logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra 1.4 C14NZ 1991 - Wzrost spalania gazu po naprawie wielozaworu

Upens001 20 Lis 2005 19:51 1833 5
REKLAMA
  • #1 2009579
    Upens001
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Posiadam Astrę 1,4 z instalacja gazowa BRC,przez dwa lata od momentu założenia instalacji gazowej Astra zużywała od 8 do 8,5l gazu na 100km.
    jednak pewnego dnia okazało się , iż popsuł się "wielozawór" (butla w kole o poj.36l)ponieważ tankowałem 36litrów? czyli 100% pojemności butli.w zwiazku tym pojechałem do serwisu i tam gość stwierdził ,iż nowych nie maja ale może uda się naprawić ten:wykręcił ów wielozawór przedmuchał,coś powyginał - i wszystko wróciło do normy ,jednak po tej operacji okazało się, iż spalanie oscyluje w granicach 11litrów/ na 100km.
    Pojechałem na regulację (3 razy) ale to nic nie daje,w serwisie twierdza ,iż wszystko jest ok! nie ma nieszczelności a dalej pali 11litrów gazu!!!
    jaka może być tego przyczyna ???
    Pomocy!!!.... bo pójdę z torbami
  • REKLAMA
  • #2 2009621
    zibi70
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Napewno naprawa wielozaworu nie ma w tym wypadku nic do rzeczy, (jezeli wtedy nie było żadnej regulacji).Nie napisałeś czy masz elektronike czy nie ,zresztą tak czy inaczej samochodu i lpg nie reguluje sią na oko ,więc musisz dysponowac przynajmniej analizatorem spalin ,kompem do regulacji zakładając że masz tam elektronikę no i wedzą . sam możesz tylko sprawdzić czy masz czysty filtr powietrza ,napisz jaki przebieg ma instalka i pewnie pozostanie ci wizyta u dobrego gazownika
  • REKLAMA
  • #3 2009651
    Upens001
    Poziom 11  
    ...naprawa wielozaworu jak i regulacja odbyła się w tym samym serwice co montaż instalacji.
    Tak wymieniłem świece zapłonowe,filtr powietrza,filtr gazu... i dalej to samo.
    instalka ma około 65tys.km
  • REKLAMA
  • #4 2009731
    matimon22
    Poziom 25  
    Ocena: 336
    Jeżeli nie ma nieszczelności między wielozaworem a przewodem doprowadzającym gaz do filterka, to cały "tył" trzeba zostawić w spokoju, ponieważ jakiekolwiek próby grzebania przy wielozaworze nie mają większego wpływu na spalanie mieszanki.
  • REKLAMA
  • #5 2009760
    Siba
    Poziom 2  
    miałem astre 1,8 8v na gazie paliła około 13 litrow więc twoja troche za duzo bierze
  • #6 2009911
    Upens001
    Poziom 11  
    wiem bo wcześniej jak już pisałem paliła około 8 litrów gazu...
REKLAMA