to wcale od ceny; przewody dołączane do dekoderów lub z marketu, leżące na najniższej półce i zapakowane tylko w worek foliowy (to zapewne odrzut od kompletu z jakiegoś sprzętu) są zawsze dobre i zapewniają dobre połączenie.
    Dodam też, że kabli HDMI nie powinniśmy łączyć biernymi adapterami 1:1, dwa przewody sumują pojemność i przepustowość drastycznie zmaleje, włącznie z utratą połączenie. Zawsze należy kupić przewód możliwie najkrótszy, jakim można połączyć dwa urządzenia.

W przykładzie z tematu - duże odległości między urządzeniami - konwertery optyczne to jest jedyne, dobre rozwiązanie na utrzymanie przepustowości na właściwym poziomie.
  • REKLAMA
  • #13 20955147
    techmariner
    Poziom 10  
    Cytat:
    W takich połączeniach nie możliwości na stratę jakości.

Przepraszam, nie zrozumiałem.
    Rozumiem, że w przypadku keystona mamy:
    PC -> kabel hdmi 1 -> keystone hdmi-hdmi -> kabel hdmi2 -> mikser hdmi
    Pierszy kabel - krótki, 1m, może miedziany, drugi kabel 10m optyczny.

Czy przy takim połączeniu będą spadki?

PS. Próbuję znaleźć keystony 2.1, kątowe, ale na razie bez sukcesu. Zależy mi na kątowym 90 żeby nie giąć za mocno kabla optycznego. Czy ktoś się gdzieś ostatnio zaopatrywał w takie i mógłby podpowiedzieć gdzie szukać?

PS2. Byłbym wdzięczny gdybyście mogli wyjaśnić o co chodzi z kompresją DSC. Kabel który chcę zakupić ma 8k@60Hz. Czy to znaczy, że jeśli podłączone urządzenia wspierają DSC to można osiągnąć 8k@120Hz (coś jak zoom cyfrowy, niby działa ale gorzej?), czy to kabel musi mieć coś w sobie żeby DSC działało?

PS3. Czy to możliwe, że repeater HDMI 2.1 nie wymaga zasilania? Znalazłem taki w sieci i się zastanawiam, czy to nie ściema...

Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

tomaszlonski napisał:
    Tak jak chcesz zachować jakość powinieneś używać keystone 2.1

Jaka jest podstawa tej informacji? Czy w 2.1 wtyczka jest inna, doszły jakieś piny? Muszą być jakoś inaczej wykonane? Dopytuję bo nie mogę znaleźć keystonów dedykowanych do 2.1 i zaczynam podejrzewać, że same wtyczki i złączki są pewnie bez zmian...

Chyba że, w przypadku 2.1 połączenia przez keystony nie są standardem...
  • #14 20955892
    pikarel
    Poziom 39  
    Dla laików zamiast technicznych parametrów standardu HDMI wprowadza się slang handlowy, np. TV o rozdzielczość 1380x720, który potrafi przeskalować 1920x1080 do tej natywnej rozdzielczości matrycy w TV - nazwano haderejdi, dopiero TV z matrycą 1920x1080 nazywano fulhade. Obecnie w marketach sprzedaje się tanie TV 32' - 42', z matrycą 1380x720, już nawet o tym nie wspominając, że to haderejdi.

Jest kilka standardów transmisji HDMI, ale przewód wciąż jest taki sam i jeśli jego tłumienność jest na odpowiednio niskim poziomie, to obsługuje wszystkie standardy transmisji HDMI (od 8,16Gb/s w HDMI 1.2 do 48Gb/s w 2.1).

Standard jest istotny wtedy, kiedy połączymy dwa urządzenia z różnymi standardami obsługi HDMI, bo będą współpracować ze sobą jedynie w niższym standardzie jednego z nich i tu jest ważny opis standardu HDMI, bo dotyczy to obsługi w sprzętach.
    Najważniejsze cechy HDMI 2.1:
    -maksymalny obsługiwany format 10K 120 Hz
    -HDR10+
    -Display Stream Compression (DSC) 1.2 dla 8K z 4:2:0
    -HFR dla 4K, 8K i 10K do 120 Hz
    -eARC dla Dolby Atmos i DTS:X

Sprzęt dobrej klasy to HDMI 1.4 i to wystarczy we współczesnych sprzętach. Najnowszy 2.1 to przyszłościowe rozszerzenie i te właściwości nie są wykorzystane w TV Sat czy monitoringu, nie mówiąc o IPTV, w której rozdzielczość "fulhade" często jest już szczytem możliwości.
  • #15 20958406
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    @pikarel w sumie tak, nie ma żadnej różnicy dla kabli czy złączek poza tym że że te droższe posiadają certyfikaty na zgodność z danym standardem HDMI a te tanie i zwykłe nie mają po prostu certyfikatu mimo tego że to dokładnie ten sam wyrób ( np. odrzucony przy kontroli jakości czy robiony dla innego producenta i zapakowany w inne opakowanie ) .

Dla zwykłych sygnałów na pewno nie ma to znaczenia i działają dobrze dla 4k 50/60 Hz, kamery IP, zwykłe sprzęty FHD/4k czy wzmacniacze, soundbary można sobie podłączać dowolnie i wystarczy 1.4. Jak już ktoś zaczyna stosować HDMI przynajmniej w obu urządzeniach 2.0/2.1 to powinien stosować certyfikowane a to już zaczyna być powszechnie dostępne w sprzętach przynajmniej 2.0 odtwarzaczach DVD, tunerach na Android czy nawet konsolach.
    U mnie HDMI 2.1 optyczny 15 m obsługuje przez switch 4k obraz z centralki alarmu z kamerami 4K ( tu wystarczy 1.4 ), tuner SAT, konsole Xbox Series X albo PS 4 PRO i zastosowanie niewłaściwego kabla czy przejściówki HDMI wyłącza na konsolach opcję obrazu 4k/60 Hz i mam tylko 2k/60 lub FHD dla konsol. Konsole mają dzieciaki w pokoju na monitorach FHD ale mozna zagrać gry 4K w salonie na TV 59".

Po prostu albo od razu robi się instalację droższą pod standard minimum 2.0/2.1 albo oszczędza i korzysta ze standardu 1.4 jeśli nie planuje się instalacji pod multimedia a tylko pod podgląd.

W dobie streamingu praktyczniejsze wydaje się jednak połączenia przez extendery LAN dla HDMI , wadą niestety ilość kabli LAN i koszty pary extenderów , w jednym kablu można podłączyć tylko 2 urządzenia z extenderami.
  • #16 21000819
    dktr
    Poziom 26  
    Ocena: 735
    A ja w takich instalacjach stosuje modulatory DVB-T i wypuszczam 1080p z rejestratora prosto w sieć TV na jakimś kanale obok multiplexów. Koszt nieduży, podgląd na kamery na każdym TV, niepotrzebne dodatkowe urządzenia przy TV.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy instalacji optycznego kabla HDMI w puszce podtynkowej w kontekście remontu mieszkania. Użytkownik planuje przeciągnięcie 10-metrowego kabla między biurem a szafą rack, z zamiarem podłączenia go do TV lub monitora za pomocą krótszego kabla HDMI. Uczestnicy rozmowy potwierdzają sensowność takiego rozwiązania, podkreślając konieczność zakupu gniazdka HDMI 2.0 oraz zwracając uwagę na jakość kabli i złączek. Wskazują również na możliwość użycia keystone'ów kątowych, aby uniknąć zbyt dużego zgięcia kabla optycznego. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi kablami, w tym Unitek, oraz omawiają kwestie związane z certyfikacją HDMI 2.1. Pojawiają się także sugestie dotyczące alternatywnych metod przesyłania sygnału, takich jak strumieniowanie przez sieć.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA