logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór amplitunera/wzmacniacza i głośników: OLED55CX3LA, Bernard G-603, PS5 - propozycje

norbix23 05 Mar 2023 13:52 552 18
REKLAMA
  • #1 20470757
    norbix23
    Poziom 3  
    Witam
    Jaki jaki dobrać amplituner czy wzmacniacz oraz głośniki pod:
    telewizor OLED55CX3LA
    Gramofon Bernard G-603
    PlayStation 5
    Jestem dość zielony w tych sprawach a ilość informacji i możliwych sprzętów w internecie mnie chyba przytłoczyła. Może ktoś kto się na tym zna, poleciłby coś ciekawego w rozsądnych cenach. Zależy mi na przyjemnym oglądaniu filmów, od czasu do czasu muzyka cyfrowa jak również ze starego gramofonu.

Dodano po 45 [minuty]:

Sam znalazlem coś takiego
    https://hifi24.pl/denon-avr-s660h-amplituner-sieciowy-5-2-hd.html
  • REKLAMA
  • #2 20471604
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 398
    Trochę śmieszy mnie tekst - rozsądny budżet, bo to jest względne. Dla jednych to 500zł a dla innych 20.000zł a dla trzecich jeszcze inna kwota.
    TV, Playstation oraz tym bardziej wymieniony gramofon to żadne szczególne wyzwanie dla sprzętu.
    Wskazałeś przykład DENONA, to wygląda, że idziesz bardziej w kierunku dźwięku przestrzennego niż stereo.
    Wiesz, że wybrany Denon wspiera 2 subwoofery?
    Dobrać zestaw kolumn i dwa subwoofery odpowiedni do Denona, w 10 tysi zmieścić to będzie trudno.
    Oczywiście można oczywiście znaczniej taniej, lecz będzie to kwestia tolerancji Twojego ucha.
    Ostatecznie, MUSISZ posłuchać zestawu. Ja zaproponuje co mojemu uchu, gustowi odpowiada, a to nie oznacza, ze będzie git dla Ciebie.
    A jeśli wybierzesz np. na front HECO Aurrora 1000, są na tyle efekciarskie, że być może zrezygnujesz subwooferów. Tylko nie wiem czy ten Denon ma na tyle prądu w sobie, że da odpowiedniego kopa kolumnom.
    Jest ogrom do wyboru, aby najtrafniej wskazać propozycje, to wymagało poznać Ciebie.
    Twój wybór musi powstać w bólach, może trwać kilka miesięcy i wówczas będziesz miał pełną satysfakcję ze swojego własnego wyboru. Nie licz w pełni na innych, traktuj jako sugestie. Propozycje mogą być to wtopy, sam to doświadczyłem, lecz kosztowało mnie tylko drobne wycieczki, a nie stojącym g..wno meblem w pokoju.
    Jeśli okaże się, że po przesłuchaniu będziesz zadowolony z taniego zestawu, to zaoszczędzisz kupę kasy. Bernard jest kiepski, więc nie potrzebuje kosmicznego statku.
  • #3 20471645
    norbix23
    Poziom 3  
    Hmmm. Pytaniem poszedłem trochę na skróty. Dźwięk przestrzenny nie jest jakąś koniecznością. Mam dość mały salon. A czy jest jakiś amplituner z podobnymi funkcjami iloscia wejść hdmi oraz wejściem na gramofon, obsługujący tylko stereo? Może będzie tańszy. Sam takiego w sieci nie znalazłem. :/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20471868
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Są amplitunery stereo z funkcjami sieciowymi:
    np. Yamaha MusicCast R-N803D, niestety, nie wiem czemu jest taka droga. Niedawno kosztowało 3500zł. Nie ma niestety HDMI, tylko wejścia cyfrowe.
    Lecz z HDMI:
    Marantz NR1200
    Denon DRA-800H

Ja osobiście Yamahę i Denona odrzuciłem, bo grały zbyt jasno i nie mogłem dobrać kolumn. Marantz nie miałem okazji.

Są wersje hybrydowe (z lampą w przedwzmacniaczu).
    Magnat MR 750, lecz bez funkcji sieciowych (Spotify itd.) Hybryda ma wadę, bo co jakiś czas, będzie wymagało wymiany lamp.

Możesz wyższe modele z tych serii sprawdzić/przetestować w salonie.

A zaś do kolumn, jeśli małe pomieszczenie, to wystarczą podstawkowe. Sporo ich posłuchałem.... rewelacyjne były pod względem dźwięku jakiś model Audiovector, tylko mnie nie odpowiadał wygląd i przede wszystkim cena, około 15 tysi za parę.
    Znalazłem taki zestaw: TAGA Harmony Diamond B-60 v.2 - są rewelacyjne.

Posłuchać. Sprzęt nie zawsze ma wszystkie funkcje (np. sieciowe), lecz powyżej mają możliwość dołożenia subwoofera, jeśli z jakiś względów byłoby za mało basu, albo wybierzesz kolumny podstawkowe ze słabym pasmem przenoszenia od dołu np. 70-80Hz, to subwooferem możesz uzupełnić pasmo.

Powodzenia w wyborze :).
  • #5 20472686
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 402
    Sam mam starego Denona AVR1306 spiętego z Jamo S-708 całość ma 17 lat. Kolumny mają kopa, całość ogólnie mi się podoba (bo musi :P) mimo że nie ma pochwał za jakość dźwięku. Też mało co innego słuchałem, lecz miałem okazję posłuchać tej Yamahy Yamaha MusicCast R-N803D lub podobny bliski model z kolumani Indiana Line Tesi T561 w salonie około 20m2 i różnica była mocno zauważalna. Bas stopy perkusyjnej wyczuwalny nie tylko słyszalny i brzmienie gitary elektryczne bardzo wyraziste. Gdybym miał kasę, na pewno bym zamienił swój sprzęt, ale obecny musi mi wystarczyć. Gra mi ładniej na dużej mocy, więc mam powód żeby głośno słuchać :P
    Odsłuch to kwestia dużego odsłuchu różnych sprzętów, ale też jest ważne czy faktycznie masz na tyle wrażliwy ten zmysł, żebyś tego potrzebował. Nie jestem absolutnie znawcą sprzętu, bardzo lubię słuchać i uważam że taki zestaw z Indianami jest bardzo fajny jak dla przeciętnego słuchacza o ile też ma taki budżet na taki komplet.
  • REKLAMA
  • #6 20473024
    rach_UMK
    Poziom 32  
    gadek80 napisał:
    Gdybym miał kasę, na pewno bym zamienił swój sprzęt, ale obecny musi mi wystarczyć.

Każdy miłośnik muzyki musi z tym zmierzyć. I wszystko zależy od własnej wrażliwości, gustu i ... KASY.

@norbix23 musi sam z tym powalczyć. I może być tak, jak ja miałem, że po przesłuchaniu kilku zestawów, zwiększy swój budżet kilkukrotnie, aby spełnić swoje marzenie. Przy tym musi podjąć męską decyzję w sprawie sfinansowania. Chyba że ma na tyle nadwyżki, zaskórniaków, że nie będzie stanowiło zbytniego poświęcenia,,, :)
    Albo po przesłuchaniu, ostatecznie wyda parę stówek na "mini-cuś-zestaw-wieżę", bo stwierdzi sobie, że mu to wystarczy.

Yamaha dla mnie oprócz, ze jasno grała, to swój pazur pokazywała, gdy dało się w palnik, nie generowało basu przy cichym słuchaniu. Realizacja nagrań ma przez to spory wpływ na odbiór.., a wzmacniacz który sobie wybrałem, daję radę przy przy każdym zakresie głośności w trybie direct, i nie "niszczy" przyjemności ze słuchania starszych gorszych jakościowo realizacji muzycznych.
  • REKLAMA
  • #7 20473083
    norbix23
    Poziom 3  
    Hahah
    Wezmę tego Denona z linku. Ale tak muszę trochę zaoszczędzić. Fakt :)
    Pewnie jeszcze się będę chciał dopytać, Jakie głośniki dobrać. Do pokoju 17m2 ze sporym skosem na przeciwko od telewizora. :)
    Więc jak macie jakieś polecenia to śmiało. Oczywiście rozsądnie, rozsądnie. 😝
  • Pomocny post
    #8 20473655
    rach_UMK
    Poziom 32  
    @norbix23 To wracamy wstecz... czyli nastawiasz się jednak w system Kina Domowego. Przemyśl swoje podstawowe oczekiwania, z czego będziesz najwięcej korzystać. Miej z tyłu głowy że zestaw stereo może być o kilka klas lepszy niż KD w tej podobnej cenie, a to z racji, że trzeba więcej kolumn, a sam amplituner musi zawierać bardziej złożone komponenty (np. DSP) oraz ilość końcówek mocy (min. 5 zamiast 2).
    Jeśli faktycznie będziesz głównie oglądał TV i grał w PS, to rzeczywiście należy rozważyć nad KD.

