logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tester USB - czyli urządzenie do sprawdzania kabli USB, szukam rekomendacji

Naruto88 05 Mar 2023 13:33 1584 5
  • #1 20470718
    Naruto88
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Jak w temacie: szukam urządzenia do amatorskich zastosowań które pozwoliłoby mi przetestować posiadane kable USB (końcówki C, mikro i mini głównie) pod względem ich wydajności i bezpieczeństwa użytkowania. Parametry, które mnie interesują to:
    -szybkość ładowania
    -bezpieczeństwo (rozumiem, że głównie chodzi o zmiany/wahania napięcia?)
    -czy kabel przesyła dane i z jaką szybkością (opcjonalnie)

Zastosowania amatorskie, więc szukam czegoś 20zł-100zł, jeśli będzie warto to dam i więcej.

Kupiłem swojego czasu miernik na Aliexpress za ok. 20 zł (Keweisi marka) i jestem z niego zadowolony (proste urządzenie dzięki któremu mogę szybko zobaczyć z jaką szybkością jest ładowany telefon) ale szukam czegoś bardziej rozbudowanego (przydałby się przesył danych) ew. nowszego obsługującego nowsze kable np. 100W.

Ktoś jest w stanie coś polecić?
  • #3 20470883
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6047
    Naruto88 napisał:
    -szybkość ładowania
    Można zmierzyć rezystancję kabla i wyciągnąć wnioski.
    Naruto88 napisał:
    -bezpieczeństwo (rozumiem, że głównie chodzi o zmiany/wahania napięcia?)
    Bezpieczeństwa zmierzyć nie można, szczególnie jeśli rozumiesz je inaczej niż wszyscy, zmiany/wahania napięcia występują tylko przy kablach przerwanych, które podczas poruszania stykają, raz lepiej raz gorzej. Nawet najgorszy kabel, ale nie zużyty, sam z siebie nie będzie wprowadzał wahań. Testery testujące ciągłość kabli są łatwo dostępne, takim wykryjesz przerwy najlepiej poruszać kablem żeby sprawdzić czy to że działa, to nie przypadek.
    Naruto88 napisał:
    -czy kabel przesyła dane i z jaką szybkością (opcjonalnie)
    O ile sprawdzenie rezystancji i tego czy nie jest przerwany jest banalne, sprawdzenie parametrów wysokoczęstotliwościowych, wymaga zaawansowanego sprzętu, który nie jest tani.
    Poza tym że USB 2.0 od 3.x odróżnia to, że używa niezależnych styków i innych przewodów jako linie danych.
  • #4 20470939
    Naruto88
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Dziękuję za odpowiedzi, szukam prostego urządzenia (tak, jestem laikiem) i niedrogiego, nie musi być super dokładne, ten "gadżet" z Aliexpress już dla mnie był fajny bo dawał informację co ładuje szybciej a co wolniej. Nie spotkałem natomiast możliwości zmierzenia prędkości przesyłu danych a nie chciałbym tego do komputera podłączać i za każdym razem programem badać. Jest coś takiego w ogóle? Nawet sama informacja (bez mierzenia szybkości) czy jest możliwość przesyłu danych już by mnie zadowoliła.

Dziękuję za film, jednak szukam czegoś do podpięcia pod USB-A, końcówki mam USB-C i Micro, odpuścić mogę USB-mini
  • #6 21363971
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6047
    elvis_ef napisał:
    Też właśnie szukam i znalazłem coś takiego, ciekawie się prezentuje:
    To jest prosty tester ciągłości do sprawdzania czterech linii używanych przez USB 2.0. (3.0 już nie)
REKLAMA