logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW T5 2004r - Uszkodzona pompa ABS (7H0 614 111 L), kontrolka ABS i kontroli trakcji, błędy

boski94 19 Lut 2023 19:27 2763 7
REKLAMA
  • #1 20447483
    boski94
    Poziom 9  
    Witam.

Mam problem prawdopodobnie z pompą ABS. Świeci mi się kontrolka od ABS-u i od kontroli trakcji, po podłączeniu komputera wyświetlają się trzy błędy jak na załączonym zdjęciu:

VW T5 2004r - Uszkodzona pompa ABS (7H0 614 111 L), kontrolka ABS i kontroli trakcji, błędy

Nie jestem mechanikiem, ale wnioskuje, że moja pompa zakończyła już swój żywot. Chciałem ją wymienić, niestety ta pompa jest bardzo rzadka (numer pompy 7H0 614 111 L) a jak taką znalazłem to kosztuje bardzo dużo. Ktoś ma może jakiś pomysł na jaką inną i o jakich numerach pompę mógłbym ją wymienić? Chyba, że ktoś ma jakiś pomysł i da się to jakoś inaczej naprawić?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi😊

Moderowany przez CameR:

Zabroniona jest dyskusja na tematy
    (...)
    7-Amatorskich napraw, przeróbek układów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3502245.html

• REKLAMA
  • #2 20447508
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3411
    Skoro nie jesteś mechanikiem to oddaj auto do fachowca będzie szybciej taniej i bez problemu bo tak to powymieniasz części które mogą być sprawne a i tak na końcu auto trafi do specjalisty bo sam się z tym nie uporasz. Masz błędy czujników ABS, skąd wiesz że to nie one są uszkodzone tylko zakładasz że pompa. Sprawdziłeś coś jeszcze prócz tego że podpiołeś coś do odczytania błędów?
  • REKLAMA
  • #3 20447522
    boski94
    Poziom 9  
    Zapomniałem dodać że czujniki absu były wymieniane, a samochód kupiłem już ze świecącym się abs i kontrolą trakcji. Z mechanikiem to nie jest tak prosto ponieważ mieszkam w Norwegi i oni nie bawią się w naprawy tylko wymieniają części, a przy tych cenach to wartość części przekroczy kilkukrotnie wartość samochodu. Auto jest używane tylko do pracy ale przegląd muszę zrobić😊
  • #4 20447540
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1633
    za dużo tych usterek nie powiązanych ze sobą ,bo każda sugeruje uszkodzenie innego elementu pompy. Zacznij od tego aby sprawdzić czy zamontowana jest właściwa pompa do tego auta.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #5 20447622
    kowal-25
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Pod fotelem kierowcy idą przewody od tylnych czujników. Często tam gniją. Wywal fotel i sprawdz tam.
  • REKLAMA
  • #6 20447650
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1633
    Problemem jest przedni czujnik ,to po co doszukiwać się przyczyny w tylnych?
    Są różna pinologie w zależności od numeru pompy i jeśli jest inna to właśnie tylko jeden przewód od jednego czujnika jest w innym miejscu,tak samo jak czujniki esp zamontowane w tym aucie nie pasują do pompy .
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • #7 20447671
    boski94
    Poziom 9  
    Jutro spróbuje zadzwonić do serwisu i zapytam jaka pompa powinna być w tym aucie i dam znać jak tylko się dowiem🙂
  • #8 20448424
    boski94
    Poziom 9  
    Rozmawiałem dzisiaj z serwisem i pompa jest odpowiednia do tego auta. Lecz zła wiadomość jest taka, że dwa lata temu przestali produkować te pompy. Ktoś ma może jakiś pomysł co dalej robić?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pompą ABS w VW T5 z 2004 roku, której numer to 7H0 614 111 L. Kontrolki ABS i kontroli trakcji świecą się, a po podłączeniu komputera wyświetlają się błędy. Użytkownik podejrzewa, że pompa jest uszkodzona, jednak czujniki ABS były już wymieniane. W Norwegii naprawy są kosztowne, co skłania do poszukiwania alternatywnych rozwiązań. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie właściwego montażu pompy oraz przewodów czujników, które mogą być uszkodzone. Użytkownik dowiaduje się, że pompa jest odpowiednia, ale przestała być produkowana dwa lata temu, co komplikuje sytuację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA