logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Electrolux nie chłodzi - zamrażalnik OK, wymiana termostatu bez efektu - co dalej?

zginelami 25 Lut 2023 21:19 2421 9
REKLAMA
  • #1 20458479
    zginelami
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam.
    Panie i Panewki, tydzień temu padła mi lodówka i zepsuło się całe żarcie
    przez co jestem głodny i zły ;)
    Lodówka electrolux, nie znalazłem tabliczki znamionowej
    Zamrażalnik mały na górze działa bez zarzutu, kompresor chodzi, a w lodówce ciepło.
    Kupiłem termostat, kapilara oryginalna 70cm, w tym co przyszedł 90cm
    Wymiana nie pomogła, regulacja też nie, zwarcie czy rozwarcie przewodów termostatu niczym nie skutkuje.
    Lodówka specyficzna, kolorem, wymiarami i funkcjonalnością pasuje mi idealnie, nie chcę nowej.
    Co mogę jeszcze sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 20458512
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2798
    zginelami napisał:
    Zamrażalnik mały na górze działa bez zarzutu, kompresor chodzi, a w lodówce ciepło.

Agregat jest jeden czy agregaty są dwa?
  • REKLAMA
  • #3 20458519
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 886
    Agregat ma jeden, tylko jest nieszczelność w układzie i czynnik się wymeldował a termostat tutaj nic nie zmieni.
  • #4 20458544
    zginelami
    Poziom 3  
    no agregat jeden, ale chłodnica z tyłu lodówki też jedna, od dołu do góry, więc jeśli czynnik by uciekł to zamrażalnik też by nie działał.
    Czy coś źle myślę ?!
  • Pomocny post
    #5 20458568
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2798
    zginelami napisał:
    no agregat jeden,

No to wymiana termostatu nie pomoże.

zginelami napisał:
    ale chłodnica z tyłu lodówki też jedna, od dołu do góry, więc jeśli czynnik by uciekł to zamrażalnik też by nie działał.

Gdyby zupełnie uciekł to tak. A jak uciekł częsciowo to chłodzi tylko część parownika (ta w zamrażarce) a dalsza część (w chłodziarce) już nie.
  • Pomocny post
    #6 20458577
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 535
    zginelami napisał:
    więc jeśli czynnik by uciekł to zamrażalnik też by nie działał.
    Czy coś źle myślę ?!
    Tak bo widzisz obieg czynnika zaczyna się od zamrażalnika następnie idzie na chłodziarkę i powraca do sprężarki wygląda na to że jest go poprostu za mało i już na chłodziarkę go brakuje standart z czynnikiem R600
    jego obiętość w układzie i tak jest niewielka [pracuje na podciśnieniu] dość częsta przyczyną filtr osuszacz , napełnienie przywróci sprawność pytanie na jak długo [jeżeli jest wyciek] .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20458600
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20458660
    zginelami
    Poziom 3  
    O to to to czegoś takiego szukałem. Jutro to sprawdzę, co tam gadają, dziękuję.
  • REKLAMA
  • #9 21072962
    prymasso
    Poziom 11  
    Na czym stanęło?
    U mnie jest klapa otwierana silnikiem krokowym 12V, sterowana nie wiem właśnie czym, która się nie otwiera i nie przepuszcza zimnego powietrza z zamrażalnika. Podpięte na krótko do zasilacza 12V działa, jak to ustawię w pozycji otwartej i tak zostawię to normalnie chłód w lodówce się pojawia.
    Pozdrawiam.
  • #10 21073759
    zginelami
    Poziom 3  
    Stanęło na wymianie lodówki na nową, z czego jestem bardzo zadowolony.
    Powodem usterki był powolny wyciek czynnika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z lodówką Electrolux, która nie chłodzi, mimo że zamrażalnik działa prawidłowo. Po wymianie termostatu na nowy, problem nie został rozwiązany. Użytkownicy zasugerowali, że przyczyną może być nieszczelność w układzie chłodniczym, co prowadzi do niedoboru czynnika chłodniczego, a tym samym do braku chłodzenia w komorze lodówki. Wskazano również na możliwość, że klapa otwierana silnikiem krokowym, odpowiedzialna za przepływ zimnego powietrza, może być zablokowana. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na wymianę lodówki na nową z powodu powolnego wycieku czynnika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA