logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezprzewodowo podłączyć Spotify/YT Music do wzmacniacza Yamaha AX-500?

Kamil810 05 Lut 2024 10:25 435 1
REKLAMA
  • #1 20945777
    Kamil810
    Poziom 1  

Cześć,
    Potrzebuję pomocy w "unowocześnieniu" sprzętu audio. Posiadam kolumny Diora Polaris 200 podpięte do wzmacniacza Yamaha AX-500. W obecnej chwili mam go podpiętego do telewizora Philips 50PUS8818/12 (oglądanie filmów) oraz do telefonu w celu słuchania muzyki. Chciałbym kupić coś, co pozwoli bezprzewodowo słuchać muzyki z serwisów typu Spotify/YT Music. Wstępnie myślałem o najprostszym rozwiązaniu - Chromecast Audio, ale dostać można tylko używane za kilka razy więcej niż kosztował nowy. Drugą opcją po przeszukaniu forum był Xiaomi Mi Box, ale po poczytaniu opinii podobno lepiej jest dołożyć do Xiaomi Mi Box Pro i wtedy też podłączyć do niego telewizor kablem optycznym w celu poprawy jakości audio przy oglądaniu filmów. Tylko pytanie, czy to się w ogóle opłaca? Xiaomi Mi Box Pro kosztuje już około 800 zł, a to już spora suma biorąc pod uwagę wartość kolumn i wzmacniacza. Jest jakieś inne rozwiązanie na rynku, które spełni niewygórowane oczekiwania?
    P.S. Wiem, że według wielu pierwszą rzeczą do zmiany są kolumny, ale ja je bardzo lubię i ich brzmienie w połączeniu z Yamahą mi odpowiada i nie planuję ich zmieniać :D
  • REKLAMA
  • #2 20946206
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 399
    Kamil810 napisał:
    Tylko pytanie, czy to się w ogóle opłaca? Xiaomi Mi Box Pro kosztuje już około 800 zł, a to już spora suma biorąc pod uwagę wartość kolumn i wzmacniacza.

To ty musisz ocenić, czy się opłaca. Ja sobie odtwarzacz sieciowy zrobiłem na podstawie malinki (+karta muzyczna + Volumio) , która kiedyś kosztowała parę stówek.

Kamil810 napisał:
    które spełni niewygórowane oczekiwania?

Co to znaczy?
    Sam w pole zaganiasz, bo:
    Kamil810 napisał:
    Xiaomi Mi Box, ale po poczytaniu opinii podobno lepiej jest dołożyć do Xiaomi Mi Box Pro

Kamil810 napisał:
    Chromecast Audio, ale dostać można tylko używane za kilka razy więcej niż kosztował nowy.

Niestety ceny powariowały. Nawet te używane bywają z kosmosu.

Różne sprzęty mają różną wydajność, możliwość update'u (nowsze), niezawodności. Unikałbym rozwiązań totalnego minimu, tj. wysyłanie dźwięku przez bluetooth z telefonu, bo wszystkie dźwięki, powiadomienia i rozmowy będziesz słuchał co wydarzy się w telefonie.

Ja mam malinke i telefon, komputer czy tablet jest używany jako pilot. I nic nie zakłóci słuchania muzyki. Fakt, że spotify musi być w wersji premium (abonament).
REKLAMA