logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VHR 5100EE - drżący dźwięk przy odtwarzaniu, obraz bez zakłóceń, co sprawdzić?

cobras 20 Lis 2005 21:41 1392 2
REKLAMA
  • #1 2010056
    cobras
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Mam stary 15 letni magnetowid sanyo 5100EE. działa do dziś nagrywa ok, odtwarza ale jest problem z dźwiękiem, podczas odtwarzania drży (dźwięk), obraz jest normalny. Nagrane na nim kasety odtwarzane na innym video mają dźwięk ok. wymieniałem kondensatory w zasilaczu, sprawdzałem tor prowadzenia taśmy i naprężacz, taśma przesuwa się gładko. Czy ktoś wie gdzie może być przyczyna?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2015144
    artjab
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Zobacz czy nie masz kolorowych zakłóceń przy odtwarzaniu. Jeżeli tak to wymień kondensator elektrolit SMD przy silniku capstan. Dostępny jest po odkręceniu pokrywy dolnej. Jest tylko jeden taki kondensator na capstanie.
  • #3 2023329
    cobras
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Wymieniłem kondensator i wygląda na to że jest OK. O zakłóceniach nie pisałem ale pojawiały się wcześniej, słabo widoczne przechodzące z dołu do góry powoli, w stałych odstępach czasowych, dobrze widoczne na materiale filmowym o niskim kontraście. Jak na razie nie widać ich. Próby zrobiłem na nowej kasecie i nagraniach muzycznych, dźwięk jest OK. Serdeczne dzieki za pomoc.
    Pozdrawiam
REKLAMA