logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skrętka UTP w pobliżu przewodu siłowego - bezpieczeństwo i działanie na 8m dystansie

sagemini 15 Lut 2023 15:23 1047 4
  • #1 20440342
    sagemini
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam i proszę o poradę.

Muszę wyprowadzić kabel sieciowy UTP pod kamerę na zewnątrz budynku. Niestety, na dystansie około 80 cm skrętka przebiegałaby obok przewodu siłowego (przepust w ścianie 30 cm + ok. 50 cm przebiegu wewnątrz budynku). Zdaje sobie sprawę, że takie rozmieszczenie przewodów nie byłoby zgodne z normami ale czy mimo wszystko ma prawo to działać i być bezpieczne?. Całkowita długość tej skrętki od switcha do kamery to ok. 8 mb.

Z góry dziękuje za odpowiedź.
  • #2 20440371
    AndreE_16
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Najdłuższy odcinek skrętki jaki położyłem do kamery to ponad 60m, na hali produkcyjnej. Na odcinku 45-50m biegnie ona w korytku razem z kablami silowymi i sterowniczymi, od ponad pięciu lat kamera działa bezproblemowo.
  • #3 20440387
    sagemini
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Dziękuje za informację, to pocieszające że na tak długim odcinku wszystko działa. Mam świadomość, że lepiej byłoby położyć te kable oddzielnie ale nie mam takiej możliwości...
  • #4 20440456
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1150
    sagemini napisał:
    Dziękuje za informację, to pocieszające że na tak długim odcinku wszystko działa. Mam świadomość, że lepiej byłoby położyć te kable oddzielnie ale nie mam takiej możliwości...

Są też kable ekranowane, eliminujące wzajemne zakłócenia i stres instalatora.
  • #5 20441401
    Elmont
    Poziom 26  
    Ocena: 220
    Dołączę się do tego zagadnienia dotyczącego układania przewodów .
    Będąc i pracując we Francji na dosyć dużej budowie w Bordeaux ,układaliśmy
    i kable i przewody różnych instalacji w JEDNYM korycie .Byłem tym zdziwiony
    bo u nas w kraju jakoś musi być oddzielnie ułożona logika pożarówka czy siła.
    Tam jakoś i projektantowi i inspektorom to nie przeszkadzało i co ciekawe
    wszystko działało poprawnie. Nic nie trzeba było przerabiać poprawiać przenosić
    jakoś nie "pogryzły" się te instalacje co w Polsce było by nie do przeskoczenia...
REKLAMA