norbix23 napisał:
    Oczywiście rozsądnie, rozsądnie. 😝

Co to oznacza?...2,3,5 tysi?
    Możesz uzupełniać na raty i wydatki rozłożyć w czasie.
    Najpierw kolumny przednie:
    1) jeśli podstawkowe:
    a) kolejne subwoofer
    b) następnie pozostałe: centralny + sorround (podstawkowe)
    2) jeśli podłogowe (małe, duże - to lekka przesada):
    a) nastepnie: centralny + sorround (podstawkowe)
    b) i tu na końcu subwoofer

Oczywiście możesz wszystko od razu z "niższej półki", budżetowe... tylko nie wiemy, co to znaczy rozsądnie.
    Jako przednie kolumny w 17m2 podstawkowe pociągną bez problemu, lecz w mojej ocenie, nie te budżetowe.

I tak się sprowadzi do tego, aby posłuchać.

(I znowu daje Ci do myślenia.... a miało być takie proste.)
  • #9 20473661
    norbix23
    Poziom 3  
    rach_UMK napisał:
    (I znowu daje Ci do myślenia.... a miało być takie proste.)

A idź Ty 😝😜
    Dziękuję za tak szerokie rozwinięcie tematu i konkretne odpowiedzio-podpowiedzi :)
    I tak raczej w większym stopniu jestem kinowy niż muzyczny. :)
  • #10 20473683
    rach_UMK
    Poziom 32  
    rach_UMK napisał:
    norbix23 napisał:
    Oczywiście rozsądnie, rozsądnie. 😝

Co to oznacza?...2,3,5 tysi?

Nie odpowiesz? Sam ogarniesz wybór?
    Albo podaj link, jaki zestaw kolumn Ci się spodobał.
  • #11 20473695
    norbix23
    Poziom 3  
    Najprościej byłoby finansowo, wziąć tego Denona na raty z dołączonym w jakimś sklepie rtv, zestawem głośników. No ale zdaje sobie sprawę że to co tam dodają może być jednak dość kiepskie. No chyba że masz jakąś propozycję co do takiego zestawu, w którejś z popularnych sieci sklepowych.
    A tak to ten mnie ciekawi zestaw. Tylko w kolorze orzech. Jak już miałbym kupić.
    https://www.audio-on.pl/seria-pearl/796-pylon-audio-pearl-25-zestaw-50.html
  • #12 20473942
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Denon toleruje kolumny 4 Ohm'owe, tylko trzeba koniecznie ustawić w amplitunerze.
    Parametry Denona znacząco pogarszają się im mniejsza impedancja kolumn, dla 4ohm nawet nie podają. A poza tym dla amplitunera będzie to ciężka praca, więcej wydzielanego ciepła.

Tych Pylonów słyszałem tylko przez chwilkę na targach, więc ciężko dać wiarygodną ocenę. Podłogowe Perły grały całkiem poprawnie i przyjemnie.
  • #13 20474004
    norbix23
    Poziom 3  
    Dobra więc na skróty. Istnieje jakiś ciekawy zestaw do tego Denona zaaa powiedzmy, do 3tys? :)
  • #14 20474071
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Do przesłuchania:

https://www.tophifi.pl/glosniki/zestawy-glosn...indiana-line-zestaw-5-0-nota-550-240-740.html
    (4-8ohm) W markecie gdzieś słyszałem, tj w warunkach fatalnych, podłączone do taniej yamahy (303D). Zestaw nie zachwycił.

https://www.tophifi.pl/glosniki/zestawy-glosn...ebut-f5-2-czarny-b5-2-czarny-c5-2-czarny.html
    (6Ohm)
    Słuchałem Elac'i, ale te drogie. Były spoko. Nie wiem jak w/w Debut.

https://www.q21.pl/heco-victa-prime-602-202-center-102.html
    (4-8Ohm)
    Mam HECO Victa Prime 502, graja całkiem poprawnie, jak na tak tanie kolumny. Moje podbijają w okolicach 80-100Hz i dziurę w okolicach 300Hz. Wysokie są ciepłe/wycofane, co mi pasuje, lecz ten słaby[przetwornik traci wiele szczegółów, niestety. Ja gram cicho to OK, ale gdy daję coraz głośniej, to zmieniają charakterystykę brzmienia. Głośniki są z piczki z biliczki (90W) w porównaniu do Diamondów (150W) z Tagi.

https://www.q21.pl/polk-audio-monitor-xt60-xt15-xt30.html
    Kompatybilne z 4Ohm i 8 Ohm.. Co to ma znaczyć? Musiałbyś dopytać.

