logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra 1,6 1995r, nowa instalacja BRC JUST dużo pali

qulet 22 Lis 2005 13:45 11322 12
REKLAMA
  • #1 2014893
    qulet
    Poziom 16  
    Ocena: 215
    Witam ! od dwóch tygodni jeżdzę na instalacji BRC JUST złożonej w autoryzowanym warsztacie, Samochód przełącza się na gaz automatycznie,w zasadzie nie czuję róznicy między jazdą na benzynie i na gazie przyspieszenie "OK" Jest tylko jeden poważny problem , samochód na przejechane 100 km pali 11,2 l gazy , gdzie na benzynie spala ok 7 l.
    Rozmawiałem na ten temat z "Gazownikiem", odpowiedział mi że system sam się dostraja i po tygodniu będzie lepiej. Pytałem czy ustawiał jakieś parametry ręcznie, odpowiedział że samoadaptacja systemu jest na tyle dobra że on sam (ten system) najlepiej wie co samochód potrzebuje.
    Wielkość spalaniapalanie gazu stawia pod znakiem zapytania sens zakadania instalacji gazoej. Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na ten temat ?
  • REKLAMA
  • #2 2014980
    dymek
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    mja nubira 1.6 pali 11,5 po miescie i nie narzekam osobiscie :) ale tak prawde mowiac taka roznica u ciebie jest troszke niepokojaca to ze system sie adaptuje to nie wiem moze w instalce sekwenyjnej ale ja osobiscie w mojej instalacji mam ustawione to przez tego co to montowal tak zeby bylo optymalnie nie wiem na jakiej zasadzie mialo by to dzialac ta adaptacja :/ szczerze mowiac do stylu jazdy czy jak przeciez to jest czynnik zmienny
  • #3 2015831
    rakoczy42
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    Mialem kiedys Astre 1,8 zamontowalem taka sama instalacje auto po miescie palilo 12 po trasie 10 wiec nie jest to u ciebie az tak strasznie.nie cchce mi sie wierzyc ze wczesniej palila ci 7 litrow benzyny.Chyba troche za malo. :!::!::!::!::!::!:
  • REKLAMA
  • #4 2091879
    qulet
    Poziom 16  
    Ocena: 215
    Witam !
    Nowa instalacja Just BRC spalanie na paliwie mniej poniżej 7 litrów a na gazie powyżej 10 litrów byłem już 3 razy na regulacji zmiana parametrów funkcji cut-off, na początku palił ok 12l. wydaje mi się że pali zbyt dużo 40% tego co na benzynie. Jakie parametry gazownik może jeszcze poprawić mam wrażenie że ta regulacja odbywa się na zasadzie " prób i błędów" czy ma ktoś gotowe ustawienia Justa dla takiego silnika ?. Jestem na etapie budowy kabelka do PC program już "zassałem". Silnik X16SZ
  • #5 2092161
    drrumin
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Dolicz obecnie panujace warunki zimowe to podnosi zuzycie na czym bys nie jeżdzil przy 1.6 na gazie w mieście to jeszcze nie tragedia, sporo zalezy od stylu jazdy, w lecie na pewno bylo by z póltora literka mniej, no ale moze sie myle, moze mozna cos wyregulowac.
    Poza tym z wlasnego doswiadczenia wiem że na poczatku z gazem trzeba sie troche powk.... żeby póxniej tak ja teraz u mnie wszystko było jak należy.
  • #6 2093209
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    jeszcze należy brać pod uwage jakość owego gazu.
  • #7 2111705
    miras13
    Poziom 1  
    Witam, mam prośbę, jeżeli jest to możliwe proszę o przysłanie programu na pc do regulacji BRC Just.
    Posiadam tą instalację i też mam z nią problemy!
    Pozdrawiam,Wesołych Świąt
  • #8 2113065
    KAROLGO
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    ze spalaniem tego gazu to proponuje powalczyć z mikserem ważna sprawa średnica palnika i otworu do silniczka krokowego.pozdro
  • REKLAMA
  • #9 2114728
    szuliCG
    Poziom 11  
    Moim zdaniem spalanie w normie... Moja Cali potrafi spalić 16 l w mieście (benzyny pali 14) :| Jestem na etapie rozpracowywania programu do obsługi tej centralki... Jak rozszyfruję dam znać :)

Dodano po 1 [minuty]:

Moim zdaniem spalanie w normie... Moja Cali potrafi spalić 16 l w mieście benzyny pali 14) :|
  • #10 2116584
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 166
    he to nie jest powiedziane taki jeden lepek tez ma astre to sie nie zamyka w 15 litrach gazu na 100 km a jezdzi spokojnie
  • REKLAMA
  • #11 2158103
    Śpiący
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Ja już sie przekonałem, że jak sobie sam nie ustawisz to nie będzie dobrze działało.

Gaziarz mi taką niespodziankę zrobił, że przy średnim zużyciu ok. 8,5l benzyny, mitsubishi paliło ok 15l gazu. Okazało sie że gaziarz wszystko korygował otwarciem silnika krokowego. Poza tym mikser był odwrotnie założony ("do góry nogami") przez co klapka sama sie zamykała.
    Po wyregulowaniu elektroniki udało sie zejść do 11-12l (średnio), należy zaznaczyć ze silnik zyskał nieco mocy(wcześniej miał zbyt bogatą mieszankę) a przy "zmulonych" ustawieniach na trasie spalanie ok 9l.

Warto też zwrócić uwagę na zastosowany mikser (najczęściej zbyt mała średnica), oraz filtr powietrza :!:
  • #12 2402258
    Kracyan
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Ja zamontowałem w swojej Astrze BRC Just w listopadzie 2005 roku.
    Od tamtej pory przejechałem ok 5000 km i spalanie oscyluje w okolicach 10 l/100km gazu na trasie, ale przy tych silnych mrozach to zdarzało sie nawet 14 l/100km w ruchu miejskim. Paliwa spalał ok 9l/100km przed instalacją gazu. Jestem po 1 przeglądzie i regulacji okresowej.
    To tak dla porównania.
    Astra F Kombi `95 1,6 16V EcoTec 16XEL.
  • #13 2752395
    kszyhoo11
    Poziom 10  
    Ja teraz mam astrę 1.6 8V 75 KM i pali mi średnio 7L do 7,5L w trybie mieszanym. Warto zwrócic uwagę na to na jakiej stacji tankujemy iż z gazem można zatankowac wode. Tak miał niedawno mój ojciec w swojej Octavii 1,6 (sekwencyjny wtrysk). Instalacja gazowa sama przełączała mu się na bęzyne a samochód palił 11 - 12 L (normalnie 8L)
    Ale nie otym chciałem się rozpisywac.
    Przed Astrą posiadałem Vectre 1.8 16V z instanacją BRC JUST. Na początku co prawda "gazowniki" założyli sterownik BRC BLITZ ale z tym urządzonkiem samochód jeździł " do bani" (szarpał, nie zbierał się jak trzeba...). Po paru wizytach ludzie którzy naprawde dużo tego pozakładali powiedzieli mi wprost że z niektórymi silnikami OPLA lepiej wspólpracuje BLITZ z innymi JUST, więc zmienili mi sterownik gazu. Na BRC JUST na początku miałem problem ze spalaniem. Vectra wciąwała mi 12L. Wgrano mi nowszy soft i spalanie spadło do 8-9L. Przy gazie warto zwrócic uwagę na odpowiednio duży parownik, mixer i dbac o czystośc filtra powietrza oraz gazu :!:
    Ostatnio jak odwiedzałem "moich gazowników" to przyjechało do nich Cinquecento które paliło 11L gazu :!: Okazało się że miało żle zamontowany parownik (wpięty na powrocie z chłodnicy) na dodatek miał zasyfiony filtr powietrza i gazu:!:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Właściciel Opla Astry 1.6 z 1995 roku z nową instalacją gazową BRC JUST zgłasza wysokie zużycie gazu – około 11,2 l/100 km, podczas gdy na benzynie auto spala około 7 l/100 km. Instalacja automatycznie przełącza się na gaz, a jazda nie różni się od benzyny pod względem dynamiki. Serwis instalacji twierdzi, że system sam się dostosowuje, jednak użytkownik po kilku regulacjach parametrów, w tym funkcji cut-off, nadal obserwuje wysokie spalanie. W dyskusji podkreślono, że zużycie gazu jest zwykle wyższe niż benzyny, zwłaszcza w warunkach zimowych i miejskich, a adaptacja systemu może wymagać ręcznej kalibracji. Wskazano na konieczność dokładnej regulacji elektroniki, poprawnego montażu miksera (w tym odpowiedniej średnicy i prawidłowego położenia), czystości filtra powietrza oraz jakości gazu. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z podobnymi instalacjami BRC JUST i BLITZ, podkreślając, że oprogramowanie i parametryzacja mają kluczowe znaczenie dla optymalnego spalania i osiągów. Wskazano także na różnice w współpracy instalacji z różnymi silnikami Opla. Niektórzy użytkownicy potwierdzają, że po odpowiedniej regulacji spalanie gazu można obniżyć do poziomu zbliżonego do benzyny, choć zwykle jest ono wyższe o około 30-40%.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA