logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] SAMSUNG UE50RU7172 - Ekran gaśnie na sekundę podczas połączenia HDMI

dante225 08 Mar 2023 20:11 6750 11
REKLAMA
  • #1 20476424
    dante225
    Poziom 3  
    Witam
    Mój problem polega na tym że mój TV SAMSUNG UE50RU7172, gaśnie na moment podczas wyświetlania obrazu przez HDMI.

Problem w ogólne nie występuje kiedy TV działa "po Wi-Fi", czyli np. kiedy oglądam Netflixa czy inne serwisy streamingowe, nie wiem jak wygląda sprawa z telewizją gdyż takowej nie posiadam :P

Dzieje się tak za każdym razem, z początku bardzo często, z biegiem czasu coraz rzadziej, po dłuższej chwili problem ustaję niemal całkowicie.

Próbowałem poprawiać kable HDMI kilkukrotnie bez żadnego efektu. Sytuacja występuje podczas pracy konsoli (Nintendo Switch oraz PS5), konsole są wpięte jednocześnie w dwa różne gniazda w TV, tak więc w pewnym stopniu wykluczam winę samego gniazda, chociaż pewności nie mam :)
    Kable mam trzy różne, z trzeciego korzystam sporadycznie podłączając PC i tam również się to zdarza.

Telewizor posiadam już dłuższy czas a problem występuje odkąd pamiętam, po prostu starałem się to ignorować ale już zaczęło się to robić coraz bardziej irytujące :)

Załączam wideo z opisaną sytuacją, mam nadzieję że ktoś bardziej obeznany ze sprzętem będzie miał jakieś sugestie :)
    Dodam jeszcze że gdy obraz znika na moment dźwięk również się wyłącza.

• REKLAMA
  • #2 20476446
    andken999
    Poziom 22  
    Ocena: 167
    Gdy podłączone jest tylko pod 1 HDMI czyli jedno urządzenie ,też tak się dzieje?
  • #3 20476466
    dante225
    Poziom 3  
    Podłączone są cały czas Switch, PS5 oraz soundbar. Ale w jednym momencie uruchomione są tylko Switch + soundbar lub PS5 + soundbar.

Dodam jeszcze że podczas np. oglądania Netflixa kiedy działa soundbar, dźwięk działa normalnie.
  • REKLAMA
  • #4 20476474
    andken999
    Poziom 22  
    Spróbuj tylko z jednym połączeniem np. konsola resztę poodpinaj od gniazd HDMI i obserwuj.
  • REKLAMA
  • #5 20476535
    dante225
    Poziom 3  
    Więc tak...

Zostawiłem samego switcha i sytuacja powtórzyła się tylko raz po dłuższej chwili.

Później dołożyłem soundbar czyli konfiguracja: tylko switch + soundbar i problem pojawił raz może minutę po włączeniu, później dłuższą chwilę był spokój.

Następnie wróciłem do tego co było od początku czyli wpięty switch, ps5, soundbar. Działał tylko switch + soundbar i problem nie pojawił się wcale.

Ciężko powiedzieć w tak krótkim czasie czy któraś opcja pomogła bo tak jak pisałem wyżej, kiedy TV działa już jakiś czas problem jest coraz rzadszy aż w końcu przestaję występować w ogóle.

Spróbuje różnych konfiguracji w dłuższym przedziale czasowym i dam znać z jakim skutkiem.

PS. Oczywiście przy każdej zmianie konfiguracji wyłączałem TV i włączałem ponownie.
  • Pomocny post
    #6 20476613
    andken999
    Poziom 22  
    Prawdopodobnie jest problem z chipem na płycie od HDMI to ten w pobliżu gniazd. Może tylko w połączeniach lutowanych albo samej strukturze chipu. Dlatego gdy się nagrzeje problem ustaje. Istnieje taki fix, który na jakiś czas rozwiązuje problem ale jednak polecał bym udać się z tym do serwisu 150 zł powinno wystarczyć na naprawę. https://youtu.be/CG9gz8q6RAI
  • REKLAMA
  • #7 20476629
    dante225
    Poziom 3  
    Faktycznie wszystko wskazuje na to że tutaj może leżeć przyczyna. Zostawię otwarty temat i zrobię jeszcze kilka testów przez dwa dni, dam znać z jakim skutkiem.

Jeśli problem nie ustąpi wybiorę się do jakiegoś serwisu, nie zamierzam się bawić suszarką 😃

Dziękuję za wstępną diagnozę 🖐️😀
  • #8 20476895
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 651
    andken999 napisał:
    Prawdopodobnie jest problem z chipem na płycie od HDMI to ten w pobliżu gniazd. Może tylko w połączeniach lutowanych albo samej strukturze chipu. Dlatego gdy się nagrzeje problem ustaje. Istnieje taki fix, który na jakiś czas rozwiązuje problem ale jednak polecał bym udać się z tym do serwisu 150 zł powinno wystarczyć na naprawę.

To może Kolega wskaże paluszkiem ten chip od HDMI, bo sądzę że brakuje wiedzy jak wyglądają nowe płyty główne telewizorów. Ja zaczął bym od zakupu dobrego kabla HDMI i sprawdzenia czy Samsung wydał nowszą wersję oprogramowania dla tego modelu niż ta która jest w nim obecnie.
    Załączniki:
    • SAMSUNG UE50RU7172 - Ekran gaśnie na sekundę podczas połączenia HDMI BN41-02703A.jpg (2.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 20477032
    dante225
    Poziom 3  
    Oprogramowanie jest aktualne.

Tak jak pisałem wcześniej, mam 3 różne kable i problem pojawia się na każdym.

Próbowałem konfiguracja switch + soundbar i problem nadal występuje. Zamieniłem kable i wciąż bez zmian. Po zamianie kabel był wpięty do innego gniazda. Po zamianie ekran gasł jakieś 7 razy w przeciągu 5 minut.
    Im dłużej działa TV efekt jest coraz rzadszy aż w końcu nie występuje wcale.
  • #10 20477091
    andken999
    Poziom 22  
    >>20476895 Rzeczywiście w nowszych płytach HDMI steruje procesor główny. I tu raczej będzie kosztować, pewnie lepiej kupić nową płytę.
  • #11 20477110
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    andken999 napisał:
    Prawdopodobnie jest problem z chipem na płycie od HDMI to ten w pobliżu gniazd. Może tylko w połączeniach lutowanych albo samej strukturze chipu. Dlatego gdy się nagrzeje problem ustaje. Istnieje taki fix, który na jakiś czas rozwiązuje problem ale jednak polecał bym udać się z tym do serwisu 150 zł powinno wystarczyć na naprawę. https://youtu.be/CG9gz8q6RAI

Tu :Link też piszesz to samo głupstwo, rada jeśli nie wiesz dokładnie o co chodzi to nie pisz, bo wprowadzasz innych w błąd i nawet od autora szukającego pomocy. ale słabo zorientowanego w niuansach konstrukcji tego tv dostajesz pomógł.
  • #12 20512535
    dante225
    Poziom 3  
    Problem nadal nie rozwiązany, nadal wszystko wskazuje na połączenie z HDMI.
    Póki sprawa nie zacznie się nasilać będę się starał to ignorować jak dotychczas.

Temat do zamknięcia póki co.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem SAMSUNG UE50RU7172, który gaśnie na moment podczas korzystania z połączenia HDMI, co nie występuje przy korzystaniu z aplikacji streamingowych przez Wi-Fi. Problem pojawia się przy podłączonych konsolach Nintendo Switch i PS5 oraz soundbarze. Użytkownik próbował różnych konfiguracji i kabli HDMI, ale problem nadal występuje, chociaż rzadziej po dłuższym czasie użytkowania. Sugerowane przyczyny to potencjalny problem z chipem HDMI na płycie głównej, co może wymagać wizyty w serwisie. Użytkownik planuje dalsze testy i rozważa naprawę, jeśli problem się nie rozwiąże.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA