logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krups EA817010 – jak zmienić ustawienia ilości filiżanek i wyłączyć funkcję Dużej Kawy?

wiwe 11 Lut 2023 19:37 3066 7
REKLAMA
  • #1 20434476
    wiwe
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Krups EA817010 – jak zmienić ustawienia ilości filiżanek i wyłączyć funkcję Dużej Kawy?
    Ekspres jak w tytule EA817010.
    Oznaczony przełącznik ustawiony na x2 i nie można go zmienić.
    Ilość ziarenek można wybrać, ilość wody też, a filiżanki ciągle dwie.
    Oczywiście ekspres robi dwa cykle parzenia kawy, niezależnie od ilości kawy i wody, a ja mimo wszystko wolałbym pojedyńcze cykle.
    W instrukcji jest lakoniczny opis Funkcja Dużej Kawy, ale jak ją wyłączyć i aktywować zmianę ilości filiżanek?
    Nie jest to mój pierwszy ekspres, ale na filiżankach utknąłem... 😞
    Proszę o wsparcie mądre głowy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20434582
    wiwe
    Poziom 12  
    Gdyby to było takie proste to bym nie uruchamiał tematu.
    Naprawiałem już kilka ekspresów serii EA81, dwa używam w domu.
    Opisałem wyraźnie zmiana ilości kawy i wody działa. Zmiany ilości filiżanek nie można zrobić przyciskiem -.
  • REKLAMA
  • #5 20435421
    wiwe
    Poziom 12  
    Przy okazji bawienia się z ustawieniami (ciągle nie mogę zmieniać ilości filiżanek) znalazłem rozwiązanie sygnalizacji braku tacki wyrzutnika.
    Wyjęcie wtyczki i wszystkich pojemników, przytrzymanie przycisku ustawienia i włożenie wtyczki wprowadza nas do menu serwisowego.
    Naciskając Start/stop pojawia się ekran z pustym nawiasem (nic więcej nie naciskać).
    Wyciągamy wtyczkę na kilka sekund, po włączeniu sygnalizacja braku tacki wraca do normy. Wkładamy pojemniki.

Przywracanie kontroli tacki robimy nieco inaczej.
    Wyjęcie wtyczki i wszystkich pojemników, przytrzymanie przycisku strzałki (dolny lewy) i włożenie wtyczki wprowadza nas również do menu serwisowego.
    Naciskając Start/stop pojawia się ekran z pustym nawiasem (nic więcej nie naciskać).
    Wyciągamy wtyczkę na kilka sekund, po włączeniu kontrola tacki się pojawia. Wkładamy pojemniki i tackę.
  • #6 20442283
    wiwe
    Poziom 12  
    W innym poście, dla innego modelu napisałem również jak zmienić oz na ml.

Wejście do menu serwisowego - wyjęcie wszystkich pojemników, przytrzymanie prawego górnego przycisku i włożenie wtyczki do gniazdka.
    Strzałką zmieniamy ml/oz.
    Jak na załączonym zdjęciu.
    Nie przełączamy żadnych innych kombinacji.
    Po ustawieniu wyciągamy wtyczkę na kilka sekund i gotowe.
    Po ponownym włączeniu mamy ml.

...a ja ciągle walczę z dwoma filiżankami..

Na serio nikt nie miał takiego przypadku?
    Pisałem do serwisu Krupsa, ale jak kamień w wodę...
    Próbuję różnych kombinacji, zbiornik na odpadki, woda i przyciski i nie mogę trafić.
    Jeśli czyta to jakiś użytkownik Krups Quattro Force, to proszę chociaż napisać czy w tym modelu można wybierać ilość filiżanek, bo może próbuję odkryć Amerykę...
  • REKLAMA
  • #7 20464978
    wiwe
    Poziom 12  
    No cóż, wygląda na to, że nikt nie miał takiego przypadku.
    Ale żeby nie było tak całkiem bezproduktywnie, to wiem który element za to odpowiada.
    Rozebrałem do konserwacji starszy egzemplarz EA816031, panel ten sam, płyta główna ta sama.
    Podłączenie panelu nic nie zmieniło, nadal tylko dwie filiżanki, czytaj dwa cykle parzenia kawy.
    Smutek.
    No to podmieniłem płytę główną, zostawiając stary panel i ekspres zaczął działać jak powinien.
    Oczywiście w starszym modelu płyta była skonfigurowana na dodatkową tackę nad zbiornikiem na fusy, ale szybka akcja jak wyżej w temacie i wszystko ustawione.
    Czyli częściowy sukces.
    Można wybrać ilość ziarenek, ilość wody i ilość cykli.
    Odnoszę nieodparte wrażenie, że płytę można przeprogramować z podwójnego cyklu (funkcji Duża Kawa) na możliwość wyboru.
    Tylko ciągle nie wiem jak.
    Będę walczył dalej...
  • #8 21174542
    mbauer681952
    Poziom 1  
    Mam ten sam problem wcześniej mogłam wybierać 1 lub 2 filiżanki odkąd zapisałam w B ustawienia mam tylko 2 filiżanki chciałam rozebrać automat Krups 8150 i wszystkie kable od głównej płyty odłączyć i znowu podłączyć. Ktoś pisał, że to nic nie da i nie skasuje ustawień, to może ktoś wie co zrobić aby skasować te ustawienia i wrócił do wyboru 1 lub 2 filiżanki.

Dodano po 14 [minuty]:

Mam ten sam problem wcześniej mogłam wybierać 1 lub 2 filiżanki odkąd zapisałam w B ustawienia mam tylko 2 filiżanki chciałam rozebrać automat Krups 8150 i wszystkie kable od głównej płyty odlonczyc i znowu podlonczyc ale widzę ze ktoś pisał ze to nic nie da i nie skasuje ustawień to może ktoś wie co zrobić aby skasować te ustawienia i wrucił do wyboru 1 lub 2 filiżanki

Dodano po 5 [minuty]:

moj krups 8150 rozbiorę i odloncze wszystkie kable od płyty głównej i podlocze spowrotem może to skasuje te 2 filiżanki

Dodano po 2 [minuty]:

jak coś znajdziesz to daj znać ja działań dalej jutro rozbieram automat i odlanczam kable z płyty głównej może coś wskóram

Dodano po 3 [minuty]:

tak a gdzie ja szukałam i nie znalazłam chętnie bym skasowała bo mam 2 filiżanki i nie mogę przelonczyc na 1-na

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ekspresu Krups EA817010 napotkał problem z ustawieniem ilości filiżanek, które są zablokowane na poziomie dwóch, mimo że możliwe jest dostosowanie ilości kawy i wody. W instrukcji znajduje się jedynie lakoniczny opis funkcji Dużej Kawy, a użytkownik poszukuje sposobu na jej wyłączenie oraz na aktywację zmiany ilości filiżanek. W odpowiedziach zasugerowano m.in. zresetowanie elektroniki, wejście do menu serwisowego oraz sprawdzenie połączeń na płycie głównej. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z innymi modelami Krupsa, wskazując na możliwość przeprogramowania płyty głównej, co może rozwiązać problem. Wiele osób boryka się z podobnymi trudnościami, co sugeruje, że problem może być powszechny w tej serii ekspresów.
REKLAMA