logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston Clas B 24ff: czyszczenie filtra w piecu i rozwiązanie problemu z grzejnikami

tomeczex 18 Lut 2023 13:17 8025 6
REKLAMA
  • #1 20444980
    tomeczex
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Dzieki pomocy na forum zakładam temat tylko informacyjnie.

Powód naprawy to słabo grzejące grzejniki. Na górze gorące a na dole zimne. Powód to słaby przepływ wody. Piec ten posiada filtr wewnętrzny który musi być czysty. Zlokalizowany jest na końcu rurki manometru. Po wyciagnięciu obu zawleczek delikatnie wyciagamy plastikowy filtr. Myjemy i zakładamy spowrotem .U mnie był całkowicie zapchany. Po wyczyszczeniu problem z grzejnikami zniknął. Oczywiście trzeba także zajrzeć do filtra na rurce powrotu pod piecem i go wyczyścić. Teraz testuje jak grzeje i może się okazać że będzie można zmniejszyć temperaturę na piecu co oznacza mniejsze rachunki za gaz.

Jeszcze raz dziękuje wszystkim za pomoc.

Ariston Clas B 24ff: czyszczenie filtra w piecu i rozwiązanie problemu z grzejnikami
  • REKLAMA
  • #2 20445232
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 589
    Nie ma za co. 😜
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 20445329
    tomeczex
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Obniżyłm temperature na piecu aż o 10c. SZOK.Grzałem na 70c a teraz na 60c i całe grzejniki gorące. Piec dogrzewa mieszkanie w 11 minut. Wczesniej 20-25 minut to trwało.

Piec się uruchamia i gaz się pali przez 8 minut non stop. Chyba ciężko mu dogrzać wodę do 60c bo włączyłem szybki 1 bieg na pompie.
    Woda osiąga 63c i gaz przestaje sie palić i tyle. Tyle wystarczy na podgrzanie mieszkania. To jest na szybkim 1 biegu. Zastanawiam się czy nie zmienić spowrotem na 2 wolniejszy bieg. Czy teraz nie spala mi więcej gazu bo jest szybki obieg i piec musi długo sie palić aby dogrzać wode. Zmienie chyba na 2 i zobacze jak długo pali się palnik i jak grzeja grzejniki.

Dodano po 2 [godziny] 58 [minuty]:

Pierwsze obserwacje i pomiary

60c - dogrzanie mieszkania 11minut - czas palenia płomienia - 9minut - zużycie 0,242m3 - 1 bieg
    60c - dogrzanie mieszkania 11 minut - czas palenia płomienia - 9minut - zużycie 0,237m3 - 2 bieg modulacyjny

Wynik to żadna róznica prawie to samo. Poczekamy na mrozy.
  • #4 21278203
    resiak82
    Poziom 10  
    Ocena: 30
    Czy aby wyczyścić te filtry trzeba zamknąć wodę i spuścić z kotła? W jaki sposób mogę to zrobić. Pokazuje się błąd 104 o złym przepływie wody. Piec Ariston genus
    Załączniki:
    • Ariston Clas B 24ff: czyszczenie filtra w piecu i rozwiązanie problemu z grzejnikami IMG_8241.jpeg (1.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ariston Clas B 24ff: czyszczenie filtra w piecu i rozwiązanie problemu z grzejnikami IMG_8242.jpeg (1.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 21278982
    madyd
    Poziom 20  
    Ocena: 91
    Polecam zrobic kompleksowy przeglad kotla a nie tylko wyczyścić filtr.
  • REKLAMA
  • #6 21279004
    resiak82
    Poziom 10  
    Ocena: 30
    Przegląd był robiony pół roku temu. I nie widziałem aby serwisant czyścił jakieś filterki. Dlatego chciałem to zrobić sam
  • #7 21279013
    madyd
    Poziom 20  
    Ocena: 91
    To proponuję zmienic serwisanta. Porządny przegląd kotla potrafi trwać do 2 godz. Skoro serwisant nie wyczyścił filtrów to ciezko to nazwać przeglądem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum zgłosił problem z grzejnikami, które były gorące na górze, a zimne na dole, co spowodowane było słabym przepływem wody. Po oczyszczeniu wewnętrznego filtra pieca Ariston Clas B 24ff, zlokalizowanego na końcu rurki manometru, problem z grzejnikami zniknął. Użytkownik obniżył temperaturę pieca z 70°C do 60°C, co przyspieszyło czas dogrzewania mieszkania do 11 minut. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, aby przeprowadzić kompleksowy przegląd kotła, a nie tylko czyścić filtr, oraz poradzili, jak zamknąć wodę i spuścić ją z kotła w przypadku błędu 104 o złym przepływie wody.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA