logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Włączniki dotykowe: Porównanie marek, panele szklane, Aliexpress, opinie elektryków

siwyyy 04 Mar 2023 04:06 2244 3
REKLAMA
  • #1 20468526
    siwyyy
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Zmieniam instalacje w mieszkaniu i podobają mi się włączniki dotykowe z panelem szklanym.
    Ale przeglądam internet i jest tego zatrzęsienie... Jakie sprawdzone marki brać pod uwagę? Czy np wlaczniki z aliexpress, ew to samo od polskich pośredników będą bezpieczne i bezproblemowe?

Jak to wygląda od strony elektryków, montujecie naprawiacie, więc macie rozeznany temat.
    Które polecacie, jakie ew problemy mogę spotkać?
  • REKLAMA
  • #2 20468556
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1075
    siwyyy napisał:
    Czy np wlaczniki z aliexpress, ew to samo od polskich pośredników będą bezpieczne i bezproblemowe
    Jest płytka szklana więc powinny być bezpieczne, a czy bezproblemowe? To jest elektronika pracująca pod nap. sieciowym. Aliexpres - brak gwarancji, więc problemy mogą być. Allegro i podobne - gwarancja jest często teoretyczna. Ja kupuję takie rzeczy w sklepach stacjonarnych gdzie gwarancja jest faktyczna, a nie teoretyczna.
  • REKLAMA
  • #3 20468573
    tata1
    Poziom 20  
    Ocena: 260
    Posiadam zamontowanych kilka sztuk tych włączników z Ali i po kilku latach (niektóre mam już z 5 lat) muszę stwierdzić że działają, choć w jednym już nie świeci niebieska diodka podświetlająca przycisk, czerwona działa dalej (podświetla na czerwono jak światło załączone, lub na niebiesko w spoczynku).
    Kolejnym mankamentem który występuje sporadycznie to potrafi czasami zaświecić światło w samoczynnie, przez te 5 lat co je posiadam zdarzyło się to może kilka razy i to tylko ciągle temu samemu (akurat ten posiada też wi-fi, choć inne tez mam z wi-fi i im się to nie przydarzyło).
    Kolejną rzeczą na którą musisz zwrócić uwagę to czy potrzebujesz wersję z podłączeniem N, czy też bez tego przewodu. Są w sprzedaży obie wersję, bo nie każdy ma N w puszce do wyłącznika światła.
    No i też zwróć uwagę, bo są na przekaźnikach i bezprzekaźnikowe. Czasami niektórzy nie lubią tego charakterystycznego kliknięcia przekaźnika przy dotyku podczas załączania światła.
  • #4 20469589
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    Ocena: 405
    Mam identyczne spostrzeżenia jak kol. wyżej - ważna jest jeszcze jedna rzecz. Te chińskie wynalazki działają na 2 różnych aplikacjach które są ze sobą niekompatybilne, mianowicie część sprzętu pracuje w oparciu o TUYA, a reszta o SmartLife. To dotyczy modeli z WiFi. By wszystko śmigało jak powinno, zalecam kupno sprzętu pod jedną aplikację.
    Po całym domu mam rozsiane masę tego typu sprzętów, głównie w postaci przycisków na ścianę, ale też sporo współpracujących w jednej sieci włączników wifi poukrywanych po kątach. Całość działa idealnie i jeżeli dany włącznik nie padnie w ciągu kilku dni (wadliwych trafia się niestety sporo, chociaż na kilkadziesiąt moich miałem problem z 4-5), to będzie działać wiele lat.
    Bardzo ważna sprawa też, to wielkość. Pod standardowe włączniki wiercisz puszki w ścianach co 72mm. W przypadku tych szklanych dotykowych rozstaw jest dużo większy, w okolicach 85mm, ale musiałbym dokładnie zmierzyć bo nie mam pod ręką metrówki. W każdym razie musisz wziąć to pod uwagę przy instalacji elektrycznej.
    tata1 napisał:
    Kolejną rzeczą na którą musisz zwrócić uwagę to czy potrzebujesz wersję z podłączeniem N, czy też bez tego przewodu. Są w sprzedaży obie wersję, bo nie każdy ma N w puszce do wyłącznika światła.
    Jeżeli autor zmienia instalację, to nie jest to żaden problem - W każdej puszce powinien mieć zarówno przewód neutralny jak i ochronny, niezależnie od tego czy on tam jest potrzebny czy nie. Ma być i koniec, zawsze, w każdej instalacji. A nie wszystkie włączniki dotykowe występują w 2 wariantach - przyciski żaluzjowe są tylko w wersji z N.
    Plus włączników na WiFi to możliwości. Możesz zaprogramować dowolne kombinacje, bez zbędnych cudów w oprzewodowaniu. Potrzebujesz osobnego przycisku zamykającego wszystkie żaluzje w domu? Nie ma problemu, montujesz dowolny przycisk WiFi gdziekolwiek chcesz, podłączasz do sieci i w aplikacji programujesz dowolną akcję tego przycisku.
    Kolejna sprawa - większość przycisków może łączyć się do sieci WiFi bezpośrednio, albo do stacji bazowej która to dopiero łączy się z WiFi, ale część osprzętu łączy się tylko ze stacją. Także trzeba po domu rozmieścić kilka stacji bazowych (taki kwadracik 5x5 cm i gruby na centymetr, zasilany z 5V), by wszystko działało.
REKLAMA