logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa ciepła 9kW: LG Therma V vs Panasonic Aquarea - wady, zalety, hałas - sąsiedzi

bat-tek 07 Mar 2023 15:40 6936 11
REKLAMA
  • #1 20474380
    bat-tek
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Którą pompę ciepła wybrać: LG Therma 9kW split czy Panasonic 9kW split?Chodzi mi o wady,zalety a także hałas /mam upierdliwych sąsiadów/
  • REKLAMA
  • #2 20475526
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2100
    LG głośnawa i pracuje jak ruska lodówka, panasonic trochę cichsza i milsza dla ucha praca sprężarki, ale też ją słychać. Jak masz w domu blisko kotłowni sypialnie to nie polecam splita. Orurowanie F-gazowe gereruje dodatkowe dźwięki, które słychać w domu.
    Ludzie śmieją się z kaisaia ( czy innych produktów midea) , ale te są naprawdę ciche, z bliska słychać tylko wentylator i to w wysokich partiach obrotów i przy zaszronieniu parownika. Przypołowie mocy ta pompa jest niesłyszalna z kilku metrów, klienci się pytają :" to już pracuje?" Poza tym wykonanie zacisków, złącz, blach ramy mocującej jest lepsze u chińczyka niż w lg czy panasonic. LG od 2 lat nie ma w cenie ramy mocującej, panasonic ma to w formie dwóch ceowników. Do LG i panasa trzeba dokupić czujnik CWU, u chińczyka jest w cenie jak i mnóstwo funkcji na płycie głównej w standarcie. Za to Midea ma słabiutką aplikację, ale wi-fi w cenie urządzenia, bardzo dużo paramertów , ale trzeba się przekopywać w menu. W LG i panasonic trzeba dokupić moduły wi-fi czy smart cloud. Aplikacja LG słąbiutka, sam panel nieintuicyjny, mało funkcji, brak wyświetlania podstawowych parametrów dla użytkownika. Panasonic nabardziej insticyjny panel i dobra aplikacja na tel.
    Przy ogrzewaniu podłogowym nie widze żadnej różnicy w ekonomii grzania przy grzejnikach powyżej 40* teoretycznie LG i panasonic sa lepsze . LG w monobloku trzyma moc znamionowa przy A- 15* dla W45*
  • #3 20475620
    bat-tek
    Poziom 13  
    Już podpisałem umowę i mam do dyspozycji tylko te 2 marki.Panasonic 3 tys. droższy.Czy możliwe jest wyciszenie przez jakąś obudowę dźwiękochłonną czy ekran?
  • REKLAMA
  • #4 20475680
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 476
    Ja w swojej PC wykleiłem wszystkie blachy matą bitumiczną (poszło może z 0,5m²). Mocno pomogło, blachy i klamki już nie brzęczą, jeszcze dam chyba dodatkową izolacje na sprężarkę.
  • REKLAMA
  • #5 20475696
    bat-tek
    Poziom 13  
    w środku pompy? nie straci się gwarancji?
  • REKLAMA
  • #6 20475701
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 476
    Pewnie tak ;) Ja już nie mam gwarancji.
  • #7 20475711
    bat-tek
    Poziom 13  
    to u mnie odpada..... muszę jakoś z zewnątrz
  • #8 20475991
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Jeszcze ważna rzecz, lg na dobry serwis firmowy i 5-letnią gwarancję, a u panasonic'a serwisantem i gwarantem jest instalator. A tu różnie bywa. W tym względzie wygrywa LG.

Dodano po 3 [minuty]:

bat-tek napisał:
    Czy możliwe jest wyciszenie przez jakąś obudowę dźwiękochłonną czy ekran?

Dużo zależy od montażu jw i jw. Jesli budynek nie jest ocieplony, to można ocieplić jedną ścianę wełną mineralną zamiast styropianu. Dzwięki słychać w domu głównie w nocy, i to jak ktoś ma dobry słuch.
  • #9 20476004
    bat-tek
    Poziom 13  
    no to prawie remis
  • #10 20479143
    bat-tek
    Poziom 13  
    chodzi mi o jednostkę zewnętrzną ze wzg. na sąsiadów
  • #11 20479767
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Wszystko zależy od odległości, i wrażliwości słuchowej sąsiada, posadowienia jego i Twojego budynku. Z 10 m taka pompa jest ledwo słyszalna. Zawsze można zamontować jakiś ekran dzwiękochłonny.
    Dzisiaj byłem przy pompie LG 9kW i hałas nie był uciążliwy, i chyba mniejszy niż przy uruchamianiu ze 4 miesiące temu, pracowała na ok 40% mocy.
  • #12 20489836
    nspd
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Hej, jest tu jakaś doświadczona osoba lub z doświadczeniem (po wypisaniu warunku na przyłącza) i może pomóc określić moc przyłącza?

Z większych urządzeń planuję:
    pompa ciepła z grzałką (gdzieś widziałem, że konkretny model który mnie interesuje ma max 9kw + 3kw mocy za grzałkę) Biorę pod uwagę skorzystanie z pomp ciepła w Lublinie w firmie https://klimat-tech.pl/ Ktoś może korzystał z ich usług? Montują właśnie pompy ciepła Panasonic.
    rekuperator
    fotowoltaika
    klimatyzacja
    indukcja / pralka / piekarnik
    lodówki (z możliwością wstawienia drugiej za x lat gdy będzie taka potrzeba)
    moc przyłącza 15 kw (25A) na 3 fazach da radę, czy lepiej od razu zwiększyć moc przyłącza na np. 16 / 17 (32A)? proszę o szczere opinie

Podsumowanie tematu

✨ Porównanie pomp ciepła LG Therma V 9kW i Panasonic Aquarea 9kW koncentruje się na ich głośności, zaletach i wadach. Użytkownicy zauważają, że LG jest głośniejsza, porównując ją do "rosyjskiej lodówki", podczas gdy Panasonic jest nieco cichsza, ale również słyszalna. W przypadku bliskiego sąsiedztwa, hałas może być problematyczny, zwłaszcza w nocy. Użytkownicy sugerują zastosowanie ekranów dźwiękochłonnych lub mat bitumicznych do wyciszenia jednostek. Warto również zwrócić uwagę na serwis i gwarancję: LG oferuje lepszy serwis i 5-letnią gwarancję, podczas gdy Panasonic zależy od instalatora. Ostateczny wybór pomiędzy tymi dwoma markami może być trudny, a wiele zależy od indywidualnych preferencji i warunków montażu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA