logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Napięcie na wyjsciu regulatora napiecia do 230V wynosi czasamo ponad 300V

nerek11 24 Lut 2023 20:23 429 7
  • #1 20456732
    nerek11
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    zakupilem ostatnio takie cudo do prostownika i ojazuje się, że na wyjściu w niektorych położeniach pokrętła wyskakuje mi ponad 300V.
    Co u licha? Napięcie na wyjsciu regulatora napiecia do 230V wynosi czasamo ponad 300V
  • Pomocny post
    #2 20456751
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4691
    Myślę, że po prostu podłącz regulator do trafa prostownika i sprawdź, co będzie na wyjściu z trafa, a nie szukaj dziury w całym.
  • Pomocny post
    #3 20456762
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    Ocena: 406
    nerek11 napisał:
    że na wyjściu w niektorych położeniach pokrętła wyskakuje mi ponad 300V.

Jak używasz miernika z bazaru za 20 złotych, to nawet jak Ci 3000V pokaże, nie ma to znaczenia. Mierzyć trzeba umieć, oraz mieć sprzęt przeznaczony do pomiarów które chcemy przeprowadzać.
  • #4 20456844
    nerek11
    Poziom 2  
    Na wyjściu z trafa jest i 50V czasami, bo to się pojawia gdzieś w połowie zakresu a pod koniec znowu maleje w sumie do dobrych parametrów. Jak wchodzi 230V, to wtedy jest 24V na wyjściu transformatora.

Dodano po 4 [minuty]:

csvrbntyu napisał:
    Jak używasz miernika z bazaru za 20 złotych, to nawet jak Ci 3000V pokaże, nie ma to znaczenia. Mierzyć trzeba umieć, oraz mieć sprzęt przeznaczony do pomiarów które chcemy przeprowadzać.

Dziękuję, był Pan bardzo pomocny.

Dodano po 19 [minuty]:

Regulator okazał się zrypany. Załatwiłem drugi i działa dobrze. Ale skąd to 300V? I czy może się to powtórzyć? Spaliłem sobie dwa voltomierze/amperomierze przez tę niespodziankę zanim się zorientowałem o co chodzi :(
  • Pomocny post
    #5 20457209
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4691
    Nie można prosto wytłumaczyć, czy był to wadliwy regulator, czy to wina pomiarów wykonanych przez ciebie, np. sprawdzanie napięcia na wyjściu z regulatora na za niskim zakresie napięciowym, albo na zaciskach amperomierza.
  • #6 20457259
    nerek11
    Poziom 2  
    stanislaw1954 napisał:
    Nie można prosto wytłumaczyć, czy był to wadliwy regulator, czy to wina pomiarów wykonanych przez ciebie, np. sprawdzanie napięcia na wyjściu z regulatora na za niskim zakresie napięciowym, albo na zaciskach amperomierza.

Paliło mi voltomierz ten co jest w prostowniku, bo był do 30V a mi skakało na wyjściu transformatora do 50. Nie wiem co mu tam bylo. Myślę, że mierzyłem dobrze. Nie wiem tylko skąd tam 300V i dlaczego w środku zakresu pokrętła, bo jak dawałem na maksa to sobie spadało do tego co ma być. Nie wiem co tam się wydarzyło, ale mam nadzieję, że sie nie będzie powtarzać, bo szkoda mi voltomierzy.
  • Pomocny post
    #7 20457475
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    Ocena: 406
    nerek11 napisał:
    Paliło mi voltomierz ten co jest w prostowniku, bo był do 30V a mi skakało na wyjściu transformatora do 50. Nie wiem co mu tam bylo. Myślę, że mierzyłem dobrze. Nie wiem tylko skąd tam 300V i dlaczego w środku zakresu pokrętła, bo jak dawałem na maksa to sobie spadało do tego co ma być. Nie wiem co tam się wydarzyło, ale mam nadzieję, że sie nie będzie powtarzać, bo szkoda mi voltomierzy.

Regulator który posiadasz działa w oparciu o regulację kąta załączenia. Tzn, w uproszczeniu, regulujesz czas między przejściem sinusoidy przez 0 a włączeniem triaka. Triak po dojściu do 0 się wyłącza sam. Teoretycznie im później załączysz tym niższe napięcie skuteczne. Jednakże takie nagłe podanie na transformator 300V (przy opóźnieniu o 1/4 okresu) generuje duże przepięcia, byćmoże własnie to pali woltomierz, a Twój miernik pokazuje jakaś cyferkę którą zmierzył nie wiadomo jaką metodą, i nie wiadomo jak ją zinterpretować.
  • #8 20483244
    nerek11
    Poziom 2  
    Zmieniłem regulator na inny i działa. Tamten musiał być skopany.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z regulatorem napięcia, który w niektórych położeniach pokrętła generował napięcie przekraczające 300V, co spaliło dwa mierniki. Po sprawdzeniu transformatora, okazało się, że napięcie na wyjściu wynosiło czasami 50V, a przy maksymalnym ustawieniu spadało do normalnych wartości. Użytkownik otrzymał sugestie dotyczące sprawdzenia sprzętu pomiarowego oraz wyjaśnienia działania regulatora, który może generować przepięcia. Ostatecznie wymienił regulator na nowy, który działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA