logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Streaming WIFI lub Bluetooth dla amplitunera Onkyo TX-SR508

crux 25 Lut 2023 16:38 2313 5
REKLAMA
  • #1 20457960
    crux
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witajcie,
    Niestety pod względem audio jestem wyjątkowo pozbawiony wiedzy co i jak działa poza pewnym zdrowym rozsądkiem. Prawie 5 lat temu był podobny temat, ale nie wiele wniósł a autor mimo wszystko jednak nie do końca precyzyjnie rozwiązał problem.

Otóż mam działający bardzo dobrze amplituner Onkyo TX-SR508 z 2010 roku. Chciałbym zrezygnować z każdorazowego odpalania TV aby streamować z niego muzykę ze Spotify odtwarzając dźwięk na głośnikach podłączonych pod ww. amplituner.

Poniżej panel tylny amplitunera:
    Streaming WIFI lub Bluetooth dla amplitunera Onkyo TX-SR508

Chciałbym dokupić jedno z dwóch urządzeń:
    1. Rozwiązanie ekonomiczne: UGREEN 40759 odbiornik bluetooth 5.1 aptX HD - Rozumiem, że podłączam urządzenie analogowo na tylnym panelu opisane w ww. zrzucie z instrukcji pod literą "k". Dla tego rozwiązania muszę podłączyć się telefonem z urządzeniem i wskazać np. w Spotify właśnie to urządzenie jako docelowe?

2. Rozwiązanie mniej ekonomiczne: Odtwarzacz sieciowy ARYLIC WiiM Mini Czarny - To urządzenie mogę podłączyć pod wejście optyczne w ampliturze w którym mam dwa wejścia, jedno zajęte już przez TV. Jaka jest właściwie różnica w stosunku do ww. opartego o bluetooth? Jakość dźwięku ze względu na kabel optyczny i streaming wifi bez konieczności użycia telefonu poza skonfigurowaniem wszystkiego?

Wybaczcie jak ww. pytania są na poziomie laika, ale dziękuję z góry za pomoc.

Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #2 20458025
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    Odbiornik BT po prostu pełni rolę bezprzewodowego połączenia, nadal potrzebując coś co będzie ten dźwięk po BT wysyłać.
    Odtwarzacz sieciowy sam to robi, jednakże wymagając sterowania, czy to głosowo, czy też z telefonu.
    Różnica taka, że odtwarzacz sam się komunikuje z siecią, bez udziału urządzenia pośredniczącego.

Dlaczego nie Chromecast? Bezproblemowo obsługuje Spotify i albo masz wersję tylko audio, albo też pod HDMI (no chyba że zajęte wszystkie). Dodatkowo zyskasz też streaming video i jest tańszy.
  • REKLAMA
  • #3 20458252
    crux
    Poziom 12  
    Dziękuję, sporo wyjaśniłeś.

K3 napisał:
    Odtwarzacz sieciowy sam to robi, jednakże wymagając sterowania, czy to głosowo, czy też z telefonu.
    Różnica taka, że odtwarzacz sam się komunikuje z siecią, bez udziału urządzenia pośredniczącego.

Ok, jest to dla mnie jasne i czegoś takiego potrzebuję. Uruchamiam więc dedykowaną apkę albo może (?) uruchamiam Spotify na telefonie i po prostu wskazuję dedykowane urządzenie do odtwarzania dźwięku i to urządzenie dalej już zajmuje się resztą. Mogę wyjść z domu z telefonem a muzyka dalej będzie odtwarzana? Domyślam się, że skoro będzie zawsze podpięte do sieci to mogę je wskazać w opcjach Spotify aby przejęło w danym momencie odtwarzanie np. zamiast komputera.

K3 napisał:
    Dlaczego nie Chromecast? Bezproblemowo obsługuje Spotify i albo masz wersję tylko audio, albo też pod HDMI (no chyba że zajęte wszystkie). Dodatkowo zyskasz też streaming video i jest tańszy.

Chromecast to taki XIAOMI MI Stick TV czy AMAZON Fire TV Stick 4K? Mam Smart TV i on zajmuje się kontrolą urządzeń i aplikacji a więc decyduję czy ma odtwarzać dane ze Spotify, Youtube, HBO czy Playstation. Zanim kupiłem Smart TV to właśnie amplituner miał wykorzystane wszystkie 4 wejścia HDMI. Teraz te urządzenia przejął TV a w amplitunerze jedynie wykorzystuję wejście optyczne, którym podłączyłem dźwięk z TV. W samym TV jako wyjście dźwięku wykorzystuję właśnie aplituner. W aplitunerze jedynie mam podłączone kolumny, nic ponad to. Chromecast ma tylko wyjście HDMI i potrzebuje do obsługi jakiegoś urządzenia z ekranem, rozumiem, że nie może to być telefon więc musi być to TV? W takim razie odpada.

Zależy mi tylko i wyłącznie na odtwarzaniu Spotify poprzez amplituner + głośniki. W sumie wydawanie 500zł na taką opcję jak Wiim Mini... średnio to wygląda. Już taniej wyjdzie ten bluetooth za stówkę, którego linkowałem. Muszę mieć podpięty telefon oraz jakość dźwięku podejrzewam będzie dużo niższa?

Czy jest tańsza alternatywa dla Wiim z Wifi i dedykowaną aplikacją obsługiwaną z poziomu telefonu z podłączeniem do amplitunera poprzez złącze optyczne?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20458830
    K3
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    crux napisał:

K3 napisał:

Chromecast to taki XIAOMI MI Stick TV czy AMAZON Fire TV Stick 4K? Mam Smart TV i on zajmuje się kontrolą urządzeń i aplikacji a więc decyduję czy ma odtwarzać dane ze Spotify, Youtube, HBO czy Playstation. Zanim kupiłem Smart TV to właśnie amplituner miał wykorzystane wszystkie 4 wejścia HDMI. Teraz te urządzenia przejął TV a w amplitunerze jedynie wykorzystuję wejście optyczne, którym podłączyłem dźwięk z TV. W samym TV jako wyjście dźwięku wykorzystuję właśnie aplituner. W aplitunerze jedynie mam podłączone kolumny, nic ponad to. Chromecast ma tylko wyjście HDMI i potrzebuje do obsługi jakiegoś urządzenia z ekranem, rozumiem, że nie może to być telefon więc musi być to TV? W takim razie odpada.

Wcale nie musi. Owszem, ma HDMI czyli obraz i dźwięk, ale nic nie szkodzi aby używać tylko do dźwięku.
    Po prostu w Spotify wybierasz streaming do określonego urządzenia.
    A w amplitunerze pozostaje kwestia ustawień aby dane gniazdo traktował tylko i wyłącznie jako źródło dźwięku i nie włączał TV.

Ja w ten sposób mogę wysłać dźwięk czy na TV, czy na sam amplituner, czy też nawet na zegarek z Google.
    I obsługa z telefonu, widoczne elementy sterujące na pasku stanu.
  • REKLAMA
  • #5 20459907
    crux
    Poziom 12  
    K3 napisał:

Wcale nie musi. Owszem, ma HDMI czyli obraz i dźwięk, ale nic nie szkodzi aby używać tylko do dźwięku.
    Po prostu w Spotify wybierasz streaming do określonego urządzenia.
    A w amplitunerze pozostaje kwestia ustawień aby dane gniazdo traktował tylko i wyłącznie jako źródło dźwięku i nie włączał TV.

Ja w ten sposób mogę wysłać dźwięk czy na TV, czy na sam amplituner, czy też nawet na zegarek z Google.
    I obsługa z telefonu, widoczne elementy sterujące na pasku stanu.

Podpiąłem pod wejście HDMI w amplitunerze, pożyczony od córki XIAOMI MI Box S, który wykorzystuje w starej plazmie aby była Smart i obsługiwała Spotify, HBO itp. No i wszystko działa bdb. Uruchamiając na telefonie czy komputerze Spotify, mogę wskazać MI Box S jako odtwarzacz dźwięku nawet gdy w żaden sposób nie wykorzystuję Video a jedynie Audio :) Nie sądziłem, że to będzie tak proste i skuteczne. Jedyną wadą rozwiązania jest konieczna wcześniejsza konfiguracja takiego urządzenia z podłączonym TV w celu ustawienie sieci WiFI, ściągnięcia Spotify i jego zalogowania itp. Przełączanie źródeł dźwięku pomiędzy aplikacjami na moim SmartTV a Xiaomi (Spotify) działa na panelu lub pilocie amplitunera, o to chodziło :)

Czy jest jakieś tego typu urządzenie jak XIAOMI MI Box S, ale umożliwiające pełną konfigurację i obsługę również z poziomu telefonu bez ewentualnego podłączania pod TV? Sprawdzałem dla Xiaomi to nie ma takiej aplikacji, wszystkie ze sklepów nie mają funkcji konfiguracji. Czy Google Chromecast 4.0 to umożliwia?
  • #6 20460718
    crux
    Poziom 12  
    Optymalnym rozwiązaniem uwzględniajacym współczynnik cena / jakość jest zakup "smart przystawki" / odtwarzacza multimedialnego i jego podłączenie do amplitunera przez złącze HDMI aby zapewnić streaming audio (bez video). Przed podłączeniem do amplitunera, należy podłączyć do TV lub monitora i skonfigurować poprzez np. zalogowanie do konta google, do sieci Wifi, ściągnięcia Spotify i zalogowanie do swojego konta (nie musi być premium) itp.

Poniżej przykładowe rozwiązania:
    1. Google Chromecast 4.0 4K
    2. Google Chromecast 4.0 HD
    3. Google Chromecast 3.0
    3. Xiaomi TV Stick 4K
    4. Xiaomi Mi Box S
REKLAMA