logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena koncepcji sieci LAN/WLAN z routerem i switchem - prośba o opinie

gufniasz 20 Sie 2019 22:48 2010 13
  • #1 18126553
    gufniasz
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam serdecznie,
    proszę ekspertów od tematu o opinie na temat zaprojektowanej przeze mnie koncepcji sieci.

Ocena koncepcji sieci LAN/WLAN z routerem i switchem - prośba o opinie Ocena koncepcji sieci LAN/WLAN z routerem i switchem - prośba o opinie

Na parterze router z czterema wyjsciami RJ-45. 2x wyjscie do salonu, access point na tarasie i switch na pietrze.
    Na pietrze switch rozdziela na pokoje oraz access point w korytarzu.

Dziekuję za pomoc.
    Pozdrawiam
    Karol
  • Pomocny post
    #2 18126567
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15457
    Prościej jeden duży switch na dole, jakie urządzenie do tego światłowodu, jakie AP chcesz zastosować?
    Co z wyjściami na jakieś dodatkowe urządzenia, np.rejestrator, moduł ethernetowy do centrali alarmowej?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #3 18126620
    crashbit
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witaj.
    Trochę oszczędnie to zrobiłeś. Zakładasz bardzo mało odbiorników. Reszta zapewne będzie miała iść przez wifi... Trochę bez sensu. Patrząc np na salon na dole. Jedno gniazdo przy TV. Zakładam że podepniesz tam smart TV, no ale wtedy już nie masz na nic innego. Czy coś innego będziesz miał nie wiem. Ale ja bym jedno gniazdo tam zostawił. Nie umiem Ci powiedzieć co w przyszłości podłączysz, czy konsole czy coś innego... Podobnie w pokojach. Nie bez kozery w biurowym obszarze montuje się minimum dwa w jednym miejscu.
    Komputery w pokojach na górze. Kupisz drukarkę.. będziesz musiał myśleć o tym żeby miała wifi... A po co.
    Trzeba pamiętać że wszyscy się wifi podniecają a rozwiązania przestają nadążać za potrzebami. Włączamy netflix w ultraHD i jadą nam gruuuube "megabity". Wspólne obciążanie jednego wifi doprowadza do szybkiego wysycenia i ograniczenia. A kabli za 5 lat nie dołożysz. A wymagania będą rosnąć i rosnąć. Kabel jest wiele razy tańszy niż super wypasiony z niczym nie współpracujący router wifi za parę tysi.
  • Pomocny post
    #4 18126791
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2499
    W takim małym domu tylko jedna szafka krosowa (na parterze lub w garderobie).
    Resztę jak piszą koledzy - za mało przewodów. Do salonu trzeba minimum 4, do pokoi po 2, do alarmu, do szafy automatyki budynkowej, do bramy itd. Do tego trzeba zostawić w zapasie puste rury fi 22 (lub więcej) z szafy krosowej na strych, do piwnicy, do ogrodu (bramy), przyłącza ISP, rozdzielnicy elektrycznej itp bo nigdy nie wiesz, co za 15 lat w domu trzeba będzie dorobić. Na zewnątrz przewody żelowane w rurze arota (zwykłe peszle często po kilku latach są zgniecione przez osiadająca ziemię i do niczego się nie nadają).
    Nie zapomnij też o przewodach antenowych RG6. Do salonu dwa (dekoder z nagrywarką), do pokoi po jednym lub po dwa. Na strych w stronę anten pięć (4 do konwertera sat i jeden do zestawu anten naziemnych). Oczywiście przewody tylko markowe, certyfikowane, żadnej chińszczyzny, bo możesz się przejechać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18127420
    gufniasz
    Poziom 9  
    Dziękuje wszystkim za konkretne wskazówki. Faktem jest, że nie jestem świadomy, ile urządzeń będzie podłączonych do sieci. W mieszkaniu jest prościej - router, drukarka, komputer, laptop. W 90% wi-fi. W domu (szeregowcu) dochodzi o wiele więcej akcesoriów i urządzeń.
    Przemyślę wszystko, narzucę zmiany i pojawię się za jakiś czas.

Pozdrawiam Was.

Dodano po 5 [godziny] 28 [minuty]:

sosarek napisał:
    jakie urządzenie do tego światłowodu, jakie AP chcesz zastosować?

sosarek, jeszcze tego nie wiem. Deweloper nie podał dostawcy. Na 80% będzie firma która ma taką ofertę:

Podsumowując:
    Wyszło 14 zajętych portów w switchu.
    Swiatłowód najprawdopodobniej trafi do urządzenia GPON, następnie przez garaż poprowadzę do szafy rack do routera przewodowego na pietrze w garderobie. Następnie switch 20-24 portowy rozejdzie się na pokoje, centralę alarmową i dwa access pointy. Zrezygnowałem z access pointa na zewnatrz. Uważam że zasieg wi-fi w salonie bedzie dobry na tarasie.

Alternatywa:
    Zamiast access pointa na pietrze postawić router na ścianie do którego wejdzie sygnał z GPON i wyjdzie do switcha.
    Access pointy chciałbym zasilać POE, więc trzeba zainwestować w droższy switch z oblugą POE, prawda?

Parter:

Piętro
  • Pomocny post
    #6 18190741
    IC_Current
    Zrobiłeś edycję postu i .... nikomu nie pojawiło się powiadomienie o zmianach w temacie.
    Jest ok, za wyjątkiem salonu. Dobrze, że gniazda zaplanowałeś po dwóch stronach, zawsze przydadzą się na przyszłość, jednak pomyśl o większej liczbie gniazd w okolicy TV (masz minimum TV, dekoder, konsola, czyli już trzy gniazda).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #7 18192207
    KOCUREK1970
    Ocena: 5351
    gufniasz napisał:
    Access pointy chciałbym zasilać POE, więc trzeba zainwestować w droższy switch z oblugą POE, prawda?

Prawda.
    Miej tylko świadomość, że taki switch jest chłodzony aktywnym chłodzeniem samego switcha a te wentylatorki potrafią hałasować.
    gufniasz napisał:
    Wyszło 14 zajętych portów w switchu.

gufniasz napisał:
    Następnie switch 20-24 portowy rozejdzie się na pokoje

Zatem zadbaj by było to coś pewnego i stabilnego w działaniu.
    Porty LAN 1Gb, producent: Netgear, HP, Cisco i switche tylko w wersjach biznesowych POE.
  • Pomocny post
    #8 18197194
    bednarus3
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    Kolego gufniasz. Nie montuj urządzenia od operatora poza szafą teletechniczną. Każ im światłowód doprowadzić do szafy, bo GPON od operatora prawdopodobnie będzie miał również wyjście antenowe do TV. Jak będziesz chciał telewizję od niego, to w szafie powinieneś mieć przewody antenowe do wszystkich pokoi, gdzie planujesz mieć odbiornik telewizyjny. Wtedy jak postanowisz mieć multiroom, to po wykupieniu takiej usługi, stosujesz w szafie zwykły rozdzielacz sygnału antenowego, a przy odbiornikach dekoder DVB-C od dostawcy. Poza tym całą szafę możesz zasilić z wykorzystaniem zasilacza awaryjnego. W ten sposób cała infrastruktura sieciowa będzie zabezpieczona przed wszelkimi niespodziankami występującymi w sieci elektrycznej. Dobrze, że odszedłeś od koncepcji tego pośredniego przełącznika sieciowego. Tylko jeden switch w szafie. Wszystkie przewody UTP doprowadzone do niego. Szafa minimum 9U. (choć i tak może być mało jak skusisz się na UPS). Robiłem podobną instalację z wykorzystaniem szafy 6U i trzeba było się namęczyć, żeby dysk sieciowy NAS się zmieścił. Do szafy warto nabyć patchpanel na moduły keystone. Wtedy wszystkie przewody sieciowe i antenowe ładnie sobie na nim zorganizujesz. Dodatkowo trzeba rozważyć sposób w jaki zostanie zakończony światłowód. Monterzy od operatora będą chcieli założyć ichnie gniazdo abonenckie, które w szafie rack będzie pasowało jak świni siodło. Można pomyśleć o przełącznicy światłowodowej do złączy bodajże sc simplex. Rodzaj złącza musisz zweryfikować u dostawcy internetu. Pomyśl, czy nie lepiej zamontować szafę w garażu. Będzie łatwiej w przyszłości doprowadzić do niej inne kable, np.: od kamer IP do monitoringu. Podejrzewam, że i tak kluczowa będzie cena. Jeżeli będziesz chciał wszystko wykonać w oparciu o gotowe, markowe rozwiązania to niestety nie będzie ona niska. Luźno licząc: za samo położenie kabli elektryk weźmie 500 zł + 200 zł za około 100m dobrej klasy przewodu + 6 sztuk gniazd podtynkowych np.: Simon BMF52.02/11 - 300 zł. + szafa - 400 zł + patchpanel z modułami keystone 130 zł + przełącznica światłowodowa 150 zł. Już jest 1600 zł, a nie doszliśmy do sprzętu. + 300 zł router np.: Cisco RV130 + 800 zł przełącznik NetGear GS116LP + 720 zł - 2 x punkt dostępowy, np.: Ubiquiti UAP AC LITE. To tak z grubsza razem daje 3500 zł
  • #9 18252653
    gufniasz
    Poziom 9  
    Witam,
    myślałem, że temat umarł, a tu miłe zaskoczenie.

IC_Current, dzięki za uwagę. Dodałem dwa gniazda na dole w salonie po prawej stronie.
    KOCUREK1970, sprawdź proszę model, który wybrałem.
    bednarus3, część alarmową zlecam znajomemu w rodzinie. Na razie nie wliczam tego do budżetu, ale biorę to pod uwagę zamawiając, np. większą szafę rack, oraz switch z 12 portami POE np. na kamery IP.

Wybrałem sprzęt.
    - skrętka UTP kat 6a (5e wiadomo wystarczy. Różnica w cenie nie jest zabójcza, więc za kilkanaście lat nie będę wymieniał kabli w ścianie).
    - router Cisco RV130 lub TP-LINK TL-R600VPN
    - switch NETGEAR PROSAFE PLUS JGS524PE-100EUS (24 porty, w tym 12 POE 802.3af)
    - 2x Access Point Ubiquiti UAP-AC-LITE zasilany PoE 802.3af mode A
    - LINKBASIC SZAFA 19" 12U WISZĄCA 450MM (po jakimś czasie dodam NASa oraz UPS)
    - Patch panel ALANTEC 19" modularny 24 porty 1U z podporą niewyposażony
    - Moduły keystone ALANTEC RJ45 UTP kat.6A 24szt
    - Patch-cord U/UTP kat.6A LSOH 0.5m szary ALANTEC
    - 6 gniazdek podtynkowych Simon BMF52.02/11 kat. 5e
    - Listwa zasilająca 19" 1U

Chciałbym dopytać jeszcze o konfigurację takiej sieci.
    Nie mam w tym doświadczenia, więc spytam tylko czy dobrze myślę.
    Konfigurację zaczynam od routera. IP będzie stałe, więc wpisuje wszystkie dane od operatora.
    Później konfiguracja LAN.
    Urządzeniom aktywnym nadam kolejne adresy IP, zaraz po routerze, czyli 192.168.0.2 (switch), 192.168.0.3 (Access point1) 192.168.0.4 (Access point2), może jeszcze drukarka, NAS i komputer stacjonarny. Zakres w DHCP dam np. 192.168.0.10 do 192.168.0.200.

Następnie konfiguracja switcha i access pointów nadając im jedynie IP z konfiguracji routera,wyłączając DHCP i reszta na default.

Czy taki jest poprawny przebieg konfiguracji?

Pozdrawiam
  • #10 18252876
    KOCUREK1970
    Ocena: 5351
    gufniasz napisał:
    router Cisco RV130 lub TP-LINK TL-R600VPN

Z tego dwojga, to już zdecydowanie lepiej Cisco.
    Choć tu mała uwaga: z racji, że Cisco ma zintegrowany firewall, dość upierdliwe jest konfigurowanie tam przekierowania portów, usług itd. Najpierw obowiązkowo trzeba stworzyć regułę przekierowania w firewallu a dopiero potem można skutecznie działać dalej.
    gufniasz napisał:
    Czy taki jest poprawny przebieg konfiguracji?

Wszystko wydaje się prawidłowe, aczkolwiek z racji:
    gufniasz napisał:
    switch NETGEAR PROSAFE PLUS JGS524PE-100EUS

Sam Netgear ma również serwer DHCP, zatem trzeba uważać, by sam nie przypisał IP danemu sprzętowi w sieci LAN podłączonych własnie do owego switcha (oczywiście serwer DHCP w Netgearze można wyłączyć).
  • #11 18253925
    IC_Current
    Ja bym routera na tym etapie nie kupował. Jak dostaniesz od operatora ONT, to w porządku, ale jak kupisz TV lub inną dodatkową usługę, to otrzymasz dedykowany sprzęt od dostawcy. Wtedy nie dość, że drugi router będzie całkowicie zbędny, to jeszcze pojawiają się dodatkowe problemy z podwójnym NAT i część programów i usług nie będzie działać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 18254962
    jprzedworski
    Ocena: 826
    bednarus3 napisał:
    GPON od operatora prawdopodobnie będzie miał również wyjście antenowe do TV
    GPON z reguły ma wyprowadzenie IPTV, czyli nie koncentryczne wyjście, a wyjście Ethernet skrętką połączone do cyfrowego dekodera. Kabel koncentryczny staje się zbędny.
  • #13 18255866
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 18273213
    bednarus3
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    jprzedworski napisał:
    GPON z reguły ma wyprowadzenie IPTV, czyli nie koncentryczne wyjście

Mi operator akurat dostarczył Huawei HG8247H, który ma wyjście koncentryczne. Poza tym kable koncentryczne i tak powinny być poprowadzone na wypadek anteny satelitarnej. Mój GPON od dostawcy ustawiony w trybie router niezbyt sobie radził z ruchem na styku LAN-WAN, a o WLAN nie wspomnę. Dlatego kazałem operatorowi ustawić GPON w tryb transparentny, a za routing odpowiada już staruszek, ale dający radę CISCO RVS4000.
    Skoro zdecydowałeś się na sieć w kategorii 6a, to nie kupuj gniazdek z modułami keystone w kategorii 5e. W to miejsce kup Basic BMPT/11 i dokup moduły keystone 6a takie jak do patchpanelu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosi o opinie na temat zaprojektowanej koncepcji sieci LAN/WLAN w swoim domu, która obejmuje router z czterema wyjściami RJ-45, switch na piętrze oraz access pointy. Otrzymuje sugestie dotyczące zwiększenia liczby gniazd w salonie i pokojach, aby lepiej przygotować się na przyszłe potrzeby. Wskazano na konieczność przewidzenia dodatkowych przewodów, w tym do systemu alarmowego i automatyki budynkowej. Użytkownik planuje użycie sprzętu takiego jak router Cisco RV130 lub TP-LINK TL-R600VPN, switch NETGEAR PROSAFE PLUS JGS524PE-100EUS oraz access pointy Ubiquiti UAP-AC-LITE. Podkreślono również znaczenie odpowiedniego zarządzania siecią, w tym unikania podwójnego NAT oraz zapewnienia odpowiedniego chłodzenia switcha.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA