logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość sygnału TV w bloku bez gniazdka multimediów?

telrad 20 Lis 2005 14:05 3008 3
REKLAMA
  • #1 2008329
    telrad
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Witam,
    mieszkam w bloku i nie mam gniazdka multimediów, ale... jak podłączę gorący do kaloryfera to odbiera mi prawie wszystkie kanały (gdzieś sieje) niektóre bardzo ładnie a niektóre bardzo brzydko ale głos jest ok. Czym to wzmocnić tak aby było lepiej ? Wzmacniacz chyba raczej odpada bo też wzmocni szumy ? Np HBO odbiera głos super a obraz zaśnieżony.
  • REKLAMA
  • #2 2011932
    krzychu1818
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    wiesz co ja jestem poczatkujacy ale wiem że ogólnie sygnał telewizyjny składa sie z foni i wizji. Fonia jest demodulowana FM natomiast wizja AM wiec trzebaby by było wzmocnic sygnał wizji.
  • REKLAMA
  • #3 2017998
    kaczorele
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    w sklepach sa rozne wzmacniacze tv zapytaj tam
  • #4 2018492
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1042
    Trochę się "gubię" w tych wyjaśnieniach! Nie jest to całkiem dla mnie jasne. Przypuszczam jednak, że obraz poprawia się (zaczynasz odbierać sygnały z kablówki wytłumione) przy uziemieniu żyły gorącej. Zastosowanie wzmacniacza nie koniecznie może wzmocnić szumy bo powstają one z dwóch powodów. Pierwszy to wzrost ich poziomu a drugi osłabienie sygnału i wzrost stosunku szumu do sygnału. W tym drugim przypadku po wzmocnieniu obraz znacznie się poprawia. Nie można poradzić konkretnie jaki zastosować wzmacniacz bo jest wiele niewiadomych w tym "poscie". Po piwrwsze dokładny schemat tego połączenia a drugie to częstotliwości, na których są nadawane te zaszumione programy. Jest różnica czy chcesz wzmocnić wszystkie częstotliwości czy tylko wybraną (wybrane)? Trzeba też uważać, żeby nie zrobić zwarcia napięcia zasilającego ten wzmacniacz przez zwarcie przewodu antenowego.
REKLAMA