logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozbudowa sieci interetu w mieszkaniu

serrrr 07 Lut 2023 17:37 513 12
  • #1 20427396
    serrrr
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witajcie! Chciałbym rozbudować sieć w moim mieszkaniu, mam już wizję i chciałbym zapytać czy jest ona prawidłowa. Stan obecny (przed rozbudową):
    - na mieszkaniu jest internet światłowodowy od lokalnego operatora
    - urządzenie które dostarcza internet to Huawei HG8110H i znajduje się w korytarzu w skrzynce, przesyła on internet do pokoju nr 1 gdzie jest ruter TP-Link AC1350 (oba od operatora)

Teraz to co chcę zrobić:
    - ruter TP-Link AC1350 chcę przenieść do skrzynki w korytarzu, będzie on tylko dostarczał internet po kablu, wifi bedzie wył.
    - w pokojach nr1 i nr3 planuje postawić ruter ASUS RT-AX58U ponieważ w przyszłości w tych pokojach będzie więcej urządzeń sieciowych po kablu, po za tym chciałem na nich zrobić sieć AiMesh dla wifi w całym domu

Jak planuje to podłączyć?
    - oba rutery chciałem zasilić przez rj45 czyli po POE, żeby było mniej kabli
    - w skrzynce, do tego celu (żeby zasilić rutery) chce wstawić taki zasilacz Cudy POE220
    - kabel który będzie biegł z gniazdka do rutera w pokojach to Patchcord U/UTP 6 Goobay RJ45 / RJ45 3 m czarny, na jego końcu będzie Injector PoE MikroTik RBGPOE 10/100/1000Mbps
    - niestety muszę przedłużyć kable od poszczególnych pokoi w skrzynce, myślałem o takim UGREEN PRZEDŁUŻACZ KABEL INTERNETOWY RJ45 Cat6 2M

ogólnie z tym zasilaniem chodzi mi o to aby mieć to wszystko w jednym miejscu na jednej listwie zasilającej. Wiem, że jeżeli chodzi o AiMesh to można to zrobić prościej i chyba taniej ale mi zależy żeby mieć te 2 rutery w pokojach. Pytanie czy od strony technicznej będzie to wszystko dobrze działać?
    Rozbudowa sieci interetu w mieszkaniu
  • #2 20427452
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    A ten RT-AX58U ma zasilanie po POE?
  • #3 20427567
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Ale chcesz spalić od razu te Asusy, czy jaki jest cel Twojego działania? I po co w dwóch pokojach oddalonych o kilka metrów dwa routery, czyli łącznie będą trzy routery w jednej podsieci i potrójny NAT? I jeszcze Mesh, który będzie działał megakulawo, jeśli te sieci Wifi będą się na siebie tak nakładać. Oceniam ten pomysł na mocne 2/10, ale że pokój napisałeś kilka razy jako "pokuj", to obniżam na 1,5/10.
  • #4 20427570
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5354
    serrrr napisał:
    oba rutery chciałem zasilić przez rj45 czyli po POE, żeby było mniej kabli

Nie ma takiej opcji.
  • #5 20428277
    IC_Current
    Ocena: 2499
    Po pierwsze. Jak już robisz, to do każdego pomieszczenia doprowadź po dwa przewody UTP kat 6 lub 6A, do salonu nawet cztery i wszystko co tylko możliwe podłącz przewodowo - odpłaci Ci się to niezakłóconym i stabilnym działaniem. Potem w razie potrzeby będziesz sobie montował różne AP ile ich będzie wymagane i we pokojach gdzie już są gniazdka. Co do PoE - te wszystkie adaptery i przejściówki kiepsko sobie radzą z gigabitem. 100Mbps tak, więcej nie. Więcej niż dobre AP z PoE i ROAMINGIEM to seria Unifi od Ubiquiti, ale są drogie. Najlepiej kupować obecnie za granicą bezpośrednio od producenta. Tanie i dobre to TP-Link Deco, choć mają oddzielny zasilacz, co przy podłączeniu do gniazdka Ethernet na ścianie raczej różnicy nie powinno robić.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20428282
    serrrr
    Poziom 8  
    @K3 - a to nie wszystkie rutery mogą być zasilane przez POE?

@dontonico - nie spalić tylko zasilić, dałem przykładowy zasilacz gdyż nie wiem ile metrów kabla mam w ścianach, w internetach wyczytałem, że na dłuższą odległość to już trzeba właśnie zasilacz (nie znam się na tym dlatego pytam), rozumiem że wystarczy w takim razie ten dodany do rutera? Dwa rutery będą po, ze jak pisałem będzie tam więcej urządzeń do podpięcia, dodatkowo w pokoju nr 3 internet jest ale czesto chodzi słabo (wifi) więc pomyślałem o mesh, poza tym nie chcę tam ripitera tylko kabel. Kolejna sprawa to, że ten tp link niestety zostać musi. Co do pisowni to faktycznie mój błąd. Dla mnie zawsze 'uje' się nie 'kreskuje' a tutaj faktycznie jest wyjątek

@KOCUREK1970 - nie ma takiej opcji ale dlaczego? Mógłbyś rozwinąć temat?
  • #7 20428287
    IC_Current
    serrrr napisał:
    to nie wszystkie rutery mogą być zasilane przez POE?

Żadne domowe nie mają zasilania PoE.
    serrrr napisał:
    Dwa rutery będą po, ze jak pisałem będzie tam więcej urządzeń do podpięcia, dodatkowo w pokoju nr 3 internet jest ale czesto chodzi słabo (wifi) więc pomyślałem o mesh

Kto Ci do głowy takich bzdur nawciskał. Jedna sieć to JEDEN router z NAT. Jak chcesz podłączyć więcej urządzeń przewodowych to się montuje SWITCH a jak jeszcze urządzenia bezprzewodowe (WiFi) to się montuje ACCES POINT. A ten MESH i repeatery to już całkiem poroniony pomysł jak masz możliwość położenia przewodu do access pointa.

Dodano po 1 [minuty]:

serrrr napisał:
    Dla mnie zawsze 'uje' się nie 'kreskuje'

Tam nie ma wyjątku. Tam jest końcówka "ój" a nie "uje".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20428542
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    Domowe routery działają na 12V (99%), a ten co wkleiłeś daje bodajże 50V, to jak myślisz co się stanie po podaniu 50V zamiast 12V? Zresztą jak masz coś jeszcze przedłużać to uważaj, żeby nie były jakieś kable zarobione inaczej, bo możesz to napięcie podać też na którąś linię DATA. Jak kolega wyżej napisał do wifi dajesz AP, a do kablowych switch. Możesz i te Asusy przerobić na takie kulawe AP ze switchem. Ale jak zrobisz to bez wiedzy to urządzenia w sieci nie będą się widzieć, a gry będą krzyczeć, że za potrójnym NATem sobie nie zagrasz. Uwierz mi na słowo, że drugi router Mesh za ścianą to bardzo słaby pomysł. Mam u siebie router plus 2 AP w meshu i wcale to nie jest jakieś super rozwiązanie, gdy odległości są niewielkie. Teraz jestem w miejscu, gdzie idealnie nakłada się sygnał z dwóch AP i często internet w ogóle tu nie działa, a zasięg full.
  • #9 20428592
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    serrrr napisał:
    to nie wszystkie rutery mogą być zasilane przez POE?

Wątpię, czy jakikolwiek domowy będzie miał zasilanie POE. No chyba, że ktoś jako domowy stawia Ubiquiti, ale wtedy to jak już AP jest tak zasilany, a nie router.
  • #10 20434157
    serrrr
    Poziom 8  
    @IC_Current - właśnie chodzi o to, że nie mogę położyć więcej kabli a jedynie wykorzystać istniejące okablowanie w ścianach ( podejrzewam, że nie są kat 6). Jeżeli chodzi o zasilanie po POE to miałem na myśli takie zestawy wtyczek jak do kamer IP.

Ok, zrozumiałem aluzje. A takie rozwiązanie :
    1. tp link idzie tak jak pierwotnie do skrzynki w korytarzu, będzie tylko dostarczał internet (chodzi mi o to żeby był tylko switchem)
    2. jeden asus idzie na korytarz i do niego wepnę kable od poszczególnych pokoi
    3. W pokojach pojawią się switche TP-Link 5p TL-SG1005P
    4. W pokoju nr 3 jeżeli dalej będzie problem ze słabym wifi to postawię TP-Link DECO M4 proponowane przez @IC_Current
    5. Zasilanie tradycyjne

Ogólnie wolę tego asusa jako ruter główny ponieważ ten TP-Link jest dla mnie raczej słaby
  • #11 20434170
    IC_Current
    serrrr napisał:
    1. tp link idzie tak jak pierwotnie do skrzynki w korytarzu, będzie tylko dostarczał internet (chodzi mi o to żeby był tylko switchem)

Ok. Ale musi pracować jako router ze switchem a terminal Huawei jako ONT w trybie mostka. Do TP linka spinasz przewody z pokoi.
    serrrr napisał:
    2. jeden asus idzie na korytarz i do niego wepnę kable od poszczególnych pokoi

Nie, bo już TP link robi jako router ze switchem.
    serrrr napisał:
    3. W pokojach pojawią się switche TP-Link 5p TL-SG1005P

Ok.
    Asus do pokoju 2 ale w trybie ACCES POINTA. Pod żadnym pozorem w domyślnym trybie routera.
    Jak w pokoju 1 będzie sałby zasięg WiFi, to demontujesz Asusa i montujesz dwa Deco M4, wpięte do gniazdek w pokojach 1 i 2, oba Deco też w trybie access pointa (nie routera).
    serrrr napisał:
    6). Jeżeli chodzi o zasilanie po POE to miałem na myśli takie zestawy wtyczek jak do kamer IP.

Ale kamery są przystosowane do takiego zasilania, mają specjalne układy zasilające na portach Ethernet, domowe "mydelniczki" takich układów nie posiadają.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 20434255
    serrrr
    Poziom 8  
    Ok, jak tylko spłyną mi fundusze to zaczynam. Mam jeszcze jedno pytanie: otóż posiadam starego Canona mp540, chciałbym aby ta drukarka była sieciowa ale nie poprzez udostępninie jej z komputera. Natknąłem się na coś takiego: DIGITUS DN-13020. Macie jakieś doświadczenia z podobnymi urządzeniami? Działa to jakoś? Czy to tylko taka zabawka? Chodzi mi o takie serwery wydruków
  • #13 20434267
    IC_Current
    IC_Current napisał:
    to demontujesz Asusa i montujesz dwa Deco M4, wpięte do gniazdek w pokojach 1 i 2, oba Deco też w trybie access pointa (nie routera).

Jeszcze patrzę i widzę że w nowej wersji oprogramowania te Asusy mają opcje Ethernet Backhoul. Jeśli Twój faktycznie w trybie access pointa ma taką opcję, to możesz go użyć w parze z drugim takim samym w pokojach 1 i 2. Wtedy Deco nie kupujesz. Tylko musisz wejść w ustawienia, przełączy. Asusa w tryb AP i sprawdzić czy opcja Ethernet Backhoul będzie możliwa do aktywacji.
    serrrr napisał:
    Natknąłem się na coś takiego: DIGITUS DN-13020.

Różnie to z różnymi drukarkami działa. Musisz sprawdzić w dokumentacji listę kompatybilnych drukarek albo szukać po forach jeśli ktoś testował. Ogólnie jeśli drukarka jest wspierana w danym print serwerze to działa ok. Gorzej jest ze skanerami, ale samo drukowanie funguje. Czasem problemem jest też kompatybilny sterownik, szczególnie w W10 i W11.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje rozbudowę sieci internetowej w mieszkaniu, gdzie obecnie korzysta z internetu światłowodowego dostarczanego przez lokalnego operatora. W planach jest przeniesienie routera TP-Link AC1350 do skrzynki w korytarzu, gdzie ma działać jako switch, oraz zainstalowanie routera ASUS RT-AX58U w pokojach nr 1 i nr 3, aby stworzyć sieć AiMesh. Użytkownik rozważa zasilanie routerów przez PoE, jednak pojawiają się wątpliwości co do kompatybilności zasilania oraz efektywności takiego rozwiązania. W dyskusji podkreślono znaczenie podłączenia urządzeń przewodowo oraz zastosowania switchy zamiast wielu routerów w jednej podsieci, aby uniknąć problemów z NAT i zakłóceniami sygnału WiFi. Użytkownik planuje również wykorzystanie serwera druku do podłączenia starej drukarki Canon MP540 do sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA