logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niezawodność inteligentnych przełączników/wtyczek poniżej 5 USD z AliExpress do użytku przy dużym ob

Advian1 03 Maj 2024 08:07 6516 10
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21068300
    Advian1
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Cześć, więc nabyłem kilka inteligentnych przełączników i wtyczek z AliExpress.
    Bawiłem się nimi i podobało mi się to.

Teraz, jak niezawodne są one naprawdę? Są one oceniane na 10A i do 20A.
    Czy naprawdę mogę ich używać przy tak dużym obciążeniu przez długi czas? Takie jak AC?

Jakie jest najwyższe obciążenie, z którego korzystałeś?

Czy są wystarczająco niezawodne przy małym obciążeniu, takim jak 5A?

Nie chcę od nich rozpalić pożaru domu.

Więc naprawdę potrzebuję od was jakiegoś wkładu, zanim zacznę ich naprawdę używać przez 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu

Dziękuję bardzo!

Dodano po 1 [godzinie] 56 [minutach]:

Mam następujące urządzenia
    Przekaźnik inteligentnego przełącznika z modułem WiFi. Biała inteligentna wtyczka LVGESS z funkcją WiFi i obsługą 20A. Moduł przełącznika WiFi z trzema kanałami, oznaczenie MINI-W1-3CH, obsługujący WiFi 2.4G. Inteligentny przełącznik z AliExpress o nazwie Aubess z etykietą specyfikacji, w tym Wi-Fi i maksymalnym obciążeniu 16A. Widok inteligentnego przełącznika z danymi technicznymi. Inteligentny przełącznik marki Elivco z oznaczeniami jego specyfikacji i aplikacją na smartfonie.
  • Pomocny post
    #2 21068920
    yarix2
    Poziom 6  
    Ocena: 15
    Cześć
    Mam kilka takich urządzeń, używam ich tylko do oświetlenia, 1-2 żarówki, zwykle LED (w sumie mniej niż ~40 W).
    Do tej pory używałem prostych mini-przełączników, z 1 przekaźnikiem. Te przełączniki są dostarczane z przekaźnikiem na 10A, 200V, rodzaj niebieskiego przekaźnika, który można znaleźć w większości przełączników. Używam tych urządzeń od ponad roku. jak dotąd, tak dobrze 🤞

Ostatnio dostałem 3-krotny mini przełącznik, to urządzenie ma 3 smukłe przekaźniki oznaczone na 5A... nie wiem, na ile jest niezawodny. dziś go sflashowałem i zainstalowałem dla dodatkowych świateł.

Nie podłączałbym żadnego z mini przełączników do odbiornika dużej mocy, takiego jak prąd zmienny lub kocioł (raz miałem szczęście... https://www.elektroda.com/rtvforum/topic3917316.html#20176463 ).
  • #3 21068925
    Advian1
    Poziom 7  

yarix2 napisał:
    Ostatnio dostałem 3-krotny mini switch, to urządzenie ma 3 wąskie przekaźniki oznaczone na 5A.... Nie wiem na ile jest niezawodny. Dzisiaj go sflashowałem i zainstalowałem dla dodatkowych świateł.

Zamierzam używać 3-gniazdowego przełącznika z 20w LED i 5w LED.
    To bardzo małe obciążenie, mam nadzieję, że wtedy nie będzie problemu.

Zamierzam użyć przełącznika monitora mocy Aubees z pompą.
    Pokazuje około 700 W, więc około 4 A maks.
    Czy to będzie bezpieczne?

Problem polega na tym, że wewnętrzny czujnik temperatury nie jest tak niezawodny.
    W przeciwnym razie mógłbym zautomatyzować wyłączanie, gdy temperatura osiągnie próg.

Dodano po 2 [minutach]:
    yarix2 napisał:
    Nie podłączałbym żadnego z miniprzełączników do odbiornika o dużej mocy np. prądu zmiennego lub bojlera (raz miałem szczęście.... https://www.elektroda.com/rtvforum/topic3917316.html#20176463 )

Wow! To przerażające.

Przekaźnik wewnątrz wtyczki ma etykietę 20A, ale po jego rozmiarze nie ufałbym mu. Zbliżenie na płytkę drukowaną z widocznym przekaźnikiem FANHAR i innymi elementami elektronicznymi.
  • Pomocny post
    #4 21068954
    DeDaMrAz
    Poziom 23  
    Ocena: 130
    @Advian1

Obecnie testuję jedno z takich urządzeń z obciążeniem 1600 W (podgrzewacz wody), jedyną rzeczą, którą zauważyłem, jest ogólnie duża ilość ciepła, ale po pewnym czasie przedstawię więcej szczegółów.
    Temperatura modułu wewnętrznego wzrasta z około 35-40 do około 65 pod obciążeniem.
  • Pomocny post
    #6 21068978
    miegapele
    Poziom 16  
    Ocena: 29

Używaj czegoś spełniającego normy bezpieczeństwa jak Shelly. Jeśli używasz rzeczy Ali, wymień przekaźnik na jakąś dobrą markę (jeśli produkują przekaźniki o takich rozmiarach).

Poza tym kondensatory z tych gniazd są znane z tego, że często się psują, można je wymienić na dobre marki dla niezawodności.
    .
  • #7 21069377
    Advian1
    Poziom 7  

DeDaMrAz napisał:
    @Advian1

Obecnie testuję jedno z takich urządzeń z obciążeniem 1600W (podgrzewacz wody), jedyną rzeczą, którą zauważyłem, jest ogólnie spora ilość ciepła, ale po pewnym czasie przedstawię więcej szczegółów.
    Temperatura modułu wewnętrznego wzrasta z około 35-40 do około 65 pod obciążeniem.
    Twoje urządzenie jest tak dobre, jak przekaźnik i styki, więc miej to na uwadze.

Świetnie! Chciałbym poznać wynik, kiedy skończysz.
    Dodano po 2 [minutach]:
    miegapele napisał:

Jeśli używasz rzeczy Ali, wymień przekaźnik na jakiś dobrej marki (jeśli robią przekaźniki takich rozmiarów).

Poza tym kondensatory z tych gniazd są znane z tego, że dość często zawodzą, można je wymienić na dobre marki dla niezawodności.

To dobry pomysł.
    Czy jest jakaś dobra marka dostępna na ali? Dla kondensatora i przekaźnika?
    Czy możesz wymienić jakieś?
    Nie mam pojęcia, które są dobre.
  • Pomocny post
    #8 21069381
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 490
    Najlepiej nie więcej niż 50% deklarowanego prądu przez chińczyka a lepiej 30% ;)
    U mnie przy obciążeniu ~50% przekaźniki zaczęły szwankować po czasie ~1,5 roku.
  • #10 21069448
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12848
    Myślę, że mieliśmy gdzieś temat pokazujący stopiony przekaźnik przełącznika Aliexpress 16A (może to ten sam link, który zamieścił @yarix2) Wniosek był taki, jak powiedzieli inni użytkownicy, staraj się celować w wyższy prąd znamionowy, zachowaj duży margines bezpieczeństwa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21069491
    Advian1
    Poziom 7  

lopr_pol napisał:
    Najlepiej nie więcej niż 50% deklarowanego prądu przez Chińczyków, a jeszcze lepiej 30% ;) U mnie przy ~50% obciążenia przekaźniki zaczęły szwankować po czasie ~1.5 lat.

Dzięki.
    Szukałem tej informacji.
    Jakie będzie maksymalne bezpieczne obciążenie dla tych urządzeń.

Więc 4A powinno być bezpieczne, prawda? To 25% znamionowego 16A.

Sprawdzę, czy mogę znaleźć jakiegoś renomowanego lokalnego dostawcę przekaźników.
    Nie sądzę jednak, że będę w stanie.

Czy ktoś może mi pomóc w następujących kwestiach?
    Jak mogę pokazać / użyć wewnętrznej wartości temperatury w asystencie domowym?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o niezawodności inteligentnych przełączników i wtyczek z AliExpress, które są oceniane na 10A i 20A. Wiele osób podkreśla, że te urządzenia są odpowiednie do małych obciążeń, takich jak oświetlenie LED, ale nie zaleca się ich używania przy dużych obciążeniach, takich jak klimatyzacja. Wskazano na problemy z przegrzewaniem się urządzeń oraz na wątpliwości co do jakości komponentów, takich jak przekaźniki i kondensatory. Użytkownicy sugerują, aby nie przekraczać 50% nominalnego obciążenia i rozważyć użycie renomowanych marek, takich jak Shelly, dla większej niezawodności. Wskazano również na potrzebę monitorowania temperatury wewnętrznej urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA