logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Hotpoint SUTCD97B6GMUK - suszarka błąd F18 i brak pracy silnika

bommer 24 Lut 2023 16:40 1380 7
REKLAMA
  • #1 20456330
    bommer
    Poziom 16  
    Ocena: 66
    Witajcie,
    Potrzebuje pomocy odnośnie w/w modelu. Suszarka włącza się, ale nie uruchamia silnika napędzającego bęben. Dla zasady zmienione przekaźniki i elektrolity i nic to nie dało. Blokada drzwi sprawna, grzałka sprawna, praktycznie cała wiązka sprawdzona. Silnik BLDC dostaje napięcie 230V, niestety nie rusza, po chwili jest rozłączany przekaźnik silnika i po ok 3 minutach wyskakuje F18.

Teraz pytanie: jak sterowany jest silnik, tzn. do niego idą dwa przewody zasilające i 4 sygnałowe, czy silnik powinien ruszyć zaraz po podaniu napięcia i przekazywać informacje do modułu, że się kręci, czy też to moduł steruje jego pracą? Nie wiem czy uszkodzony silnik czy moduł. W ciemno koszty są zbyt duże.

Rozumiem, że dla wielu pytanie śmieszne, ale nie miałem do czynienia z tego typu uszkodzeniem. Jeszcze sporo nauki przede mną, a że mam pacjenta w warsztacie to mogę się uczyć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20457520
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1603
    Za dużo byś chciał wiedzieć z detali technicznych xD

Tyle ci mogę wskazać podać:

F18 BPM Communication Check (BPM motor plus wiring and connections between the motor and module)

Umarł Askoll BPM i najpewniej nic z tym nie zrobisz, poza wymianą.

Ps. Suszarek w tej wersji na polskim rynku nie było. Obecne modele Askolla TA0204 i TA0205 nie będą pasować - inny sposób komunikacji z modułem (RXD TXD vs WIN). Zatem musisz zaopatrzyć się w oryginał C00297982.
  • REKLAMA
  • #3 20457999
    bommer
    Poziom 16  
    AsReeX napisał:
    Za dużo byś chciał wiedzieć z detali technicznych xD

Lubię wiedzieć :D Prawdę mówiąc, nie lubię gdy coś nie działa, a nie wiem dlaczego, a najgorsze jest gdy nie wiem jak coś działa. Jak pisałem, chcę się uczyć, bo zostanę w tyle.

AsReeX napisał:
    Ps. Suszarek w tej wersji na polskim rynku nie było. Obecne modele Askolla TA0204 i TA0205 nie będą pasować - inny sposób komunikacji z modułem (RXD TXD vs WIN). Zatem musisz zaopatrzyć się w oryginał C00297982.

Klientka wracając z Anglii, przywiozła ją ze sobą. Faktycznie problem jest z częściami, czas oczekiwania ok. trzech tygodni :). Może Ty miałbyś mnie jak poratować z tym silnikiem? Nawet używany.
  • #4 20458017
    AsReeX
    Poziom 40  
    bommer napisał:
    Może Ty miałbyś mnie jak poratować z tym silnikiem? Nawet używany.

Hahah xD

Kilkanaście silników Askolla serii "TA" mam, natomiast żaden z nich nie będzie pasować. W Polsce suszarki z modułem "Arcadia" nie występowały w parze z silnikiem BPM, dopiero seria "Nucleus'a" je wprowadziła. Jedynie właściwy silnik będzie działać - wiec przestrzegam przez zakupem "podobnego" xD
  • REKLAMA
  • #5 20458051
    bommer
    Poziom 16  
    :D Na "oko" obaj wiemy jak się robi :D . Reasumując, typ TA0200 będzie pasować? Na ebaju :) tylko tyle podają, a zdjęcia tabliczek wyraźne jak ja po chorobie dzieci :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20458204
    AsReeX
    Poziom 40  
    Hotpoint SUTCD97B6GMUK - suszarka błąd F18 i brak pracy silnika

Masz numery części :)

Dodano po 1 [godziny] 48 [minuty]:

Napisz do @Piotr2608 może Ci go naprawi :)
  • #7 20458845
    bommer
    Poziom 16  
    Bardzo Ci dziękuje za wyrozumiałość, pomoc i informacje.
    AsReeX napisał:
    Napisz do @Piotr2608 może Ci go naprawi
    Napisane, zobaczę co odpowie :)
    Pozdrawiam
  • #8 20464995
    bommer
    Poziom 16  
    W Polsce silnik dostępny tylko nowy, cena dość wysoka, suszarka idzie na straty.
    Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z suszarką Hotpoint SUTCD97B6GMUK, która włącza się, ale nie uruchamia silnika bębna, co skutkuje błędem F18. Po wymianie przekaźników i elektrolitów oraz sprawdzeniu blokady drzwi i grzałki, stwierdzono, że silnik BLDC otrzymuje napięcie 230V, ale nie działa. Użytkownik pyta o sposób sterowania silnikiem oraz o możliwość uszkodzenia silnika lub modułu. Odpowiedzi wskazują na problem z komunikacją BPM oraz sugerują, że silnik Askoll BPM może być uszkodzony i wymaga wymiany. Użytkownik poszukuje oryginalnych części, ponieważ dostępne modele Askolla TA0204 i TA0205 nie będą pasować. W Polsce dostępność silnika jest ograniczona, a jego cena jest wysoka.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA