logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Hikvision DS-7608NI-K2/8P - brak obrazu z kamer DS-2CD2043G2-I, problem z siecią, router 5G Box IDU

taqion 04 Mar 2023 10:51 1392 3
REKLAMA
  • #1 20468738
    taqion
    Poziom 8  
    Hej, kupiłem rejestrator DS-7608NI-K2/8P. Mam do niego podłączone 7 kamer DS-2CD2043G2-I.
    Przy montowaniu tych kamer najpierw podłączyłem jedna, odpaliłem rejestrator i zobaczyłem obraz z kamery. Wydawało mi się, ze wszystko będzie super ale po podłączeniu pozostałych kamer pojawił się problem.
    Otóż rejestrator daje przeważnie obraz z jednej kamery. W przypadku pozostałych pojawia się komunikat no link.
    Włączając / wyłączając DHC udało mi się włączyć maksymalnie 3 kamery.

Początkowo sądziłem, ze może z racji tego, ze robiłem to pierwszy raz złe przygotowałem kable. Kupiłem tester, po sprawdzeniu wiem, ze kable są ok.

Zakładam w takim razie, ze jest to problem sieciowy.

Mój internet to internet mobilny z t-mobile. Router: T-Mobile 5G Box IDU.

Adres IP rejestratora to: 192.168.1.78 (jestem w stanie połączyć się z nim przez przeglądarkę oraz spingowac go)
    Maska podsieci: 255.255.255.0
    Brama domyślna: 192.168.1.1
    DNS: 192.168.1.1
    DHCP wyłączone

Przy tych ustawieniach nie wiem czy kamery nie łapią złej adresacji bo są w sieci:
    192.168.254.1-10
    Z czego jak tylko zaczynam coś zmieniać z ich IP (chce ustawić na te sama sieć co rejestrator 192.168.1.X) dostaje na nich komunikat sieć jest niedostępna.
    Jak niczego nie robię to bazowo są one głównie w statusie wykrywanie.

Z kamerami nie jestem w stanie połączyć się przez przeglądarkę.

Powoli zaczyna mi brakować pomysłów co mogę zrobić, a zależy mi jednak żeby yo działało. Ma ktoś z Was może jakiś pomysł co tutaj można zrobić? Wydaje mi się, ze to problem typowo sieciowy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20468833
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1021
    Nie wiem czy to coś pomoże, ale ja mam ustawione na rejestratorze i kamerach stałe IP, czyli po prostu mam na wszystkim wyłączone DHCP, na routerze sprawdziłem adres IP i zakres adresacji, wiem że rejestrator i kamery są w tej samej puli.

U mnie rejestrator ma np. 192.168.1.110, a kamery 192.168.1.103 i tak dalej, dodatkowo na routerze mam ustawione powiązanie IP z MAC adresami rejestratora i każdej kamery wiec te adresy nie są już przydzielane przez router innym sprzętom, u mnie jest taka opcja, na innych routerach może być opcja rezerwacji adresu, wychodzi to na to samo.

taqion napisał:
    Adres IP rejestratora to: 192.168.1.78 ...
    czy kamery nie łapią złej adresacji bo są w sieci: 192.168.254.1-10

Nie są w tej samej sieci i dlatego nie jest wyświetlany obraz, zmień IP kamer na 192.168.1.xxx, te xxx to zakres adresacji, odczytasz to na routerze, 78 wykluczasz bo ma go rejestrator.

taqion napisał:
    Adres IP rejestratora to: 192.168.1.78

Nie wiem też czy nie będziesz musiał zmienić IP rejestratora na 192.168.1.xxx, adresacja na moim routerze jest od 100 do 249, ta końcówka 78 u Ciebie może powodować błąd, sprawdź na swoim routerze jak jest.
  • REKLAMA
  • #3 20468927
    taqion
    Poziom 8  
    Dzięki za podpowiedzi. Udało mi się rozwiązać problem. Napisze co zrobiłem może ktoś kiedyś będzie miał podobny problem. Ogólnie wyłączyłem nieużywany kanał poe, zwiększyłem napięcie w pozostałych kanałach (duża odległość) i nagle magicznie wszystkie kamery zaczęły się włączać.
  • #4 20468930
    taqion
    Poziom 8  
    Wyłączyłem nieużywany kanal poe + zmieniłem napięcie w używanych kanałach.
REKLAMA