logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dwie anteny combo TV do jednego odbiornika TV, jak podłączyć?

AntoniGibon 04 Mar 2023 20:03 654 3
REKLAMA
  • #1 20469631
    AntoniGibon
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam serdecznie.

Wstępem chciałbym powiedzieć, że w temacie nie jestem biegły i wszelkie sugestie będą mile widziane.
    Proszę o pomoc w dobraniu komponentów tak, aby możliwe było podłączenie sygnałów z dwóch anten TV, do jednego odbiornika TV.
    Antena combo odbiera równocześnie w paśmie VHF oraz UHF (tu rodzi się pierwsze pytanie, zwrotnice, które wyszukałem w sklepach internetowych posiadają wejścia osobno dla pasma UHF i VHF). W puszce anteny w części VHF znajduje się zwrotnica, a w puszce części UHF symetryzator (to specyfikacja podana przez sklep). Obie puszki połączone są fabrycznie przewodem. Kabel antenowy od odbiornika podłączamy do puszki VHF poprzez złącze F. Antena z przedwzmacniaczem LNA101-5G 15 dB. Jest to ta antena: VHF/UHF Dipol 28/5-12/21-48 ze wzmacniaczem. Istnieje oczywiście wersja bez wzmacniacza (może są lepsze opcje, proszę o sugestie, jeśli istnieją)
    Chodzi mi o wykierowanie anten na dwa nadajniki, aby uzyskać jak najlepszy rezultat, odległość 30km i 46km. Obydwie anteny nadają wszystkie MUXy.
    Scenariusz I: Dwie takie same anteny wykierowane na dwa różne nadajniki, wszystkie anteny ze wzmacniaczem (co z zasilaczem wtedy?)
    Scenariusz II: Dwie te same anteny jednak tylko jedna ze wzmacniaczem (zastanawia mnie czy możliwe jest odłączenie zasilania tylko jednej w przypadku sumowania sygnałów przez zwrotnice)
    Scenariusz III: Dwie takie same anteny obydwie bez wzmacniacza
    Scenariusz IV: W/w antena ze wzmacniaczem i jedna antena kierunkowa UHF bez wzmacniacza (lub ze wzmacniaczem)

Czy jest możliwość podłączenia dwóch anten combo razem i sumowania sygnału UHF/VHF?
    Jaki najprostszy zestaw urządzeń musze kupić? (jakie polecacie?)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20469786
    Andychab
    Poziom 27  
    Ocena: 137
    Witam.
    Sumator antenowy zewnętrzny Alcad MM-200 . Sumator posiada dwa szerokopasmowe wejścia o zakresie częstotliwości 40-862 MHz oraz jedno wyjście o tym samym zakresie. Przy zastosowaniu tego sumatora można łączyć anteny pracujące w różnych bądź tych samych pasmach odbioru ,z możliwością zasilania napięciem poszczególnych wzmacniaczy antenowych
    .
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 20469862
    AntoniGibon
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedź.
    To teraz kolejne szczegóły, Alcad MM-200 pobiera 60mA, do zasilenia dwóch wzmacniaczy w antenach Dipol 28/5-12/21-48 (scenariusz I) w teorii jeden zasilacz podłączony do dwóch anten wystarczy jesli bedzie to 12V i min 150mA. W specyfikacji wzmacniacza anteny dipol LNA-101 podano 33 mA, niestety nie wiadomo jaki jest zasilacz.

Czy jest jakaś zasada co do dlugości kabla koncentrycznego pomiedzy antenami a sumatorem? Myślałem o około 5m tak aby podłaczyć kable do sumatora na strychu, rownież dodatkowo chcę zastosować przedłużacz przy samym telewizorze około 3m, z racji kształtu zagiętej wtyczki zasilacza (standardowo) , która się nie mieści w obudowie gniazda TV. Czy te dodatkowo dosztukowane części kabla mogą spowodować spadek jakości sygnału?

Eytuję, gdyż chciałem sie jeszcze dowiedzieć czy są jakies dodatkowe filtry LTE 700, które mogłbym tu zastosować? A może jest lepsza alternatywa gotowego combo z takim właśnie filtrem?
  • #4 20476755
    AntoniGibon
    Poziom 9  
    Temat zamknięty, sumator rozwiązuje problem, pozdrawiam.
REKLAMA