Są jeszcze w tym budżecie Tagi Jamo, lecz ich nigdy nie słuchałem.

Najlepiej aby były 8Ohm, lecz trudno znaleźć w tym budżecie.

Twój wybór, tj. Pylony, funkcjonować też jakoś będą. Dużo zależy jak będziesz dawać w "palnik", uwzględniając upalne lata i przy tym nie wciskając amplitunera w ciasną wnękę...
    4-8 Ohm, to chwyt marketingowy i raczej nie jest dużo lepiej od tych 4 Ohm.
  • #16 20474299
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Zaledwie przedwczoraj, pierwszy raz widziałem na żywo markę Teufel, znajomy posiada, I nawet kolumny są z serii Ultima, choć nie jestem pewien, bo maskownice były założone.
    Prawdopodobnie dziś też będę... być może uda się posłuchać przez chwilę.
  • #17 20474320
    norbix23
    Poziom 3  
    A parametrowo wszystko pasowałoby do ów Denona? :)
  • #18 20475345
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Producent, deklaruje 4-8 Ohm...
    @norbix23, powinieneś posłuchać w jakimś salonie audio, chociaż aby wyczuć potencjał zestawu.
    Jeśli przyjdzie kupić zestawy 4 Ohm lub 4-8Ohm, to trzeba uważać na wzmocnienie głośności ze względu na wydzielanie ciepła z końcówek mocy, np. w upalne dni. Oczywiście amplituner ma zabezpieczenia termiczne, więc nie oznacza, że od razu poleci dym. Tylko prawdopodobnie wyjdzie problem po latach eksploatacji...

Wczoraj byłem, lecz zeszło mi zbyt długo na rozwiązanie problemu i niestety już nie miałem czasu na kawę oraz posłuchanie zestawu Teufel.

Następnym parametrem ważnym dla kolumn jest skuteczność, bo oddając 1W dla kolumny "90dB" da 2 razy więcej hałasu niż kolumna ze skutecznością 86-87dB.
    Masz małe pomieszczenie, więc nie powinno być zbytnio przeszkodą, lecz sam zauważ, gdy przy bardziej skutecznej kolumnie mniej musisz rozkręcać wzmocnienie, to imniej jest wydalanego ciepła.

I znów sprowadza się do? Testować, posłuchać!!

Uzbrojony teraz w wiedzę, działać. Ogólne zasady nie są w każdym przypadku wyrocznią. Denon wspiera ponoć 4 Ohm (wg instrukcji, którą znalazłem, lecz musisz sam sprawdzić i ustawić odpowiednio do zainstalowanych kolumn), pomieszczenie nie jest wielkie, amplituner postawisz na wierzchu na szafce i może być git, tylko dobrać brzmieniowo, aby Tobie odpowiadało, i tak pewien charakter już sam amplituner odda.
    A jeszcze Ci mętlik zrobię, z doświadczenia, najczęściej człowiek korzysta z mocy 1-5 W.
    A ja przy oglądaniu TV filmu to poniżej 0,5 W, czasem niektóre wybuchy sięgną chwilowo 3-10W.
  • #19 20475443
    norbix23
    Poziom 3  
    No uzbroiłeś mnie w wiedzę. To trzeba przyznać. Za co wielkie dzięki :)
    Jest salon top HiFi w Szczecinie. Przejdę się.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje amplitunera lub wzmacniacza oraz głośników do telewizora OLED55CX3LA, gramofonu Bernard G-603 i konsoli PS5, z naciskiem na przyjemne oglądanie filmów i słuchanie muzyki. W dyskusji poruszono różne opcje sprzętowe, w tym amplitunery stereo, takie jak Yamaha MusicCast R-N803D, Marantz NR1200 oraz Denon DRA-800H. Użytkownicy zwracają uwagę na różnice w brzmieniu i funkcjonalności, sugerując, że amplitunery kina domowego mogą oferować lepszą jakość dźwięku w porównaniu do zestawów stereo w podobnej cenie. Wskazano również na konieczność odsłuchu sprzętu przed zakupem oraz na różne modele głośników, takie jak TAGA Harmony Diamond B-60 v.2, Indiana Line Tesi T561, Elac Debut F5.2, Heco Victa Prime oraz Pylon Audio Pearl 25. Użytkownik rozważa zakup Denona AVR-S660H oraz zestawu głośników w rozsądnej cenie, a także planuje wizytę w salonie audio w celu przetestowania sprzętu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA