logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Format komputera i szary ekran z migającym paskiem zadań

Zbysio13k 03 Mar 2023 18:12 1026 15
REKLAMA
  • #1 20468005
    Zbysio13k
    Poziom 4  
    Dziś robiłem format komputera bez systemu i gdy wszystko się już zrobiło włączył mi się komputer a na monitorze mam szary ekran i migający pasek zadań nie znam się za bardzo na komputerach i nie wiem co się dzieje Format komputera i szary ekran z migającym paskiem zadań
  • REKLAMA
  • #2 20468044
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    Zbysio13k napisał:
    nie znam się za bardzo na komputerach i nie wiem co się dzieje

W takim razie jak zrobiłeś formatowanie? Podaj parametry komputera i jaki system próbowałeś instalować.
  • #3 20468046
    Zbysio13k
    Poziom 4  
    No formatowałem tylko dyski tak tam pisało i nic innego nie robiłem.
  • #4 20468059
    ArturJK
    Poziom 39  
    Formatowanie polega na usunięciu wszystkiego z dysku/dysków, jeśli nic nie zainstalowałeś to i nic nie będzie się uruchamiać. Piszesz że jest szary ekran i migający pasek zadań, na zdjęciu widać myszkę. Nie ma czegoś takiego jak migający pasek zadań, może chodzi Ci o kursor?
  • REKLAMA
  • #5 20468065
    Zbysio13k
    Poziom 4  

Chodzi mi o to.
  • #6 20468070
    ArturJK
    Poziom 39  
    Nie załadował się poprawnie system, lub uszkodzony jest sterownik od karty graficznej, lub sama karta graficzna. Zbyt mało informacji by coś doradzić. Jaki system jest/był na tym komputerze, dlaczego było formatowanie, czy zainstalowane są sterowniki dla wszystkich urządzeń, czy przed formatowaniem też tak było...?
  • #7 20468074
    Zbysio13k
    Poziom 4  
    No system to Windows 10, formatowanie było ponieważ miałem zawalony caly komputer po brzegi i dostałem informację że to pomoże więc to zrobiłem, nie wiem czy są zainstalowane: jak włącza się ten szary ekran to po czasie pokazuje sie czy chce zainstalować sterowniki dla karty graficznej z sklepu Windows i klikam w to i znika i dalej się ładuje szary ekran i nie wiem co zrobić
  • REKLAMA
  • #8 20468088
    ArturJK
    Poziom 39  
    Zbysio13k napisał:
    nie wiem co zrobić

Utworzyć instalator Windowsa 10 za pomocą oficjalnego narzędzia MS Media Creation Tool, sformatować dysk i zainstalować system operacyjny. Po instalacji trzeba zainstalować sterowniki ze strony producenta płyty głównej i potem najnowsze pobrane dla grafiki albo ze strony Nvidii, albo AMD, bo nie wiemy jaką masz kartę graficzną. W zasadzie to nic nie wiemy o Twoim komputerze.
  • #9 20468094
    Zbysio13k
    Poziom 4  
    Procesor: Intel i5
    Karta: Nvidia
    Ale nie wiem za bardzo jak to zrobić to co mi napisałeś.
  • REKLAMA
  • #10 20468104
    ArturJK
    Poziom 39  
    Zbysio13k napisał:
    Ale nie wiem za bardzo jak to zrobić to co mi napisałes

Niestety ale podstawową wiedzę trzeba mieć, aby brać się za formatowanie i instalowanie systemu na komputerze. Ciężko będzie wyjaśnić Ci coś, o czym nie masz pojęcia. Poczytaj w sieci, popatrz na tutoriale jak instaluje się poprawnie system i sterowniki. Musisz znać dokładny model swojej płyty głównej i karty graficznej aby wejść na strony producentów i pobrać odpowiednie sterowniki. Sama informacja i5 i Nvidia to za mało.
  • #11 20468108
    Zbysio13k
    Poziom 4  
    I5-3470
    Nvidia geforce GT 1030
  • #12 20468119
    ArturJK
    Poziom 39  
    To jeszcze model płyty głównej i będziesz wiedział skąd pobierać sterowniki do systemu, aczkolwiek Windows 10 powinien sporo sam doinstalować, bo to 3-cia generacja Intela, a więc już stara konfiguracja.
    https://www.nvidia.pl/download/driverResults.aspx/200018/pl
    Sterowniki dla Twojej grafiki dla Windows 10 64bit, chyba że zainstalowałeś 32bit?
  • #13 20468126
    Zbysio13k
    Poziom 4  
    Jak mam je zainstalować jak nic nie mogę kliknąć na komputerze?
  • #14 20468158
    ArturJK
    Poziom 39  
    Zbysio13k napisał:

Więc dlatego napisałem wyżej abyś wykonał ponowną instalację systemu, skoro ten się rozjechał. Oczywiście że instalować sterowniki możemy wtedy jak mamy pulpit systemu. Nie wiem jaką masz wersję instalatora, czy nośnik został poprawnie utworzony, itd. Jeśli komputer wcześniej działał ok i tylko zapełnione dyski były powodem do reinstalacji systemu, to oznacza że albo masz uszkodzonego instalatora, albo niepoprawnie zainstalowałeś system. Warto by wykonać pełną diagnostykę komputera, sprawdzając pamięci i dyski, ale do tego trzeba mieć troszkę wiedzy, a Ty piszesz że nie masz o tym pojęcia...
  • #15 20468441
    Zbysio13k
    Poziom 4  
    ArturJK napisał:
    Zbysio13k napisał:

Więc dlatego napisałem wyżej abyś wykonał ponowną instalację systemu, skoro ten się rozjechał. Oczywiście że instalować sterowniki możemy wtedy jak mamy pulpit systemu. Nie wiem jaką masz wersję instalatora, czy nośnik został poprawnie utworzony, itd. Jeśli komputer wcześniej działał ok i tylko zapełnione dyski były powodem do reinstalacji systemu, to oznacza że albo masz uszkodzonego instalatora, albo niepoprawnie zainstalowałeś system. Warto by wykonać pełną diagnostykę komputera, sprawdzając pamięci i dyski, ale do tego trzeba mieć troszkę wiedzy, a Ty piszesz że nie masz o tym pojęcia...

Dobra rozumiem a jeśli chciałem mieć ten sam system Windows co miałem przed formatem bo nie miałem innego to które powinien wybrać? Pobieranie z chmury czy lokalna ponowna instalacje? Format komputera i szary ekran z migającym paskiem zadań
  • #16 20468538
    ArturJK
    Poziom 39  
    Lokalna ponowna instalacja, z tym że jeśli to był sam Windows a nie tzw. obraz systemu zrobiony przez producenta, to najlepszym rozwiązaniem jest usunięcie wszystkiego i zainstalowanie z własnego instalatora którego wcześniej trzeba sobie zrobić. Jeśli nie masz nic innego to wybierz opcję jak wyżej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik sformatował komputer bez instalacji systemu operacyjnego, co doprowadziło do pojawienia się szarego ekranu z migającym kursorem. Po wyjaśnieniach dotyczących procesu formatowania i instalacji systemu, zasugerowano utworzenie instalatora Windows 10 za pomocą narzędzia MS Media Creation Tool oraz zainstalowanie odpowiednich sterowników dla karty graficznej Nvidia GeForce GT 1030. Użytkownik posiada procesor Intel i5-3470, ale brak mu wiedzy na temat instalacji systemu i sterowników. Rekomendowano lokalną ponowną instalację systemu, z opcją usunięcia wszystkiego, aby rozwiązać problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA