logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Połączenie słuchawek BT z dwoma urządzeniami jednocześnie

newcomer_91 09 Mar 2023 11:52 585 4
REKLAMA
  • #1 20477186
    newcomer_91
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć,

chciałbym połaczyć mój headset bluetooth (dwukierunkowy audio + mikrofon) z dwoma urządzeniami jednocześnie:
    - telefon
    - latpop służbowy

Z telefonem nie ma problemu, natomiast w laptopie służbowym mam zablokowaną komunikacje BT i nie ma szans na jej odblokowanie.
    Zastanawiałem się czy jest jakiś adapter/transmitter BT do wejścia jack, który będzie obsługiwał komunikację w dwie strony tak, abym mógł uczestniczyć w callach i mógł swobodnie rozmawiać korzystając również z mikrofonu w słuchawkach.

Szukałem w sieci, ale nie znalazłem takiego urządzenia. Znajdowałem jedynie transmittery z wbudowanymi mikrofonami, ale takie rozwiązanie mnie nie interesuje.

Zależy mi też na tym, żeby jakość przekazywanego dźwięku była jak najlepsza.

A jeśli nie transmitter to może jest zupełnie bezprzewodowe rozwiązanie mojego problemu?

Słuchawki obsługują parowanie dwóch urządzeń w tym samym czasie.
  • REKLAMA
  • #2 20477266
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2963
    Sądzę, że twój problem potrafi rozwiązać zestaw słuchawkowy pod nazwą >>Microsoft Modern Wireless Headset<<.
    Ustrojstwo to ma dongle USB, który wkładasz do laptopa i ma pełną funkcjonalność „teamsową”. Poza tty MUTE realizuje się przez podniesienie mikrofonu do góry.
    Zestaw ten ma także łączę BT które można użyć do podłączenia telefonu, wybierasz manualnie na słuchawkach czy chcesz BT czy USB. Zestaw jest dosyć drogi, ale warty każdego grosza, dźwięk jest bardzo dobrej jakości.

Dwa urządzenie pod BT to nie jest dobry pomysł. Kiedy uczestniczysz w konferencji na komputerze to każdy „ping” na telefonie spowoduje przełączenie dźwięku. I odwrotnie tak samo.
  • REKLAMA
  • #3 20477298
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1043
    Znacznie taniej może być jeśli zakupisz odbiornik BT z dwoma wyjściami mały Jack lub z rozdzielaczem sygnału z pojedynczego gniazda m. Jack na dwa gniazda tego samego typu. Jedynymi skutkami ubocznymi takiego rozwiązania jest konieczność ładowania odbiornika i kablowe połączenie z nim dwóch par słuchawek. Zalety to proste i tanie rozwiązanie.
    P.S. A tutaj opinia o tym systemie: Lekkie słuchawki biurowe są wystarczające do rozmów wideo, ale ze względu na płaski i pochodzący jakby z puszki dźwięk po fajrancie nie zechcemy go mieć na głowie ani chwili dłużej. Głosy rejestrowane przez mikrofon są zakatarzone. W sumie cena 260 złotych w stosunku do jakości jest zbyt wygórowana.1
    Opinia z internetu.
  • REKLAMA
REKLAMA